Hlavní obsah

Se svým týmem zažívám pocity štěstí nejen na operačním sále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Korfová

Prim. MUDr. Lucie Valešová Oční klinika Neovize Praha

NeoVize je pro mě srdeční záležitost. Naše klinika a každý jednotlivec, který je její součástí, mi pomohli realizovat mé představy, jak posunout oční péči do „jiné dimenze“, pečovat o pacienty nejen po medicínské stránce, ale i stránce lidské.

Článek

Jak jste se vlastně dostala k oftalmologii a na pozici primářky soukromé oční kliniky?

Studovala jsem medicínu v Plzni, odkud pocházím, a snažila se tam i získat místo na oční klinice. Přišla jsem k panu profesorovi s žádostí o přijetí, ale on si stoupl mezi dveře, ani mě nepustil dál a řekl mi: „Vždyť jste ženská. Vy budete dělat maximálně na interně a ještě jim za to budete platit.“ Šla jsem tehdy s pláčem domů, ale dodalo mi to kuráž a získala jsem pak skvělé místo na Oční klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Asi po 10 letech jsem si uvědomila, že práce je to krásná, ale nemohu ji příliš ovlivňovat. Začala jsem uvažovat o tom, že bych chtěla mít něco svého, kde bych naplnila představy, jak by měla vypadat péče o pacienta. Tato myšlenka ve mně zrála několik let, dokud jsem nepotkala kamaráda Petra Kociana, který už oční kliniku založil v Brně a hledal odborného garanta pro pražskou kliniku. Tak jsme si plácli a vybudovali svůj sen. Můj první zážitek s žádostí o místo ve mně ale napořád zůstal. V každém se tak dnes snažím vidět jeho potenciál a cítím úctu k tomu, co do našeho týmu přináší.

Mluvíte o naplnění představ, co tomu konkrétně pomáhá?

Pražská NeoVize a další „Neo“ kliniky nabízí široké spektrum oční péče, od všeobecné ambulance, přes specializovanou péči o děti, až k refrakční a kataraktové chirurgii. V našich hlavních specializacích patříme k nejužší špičce České republiky a Slovenska. Vnímám to jako závazek, ale také jako obrovskou motivaci. Společně s kolegy se účastníme odborných kongresů a přivážíme si odtud nejnovější trendy v oftalmologii, a to jak postupy, tak přístroje. Jsem hrdá, že jsme za léta práce neopustili vysoký standard, který jsme si na začátku stanovili. Zároveň jsme ráda, že je pro nás mnohem důležitější kvalita péče než zisk, a proto jsme se neodklonili od špičkových materiálů a renomovaných výrobců k levnějším a méně bezpečným variantám. Stále tedy pracujeme s nejmodernějšími přístroji a produkty společností Carl Zeiss a Alcon. To vše našim lidem umožňuje se rozvíjet a posouvat stále dál své odborné postupy.

Takové přístroje vyžadují kvalifikovaný personál, kdo váš tým tvoří?

Zdůraznila bych, že jsme skutečně kompaktní tým, kde jedna profese plynule navazuje na druhou a může se na sebe plně spolehnout. Pacienti do ambulance lékaře nebo optometristy přicházejí v předem stanovený čas na zcela konkrétní odborné vyšetření, o což se starají koordinátorky zdravotní péče. Ke každému vyšetření lékařem jsou již k dispozici veškerá potřebná měření, která provádí zdravotní sestry. Lékař nese zodpovědnost za výstup vyšetření, ale jeho výsledek závisí na každém členu týmu a jeho odbornosti. Jsme takový živoucí organismus propojený na mnoha úrovních.

Když vás tak poslouchám, to nepůsobí jako běžné pracovní vztahy

Ne, to určitě ne. Jedeme třeba společně na chatu nebo si něco dobrého uvaříme, odpočineme si společně na jóga víkendu nebo si zajdeme do divadla, zažili jsme spolu i nezapomenutelný východ slunce na Sněžce … prostě nám na sobě záleží a rádi spolu trávíme čas i mimo práci. Já osobně si myslím, že když se lidé na pracovišti mají rádi, vyzařuje to z nich i na pacienty. V podstatě denně nám po vyšetření říkají, že se u nás cítili dobře. Moji přátelé a známí, kteří byli v NeoVizi na vyšetření, mi pak často píšou, že je tu krásná atmosféra a že mohu být na celou kliniku pyšná. A já jsem skutečně velmi hrdá – na svůj tým i na to, jak svou práci a „svou kliniku“ pozitivně vnímají.

V médiích se teď často diskutuje nedostatek péče a dlouhé čekací doby, jak je to u vás?

Nás teď potkala „epidemie těhotenství“, samozřejmě máme radost, že se naše Neo rodina rozrůstá, ale má to dopad do délky čekací doby na vyšetření u nás a to nás trápí. Zájem pacientů je navíc opravdu obrovský a dlouhodobě narůstá. Stále tak hledáme do našeho týmu další odborníky a to jak začínající lékaře s krátkou praxí nebo absolventy, tak zkušené lékaře – ambulantní specialisty v oftalmologii, oční chirurgy, optometristy, ale i sestřičky a koordinátorky. Rosteme, což nás těší, ale musím jen znovu opakovat, že bez skvělého týmu by to nebylo možné.

Co lékařům a jejich kolegům vaše oční klinika nabízí?

Velice zajímavou práci v kolektivu zkušených odborníků, od kterých se je opravdu co učit a oni jsou ochotni své znalosti a zkušenosti sdílet. Znít to možná jako klišé, ale u nás to platí a já to skutečně považuji za obrovský přínos. Máme samozřejmě i propracovaný systém benefitů, náborových příspěvků a bonusů, což může být pro mnohé velkou motivací. Patnáct let práce s lidmi nás už naučilo mnohému – zařídili jsme tak třeba pro naše kolegyně na mateřské profesionální hlídání dětí. Zároveň si uvědomujeme, jak je práce ve zdravotnictví náročná, a tak máme pochopení pro zaměstnance, kteří preferují snížené úvazky. Celkově si myslím, že hlavním benefitem je naše vstřícnost k lidem. Každého nového člena týmu si vážíme a vnímáme ho jako součást společné budoucnosti NeoVize.

Takže stále hledáte nové lidi?

Ano, hledáme a budeme za ně vděčni. Kdybyste o někom šikovném věděli, ať se nám kdykoli ozve. 

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám