Hlavní obsah
Umění a zábava

Comeback Pavla Zedníčka nedopadl dobře, moderování na Nově nebylo ono

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons, che (credit as "Petr Novák, Wikipedia" in case you use this outside Wikimedia projects), CC BY-SA 2.5

Pavel Zedníček

Možné je všechno! je nová zábavná televizní show na Nově. První díl viděli diváci poslední srpnový den. Celkový úspěch show byl jen mírně pokažen volbou moderátora. Pavel Zedníček se do show nehodil.

Článek

Pavel Zedníček (74) patří dodnes mezi legendy tuzemské umělecké scény. Baví naši společnost už neuvěřitelných padesát let. A přestože už ho na televizních obrazovkách nevídáme tak často, pořád má co nabídnout. Role mu ale musí naprosto sednout, aby v ní zazářil. V případě jeho comebacku v moderování zábavné show Možné je všechno! se to ale bohužel nepovedlo.

Od bot, přes divadlo, až do televize

Cesta Pavla Zedníčka je přesto obdivuhodná. Narodil se kousek od Vyškova. Po základní škole se jeho kroky ubíraly směrem ke Zlínu. Ke studiu si tehdy vybral Střední průmyslovou školu kožařskou ve Zlíně. Moc dobře ale věděl, že ho to táhne jinam. Využil tak své pověsti třídního baviče a vtipálka, a nakonec si i na radu kamarádu podal přihlášku na JAMU. Jak to dopadlo, už dnes všichni víme. Velmi dobře.

Úspěšná tvorba

Během studií se seznámil s dalšími legendami českého filmu, jako byli Miroslav Donutil, Jiří Bartoška, nebo třeba Karel Heřmánek. Začal hrát v divadlech, a pomalu se začal dostávat do povědomí širší veřejnosti. V televizi se poprvé výrazněji objevil ve filmu Holka na zabití, i když ve vedlejší roli. Tím ale odstartoval i svou bohatou filmovou a seriálovou kariéru. Známe ho třeba z Arabela se vrací, Nemocnice na kraji města, nebo Malý pitaval z velkého města. V devadesátých letech také moderoval zábavní pořad PtákovinyKufr.

Zábavný moderátor

V posledních letech coby moderátor ale tolik prostoru nedostával. Vlastně bychom museli hodně do historie, abychom Zedníčka v roli moderátora zahlédli. Toho si byl koneckonců vědom i režisér televizní show Možné je všechno! Pepe Majeský, který dle svých slov musel Zedníčka k moderování přemluvit. Ten nakonec i přes prvotní překvapivou reakci souhlasil.

Pavel Zedníček nebyl dobrou volbou

Angažmá Pavla Zedníčka jako hlavního moderátora nelze hodnotit pouze pozitivně. K tomuto odvážnému tvrzení existuje hned několik důvodů.

  • Zedníčkovi nebylo při moderování vždy dobře rozumět, což celkový dojem z show kazilo. Částečně tady moderátora podezírám, že to bylo úmyslné. Jde totiž o specifický styl mluvení, jakési „mumlání pod vousem,“ které má u diváků probudit smích. Něco podobného používá například i Karel Šíp nebo Honza Dědek ve svých talkshow.
  • Absolvent JAMU také několikrát během vysílání upozorňoval na hlavní smysl pořadu. „Dnes to bude hlavně o srandě,“ byla jedna z jeho prvních vět. „Je to pořad, kde se máme hlavně smát,“ doplnil později. Něco takového se ale nahlas říkat nemá. Humor má být autentický, má vzniknout přirozeně bez přípravy, nebo upozornění, že teď přijde něco, čemu se máme smát. To jde proti samotné podstatě humoru.
  • Za další důvod brzy pětasedmdesátiletý herec ani nemůže. Pro moderování tohoto formátu soutěže se zkrátka nehodil. Jde o rychlou improvizační show, kde mluví hodně lidí naráz přes sebe a je třeba být hodně rychlý, pohotový. Tohle ale Zedníček během své kariéry téměř nikdy nedělal. Kdykoliv tak měl v této show předem daný text, zvládl to výborně. Pokud měl ale improvizovat a vést například diskuzi spojenou se zpětnou vazbou po každé soutěži, se svou rolí se pral.
  • Relativně nešťastným se zdál i poměrně značný věkový rozestup mezi VIP hosty a právě rodákem z Vyškovska. Nova cílila mimo jiné i na mladé diváky, které měl přitáhnout například Jakub Štáfek (34), nebo Eva Burešová (31). V publiku sedělo především mladé obecenstvo. Občas Nova promítla i hashtag #MJV, se kterým si umí poradit především mladší generace užívající sociální sítě. Způsob mluvy (například v lehce vulgární hře Bez cenzury), humoru, i celkového pojetí hry těchto mladých herců tak byl nutně jiný než Pavla Zedníčka. A šlo to bohužel dost poznat. Zedníčkův humor a styl moderování z osmdesátých a devadesátých let už dnes není zkrátka tak moderní.

Přesto je nutné říct, že celkový formát show byl tak zajímavý a zábavný, že přikryl i drobné nedokonalosti na moderátorském postu. Navíc vidět Pavla Zedníčka moderovat zábavnou show, a připomenout si tak nostalgicky jeho největší slávu v minulých desetiletích, bylo příjemným zážitkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz