Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Prskavec má „bicáky“ i na palcích, nejintimnější dopingovou kontrolu zažil v Polsku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Hrdlička, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Jiří Prskavec

Český sympaťák mluví vtipně o vlastních bicepsech na palcích rukou. Kromě úspěchu a životních hodnot se text věnuje i nuceným dopingovým prohlídkám. Tu nejhorší zažil Prskavec před několika lety v Polsku. Život Jiřího stojí rozhodně za zmínku.

Článek

Jiří Prskavec je jedním z nejvýznamnějších českých sportovců současnosti. Díky desítkám medailí z různých světových meetingů si vydobyl své místo mezi absolutní elitou světového vodního slalomu. Jeho jméno se tak stalo synonymem pro úspěch. Jiřího život ale není jen o tréninku, vodě a závodění.

Cesta na vrchol a olympijské úspěchy

Přesto je fér právě závoděním a největšími úspěchy začít. Když se totiž vysloví jméno Jiří Prskavec, právě jeho úspěchy jsou tím prvním, co si běžný člověk vybaví. Svůj první významný závod vyhrál v Krakově v roce 2013. Tehdy šlo o mistrovství Evropy. K tomuto závodu se ještě optikou dopingové kontroly později vrátíme. Po zlatu v Polsku dominoval Prskavec také na následujících mistrovství Evropy, kde do dnešního dne posbíral hned několik zlatých medailí. Několikrát ovládl také mistrovství světa (2015, 2017, 2019 a 2023). Vytoužený úspěch z olympiády přišel v podobě bronzu v roce 2016 a skvělým zlatem zazářil o 4 roky později v Tokiu. Vyhrál vše, co se dalo.

„Bicepsy“ na palcích

Vodní slalom je hodně o síle. Prskavec tak musí dominovat mimo jiné i obrovskou silou v rukách. Jeho trénink tak zahrnuje nejen práci na vodě, ale i posilovnu, kde posiluje všechny svalové skupiny. Známý komik Mikýř v nedávném rozhovoru s Prskavcem zpozoroval jeho „bicepsy“ na palcích na rukou. „Všiml sis toho hodně rychle,“ zasmál se Mikýřově poznámce sám Jiří Prskavec. Patrně s nadsázkou pak dodal, že normálně na palce posiluje. V rozhovoru u Honzy Dědka (čas 18:00) pak ještě Prskavec uvádí na pravou míru, že se ve skutečnosti jedná o mozoly, které vznikají specifickým držením a tlačením pádla.

Rodina na prvním místě

Po tom, co jsem četl několik článků a poslouchal několik rozhovorů s Prskavcem v hlavní roli, musím poupravit to, čím je pro mě známý kanoista především. Mnohem více ho totiž nově vnímám jako manžela, otce a syna. Sport totiž jako by nebyl na prvním místě. Už dříve se Prskavec vyjádřil například k narození syna jako k něčemu, co nic nepřekoná. V jiném rozhovoru zase otevřeně jmenuje manželku a děti za to nejdůležitější, co v životě má. Do paměti diváků se také zapsala Jiřího komunikace s rodiči po zlatém olympijském závodě. S tátou coby trenérem se emočně objal hned několik vteřin po vítězství. S maminkou, kterou tak i oslovuje, pak chvíli poté telefonoval.

Dopingová kontrola z 20 centimetrů

Vrcholový sport plný úspěchu a radostí má samozřejmě také tu odvrácenou stránku. To jsou mimo jiné i dopingové kontroly, které často zabírají spoustu času, a zároveň mohou být i intimně nepříjemné. Na průběh odebírání vzorků se zeptal Jiřího Prskavce známý fotbalový komentátor Jaromír Bosák (čas 11:00). Odebírání vzorku moči je přitom jednou z těch nejčastějších forem kontroly. Na tu asi nejnepříjemnější vzpomíná Prskavec takto: „Já mám nejhorší zkušenost s tímhle asi v Polsku. To bylo po mém prvním titulu mistra Evropy a tam ten pán… ten opravdu na mě koukal, že já jsem ho viděl takhle přímo před sebou, a koukal tak asi z 20 centimetrů. A to fakt nešlo,“ směje se už dnes s nadhledem český sportovec.

Jiří Prskavec může být pro nás inspirací nejen svými sportovními úspěchy, ale i přístupem k rodině, k životu a k penězům. V žebříčku hodnot právě na závěr rozhovoru s Jaromírem Bosákem zmiňuje i roli peněz. Jak sám říká, ty k životu až tolik potřeba nejsou. Spokojenost totiž pramení z důležitějších oblastí.

Zdroje:

  • Wikipedia. Jiří Prskavec (odkaz ZDE).
  • iRozhlas.cz. Nedokážu si představit, že bych odjel na dva měsíce bez rodiny, říká kajakář Prskavec o cestování s dětmi (odkaz ZDE).
  • Radiožurnál. Na olympiádu chci být co nejlépe připravený. Narození syna ale nic nepřekoná, přiznává kajakář Prskavec (odkaz ZDE).
  • iDnes.cz. Kamarádi z Ria. Sílu čerpáme z rodiny, shodují se Krpálek s Prskavcem (odkaz ZDE).
  • Extra.cz. Slzy tekly proudem! Rodina krále peřejí Jiřího Prskavce plakala dojetím (odkaz ZDE).
  • Jaromír Bosák. Ušák 27 Jiří Prskavec (odkaz ZDE).
  • 7 pádů Honzy Dědka. Jiří Prskavec (odkaz ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jiří Prskavec

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz