Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nižší důchody o stokoruny až tisíce pro ty, kteří profitovali z komunismu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lenke Szilágyi, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Václav Havel, jeden ze symbolů pádu komunismu

O pár stovek až tisíc budou v penzi potrestání ti, kteří profitovali z komunistického režimu. Přestože se jedná především o symbolické gesto, netřeba ho podceňovat.

Článek

Už je to více než třicet let od pádu komunismu u nás. Ti, co ho zažili, moc dobře vědí, co za útrapy běžným lidem přinášel. Ti narození po roce 1990 snad alespoň z vyprávění tuší, že zabavování soukromého majetku, násilí, manipulace, nesvoboda, strach, tohle všechno bylo součástí temné doby u nás. Jenže komunismus nebyl jen režim. Komunismus byli a jsou hlavně lidé. A ti, kteří tenkrát z tohoto režimu nejvíce profitovali a reprezentovali vysoké politické posty, budou dnes alespoň symbolicky finančně potrestaní. Kolem celého příběhu vzniká ale spousta otázek.

Trest v podobě nižších penzí

Když chceš někoho potrestat, sáhni mu na peníze, jako by znělo z úst současných politiků. Ti se snaží spolu s Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR) potěšit spravedlnost, a „odměnit“ některé staré hříchy provinilců. A vzhledem k tomu, že je velká část těchto lidí už v důchodovém věku, bude se trest týkat právě snížení jejich starobní penze.

O této satisfakci jsme byli informováni už v listopadu 2022. Tehdy se odsouhlasilo, že komunističtí funkcionáři, kterých se tento trest týká, pocítí snížení současného důchodu od března 2024. Web irozhlas.cz zároveň nezapomněl citovat důvodovou zprávu z tehdejšího pozměňovacího návrhu, která upozorňovala právě na morální satisfakci velkého počtu lidí, kteří byli komunisty utlačováni.

Rok 2024 a uplatňování trestů

Hlavní argumentace je jednoduchá. Těmto politikům, členům ÚV KSČ a dalším vysoce postaveným pohlavárům tehdejší nadstandardní mzdové ohodnocení pozitivně ovlivňuje současné starobní důchody. A to zkrátka není fér.

Přibližně dvě stovky z těchto lidí už pocítilo nižší penze v březnu tohoto roku, jak před dvěma lety současná vláda plánovala. Nyní se konečně blížíme tomu, kdy snížení důchodů pocítí další jednotky tisíc lidí. Snížení se plánuje v rozmezí stokorun až jednotek tisíc korun. Vše závisí na délce „služby“ režimu těchto lidí.

Web e15.cz pak získal informaci přímo od prvního náměstka ředitele ÚSTR Kamila Nedvědického. Ten přiznal, že celý proces zdržuje především dohledávání informací v archivech. Pokud totiž chcete někomu sáhnout na důchod, musíte si být na 100 % jisti, že máte pravdu a že se jedná o toho správného člověka.

Foto: Autor neznámý, Public domain, via Wikimedia Commons

Zasedání Ústředního výboru KSČ (1948)

Vynořuje se celá řada otázek

Celé toto téma ale produkuje mnoho otázek, na které se snažíme najít odpovědi. Některé z nich jsou ale možná spíše řečnické.

  • Jsou peníze tím správným a adekvátním trestem? Ještě navíc v této výši? Vláda sice mluvila o trestu „symbolickém“. Je to ale dostatečné?
  • Nepřichází trest moc pozdě? Už při výchově dětí jsme učeni, že trest má přijít okamžitě (nebo alespoň co nejdříve) po provedení něčeho špatného. Uvědomí si potrestaní komunisté, když jim místo 22 000 korun přijde 21 300 korun, že udělali tehdy něco špatně?
  • Další otázku vznáší jedna z poslankyň hnutí ANO, zda se nejedná o populistický krok vlády. Speciálně dnes, kdy se bojuje ve volbách o každý hlas. Samozřejmě, že opozice a vláda se nebudou nikdy vzájemně chválit. I samo hnutí ANO s něčím takovým mohlo (nebo snad i mělo) přijít samo už dříve. Otázka na populismus je ale určitě i tak relevantní.

Přesto se domnívám, že se jedná o správný krok, za který bychom měli být vděční. Přestože ho doprovází velké zdržení a možná i částečně nesprávná motivace některých, jedná se minimálně o malé zadostiučinění těm, kteří do roku 1989 trpěli. A nebylo jich málo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz