Hlavní obsah
Umění a zábava

První díl seriálu Docent byl jedinečný, vidělo ho přes milion diváků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Obrázek je ilustrační

První zářijový večer se na ČT nesl v duchu kriminálního příběhu. Druhá řada minisérie Docent se znovu povedla. To navíc kromě skvělého děje a herců potvrdila i vysoká sledovanost.

Článek

Když před nedávnem vypustila Česká televize minisérii Docent s absolutně hvězdným obsazením, potěšila jistě všechny fanoušky kriminálních příběhů. Češi totiž kriminálky obecně milují, jak je také patrné z televizního programu, takže zájem o detektivní příběh v hlavní roli s Ivanem Trojanem, Terezou Rambou a Ondřejem Vetchým byl enormní.

O rok později přispěchal režisér Jiří Stach se svým týmem s pokračováním. První díl druhé série odvysílala Česká televize hned 1. září ve večerních hodinách. A výsledek? Vyšetřování vraždy v podání nejen Ivana Trojana sledovalo neuvěřitelných 1 225 000 lidí. Obsahově i hereckými výkony první díl absolutně nezklamal.

Kvalita hned od samého začátku

První díl s názvem Sladká odměna hned od začátku šlape pořádně do pedálů. Hlavní dějové lince se tentokrát vyhnuly drobné nudné prvky, takže má děj od začátku rychlý spád. Divák je tak automaticky připoután očima k obrazovce a těší se, co bude následovat. Vše se točí kolem hrůzostrašně provedené vraždy ženy. Způsob provedení a některé další okolnosti navíc odkazují na neobjasněné zabití tří žen z minulosti. Divák tak možná bude po zhlédnutí všech tří dílů svědkem více dějových linek, což samozřejmě přidává tvůrcům body navíc.

Skvělé herecké výkony podávají více i méně známí čeští herci v čele s Ivanem Trojanem. Ten v některých scénách připomíná obsesivního detektiva Monka ze seriálu Můj přítel Monk. A podobně jako on, i Trojan v roli docenta Stehlíka perlí chytrostí. To například v momentu, kdy navrhne, aby byla hlavním mluvčím vyšetřování žena. Na vraha to totiž dle něho může jistým způsobem zapůsobit, což se záhy potvrzuje. Před novináře tak na tiskovou konferenci nastupuje žena, která ale v jeden moment absolutně „ulítne,“ prozradí některé tajné informace, a ještě vraha k překvapení všech přítomných několikrát vulgárně pojmenuje.

Není překvapením, že touto ženou je Monika Fousová, kterou ztvárnila Tereza Ramba. A nejen v této scéně byla naprosto fenomenální. Celkově v roli policistky znovu naplnila očekávání. Její energické, afektivní, přidrzlé chování sice často nebaví její kolegy, diváky ale rozhodně ano. Vedle Trojana je to především ona, která z krimi série dělá částečně i komedii, u které se můžeme zasmát.

Velmi vtipné jsou pak i některé dialogy a reakce mezi elitním vyšetřovacím týmem dvou policistů, které ztvárnili Matěj Hádek a Marek Taclík. To například ve chvíli, kdy ostatním policistům oba představují časový snímek, a Matěj musí Marka za notebookem stále nabádat, co dělat.

Na ty dva se navíc konstantně zlobí šéf oddělení Ondřej Vetchý, protože nepřináší tolik potřebné výsledky. Vetchého výkon je také jedinečný. V první sérii ho bylo zábavné sledovat, jak skoro až agresivně odmítá pracovní postupy docenta Stehlíka. V této druhé sérii je to ale on, kdo docenta sám dobrovolně vyhledá. Toto pokorné oslovení navíc sehrál opravdu skvěle. Zve docenta Stehlíka do případu jako odborného znalce. Ten na nabídku, jestli by měl zájem, odpovídá slovy: „Teoreticky ano, ale kdy?“ Začíná listovat diářem a očividně má další týdny plno. Plukovník Šera v podání Ondřeje Vetchého si s tím ale neláme hlavu a bezelstně navrhne: „A nešlo by to dneska?

Pokračování nabídne další zábavu

V druhém a třetím díle, které plánuje ČT odvysílat během následujících zářijových nedělí, nás bude čekat jistě spoustu zajímavého. Prozradím, že v tom druhém se policistka Fousová pokusí stejně jako v první sérii vzít otěže případu do svých rukou a znatelně s ním pohnout. To s sebou nutně musí přinést zábavné prvky. Poslední třetí díl pak nabídne kromě velké porce napětí také nečekané rozuzlení, tak jak to u kriminálek tohoto formátu někdy bývá. Máme se tedy rozhodně na co těšit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz