Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čtvrtá varianta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

stop Putinově válce

Kdy a jak skončí válka na Ukrajině, záleží i na tom, jakým způsobem podpoří svobodný svět bránící se ukrajinskou armádu. Vize dalšího vývoje může však mít několik variant.

Článek

Čtvrtá varianta

Představte si, že zabloudíte v neznámém městě a při zoufalé snaze se z tohoto problému vymotat dorazíte do tmavých, odlehlých a naprosto opuštěných končin. A zde, čistou náhodou narazíte na šíleného muže, zmutovaných rozměrů, jak mučí malé dítě. Malé nevinné dítě, které zoufale pláče a volá marně o pomoc.

Jak byste se zachovali?

Producenti Hollywoodu by tuto situaci řešili následovně:

1)Hlavní hrdina (vy) se odvážně rozběhnete vstříc stvůře a po sérii pro kameru efektních chvatů a úderů syntézy snad všech bojových umění zločince zlikvidujete. Potom vezmete ubohé dítko do náručí, pohladíte ho a zašeptáte mu, jak ho milujete.

2)Protože víte, že by vás onen hromotluk okamžitě zabil, musíte použít nějakou lest. Nejprve ho odlákáte od nebohého děcka, potom se stanete důmyslnou návnadou, která navede zločince k některé pasti. Jestli to bude pád do jámy, zřícení z útesu či shození do výběhu s nevrlým tygrem lidožroutem, je celkem vedlejší. Důležitý bude až ten záběr se zachráněným dítětem v náručí.

Takhle by to řešil Hollywood, ale vy nejste žádná hvězda a za vámi žádný producent nestojí. Nikdo vám nepomůže a policii se dovolat také nelze. Jste na to sám a musíte jednat, protože pokud tu budete stát jako zařezaný, ten člověk to dítě zabije. Máte také nějaké možnosti. Dokonce tři.

1)Odvážně se rozeběhnete vstříc stvůře a ta vás mávnutím levé ruky zabije.

2) Potichu se odplížíte pryč, budete si namlouvat, že jste vlastně nic neviděl a svému svědomí vysvětlovat, jak by byla celá akce nereálná a zbytečná.

3)V duchu obviníte to dítě, že asi provokovalo, zlobilo, nebo se dokonce třeba i něčemu smálo. Pak se nedivte, že starší a zjevně nemocný muž musel nějak zareagovat.

Vážení přátelé, zapamatujte si dobře tyto tři varianty případného chování vás, coby virtuálního hrdiny ve virtuálním prostředí, protože takto je názorově rozdělená i naše společnost ohledně války na Ukrajině.

Vždyť šílený Putin napadl nevinnou Ukrajinu jenom proto, že tam jsou Ukrajinci, kteří nejsou národ, tak jako Ukrajina nemůže být vůbec nějakým nezávislým státem. Já takhle rozhodl и так будет!

A na východ od nás umírají starci, děti, ženy. Dospělí jsou ponižováni a nelidsky mučeni způsoby, o kterých jsme četli ještě tak ve středověkých kronikách. Rakety a drony s ničícími výbušninami létají ze všech stran a ničí nemocnice, školy, obchody i obytné bloky.

Proč?

Patamů, što ja zkazál, и так будет!

A my se na to díváme a zase máme ty tři možnosti: 1) Jak velí lidská důstojnost, zákony humanity a vlastně i charty naší moderní doby, bychom měli jít kolektivně napadenému národu na pomoc. A já věřím, že armády NATO by s agresivním Ruskem udělaly krátký proces. Jenže víte, co dokáže zoufalé zvíře zahnané do kouta? To samé, co šílenec, který ví, že všechno prohrál. Svou čest, svou zem, svou funkci, svou dějinnou úlohu a pravděpodobně i svůj zatracený život. Stovky a možná tisíce strategických raket s jadernými náložemi, pojednou vylétnuvších nejen z ruských, ale vzápětí i z amerických podzemních sil, by tragický armageddon již totálně dokončily.

Možná že za pár tisíc let do Evropy doputovavší Pygmejové se budou divit, že i tady v té obrovské poušti žili kdysi lidé.

Pochmurná vize…

Další možnost: Nevšímat si těch hrůz, co se dějí venku. Vždyť to není naše věc, že? Česko přece na prvním místě! Je to jenom jejich problém. Nám by určitě také nikdo nepomohl, tak jako v 38. nebo 68. To by říkal dav a ti přece jenom chytřejší by hledali po šuplících stranické legitimace a nutili manželky šít rudé vlajky. Vždyť čím bychom potom ty naše moloďce vítali, že?

Možnost třetí: Její lživost už šíří naši dezoláti přesně tak, jak jim to přeposílají příslušníci zvláštních oddílů z ruských trollých fabrik. Je to přece jasné: na Ukrajině se chopili moci fašisté, zaprodali zemi NATO a USA, zřizují se tam fabriky na chemické, biologické a jaderné zbraně a bylo by jen otázkou času, kdy všichni společně zaútočí na naší Matičku Rus. A také tam nejen utlačují, ale i zabíjejí naše ruské lidi. Jsou to zkrátka zvířata a Vladimír Vladimírovič dělá jen dobře. Jen ať jim dá, ale mně ať raději povolávací rozkaz neposílá.

Zdá se, že situace je bezvýchodná, ale dívat se, jak jeden teroristický stát si začíná upravovat svět podle svého nelze. Takže: Sebevražedný útok nebo zbabělá nevšímavost, či zločiny proti lidskosti ještě navíc i schvalovat?

To druhou (a třetí) možnost určitě ne! Takže nám zbývá už jenom sebevražedný útok, kdy nám bude muset pomáhat Bůh!

Mně by se však líbila varianta čtvrtá, ta hollywoodská, ta s tím přechytračením. Já doufám, že už tam někde (tajně) operuje celý oddíl Jamesů Bondů, který toho ruského medvěda odlákají někam pryč, do ztracena, do propadliště dějin.

Věřme tomu a buďme stateční!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám