Hlavní obsah

Otevřený dopis všem Koblížkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Koblížek

Koblížek je výstižné pojmenování člověka, jemuž se po konzumaci Babišovy koblihy oblepí mozek marmeládou, čímž je ohrožena funkce logického myšlení a chápání celkové reality jako takové. Onemocnění je silně nakažlivé.

Článek

Otevřený dopis všem Koblížkům

Milé Koblihy a milí Koblihové,

dovedu si živě představit, jak už se nedočkavě těšíte. Jako malé děti na Ježíška, jako roztomilá zvířátka v ZOO na ranní krmení, jako Andrej Babiš na klíče od Strakovy akademie. Ano, Koblížkové, už vás vidím, jak v roce 2025 s nadějným pohledem do zářné budoucnosti vhazujete do volební urny lístek politické divize Agrofertu, zde pro zjednodušení nazývanou rafinovaně ANO. V tom vašem upřímně cíleném pohledu je všechno, co vám nynější koalice tak sobecky upírá: Vyšší platy, vyšší důchody, levné potraviny, pivo za lidovou cenu, v České televizi místo nudné politiky obden estrády s Bohdalkou, čokoládovou bonboniéru k Vánocům pro každé nezletilé dítko a zdarma cestování Českými drahami.

Zvlášť nyní, kdy trošku pokroucená pravda v této zemi zvítězila a Andrej byl i podruhé uznán nevinným ve vymyšlené kauze Čapí hnízdo, se obzory vašeho života široce otvírají šťastným zítřkům. Chce se vám zpívat, že svět bude opět patřit nám a v zasunutém podvědomí někdo šeptá, že zítra se bude tančit všude!

A já, ničema, vám chci vaše sladké sny a tak nedočkavě očekávané naděje překazit. Asi se vám zprvu nebude líbit tvrzení, že ten váš koktavý borec, není žádný mesiáš, nýbrž falešný prorok, lhář, podrazák a estébák k tomu!

Já samozřejmě nechci pomlouvat, ani očerňovat politika, s kterým si evropští vůdci raději ani rukou nepotřesou, ale pokud má v této zemi skutečná, zdůrazňuji, skutečná pravda znovu zvítězit, musíme jí dát logicky volný průběh. Nechť tedy promluví fakta!

Malinkatý, uslintaný a již tehdy uřvaný Andrej Babiš se narodil soudružce Babišové a soudruhovi Babišovi. Jakmile očka otevřel, první zvuky vykvikl, stal se povinně soudruhem také. Soudruhem miminkem. A od toho se také odvíjel celý jeho život. Zatímco nám se pomocí cestovní kanceláře Rekrea otevíraly pouze vadnoucí krásy rodné země, Andrejko žil již od čtyř let díky zaměstnání svého soudruha otce nejprve v Paříži a později ve Švýcarsku. To na něm pravděpodobně zanechalo nepřehlédnutelné charakterové rysy. Já, já, já a potom zase já. Rozmazlený fracek, který musel mít, co chce. A to za každou cenu. Morální výchova také nic moc. Pravda a láska ať jdou do píči, to jsou jeho autentická slova, jimiž se také celý život řídí. Podvádět, lhát a krást je samozřejmostí, neb je to běžnou výbavou každého obchodníka veksláckého typu. A také udávat. Své přátele, své kolegy, kohokoliv. Bez ohledu na jejich znemožněné kariéry, jejich zkažené životy a rodinné tragédie.

Milí Koblížci, jestli i s tímhle souhlasíte, jestli tohle s vámi neotřese, jste přesně jako váš guru. Krádež, lež a podvod patří do vašeho života jako vzduch a voda, protože, kurva, to dělaj všichni, tak přece já nebudu ten naivní blbec!

Nu což, jedeme dál: Nebýt Listopadu 89, stal by se pravděpodobně Andrej velkým, velikým, možná největším funkcionářem KSČ. Na velkolepých sjezdech by kázal moudrosti o tom, že brzy bude i ten toaletní papír, i maso i provazy na oběšení. Však čas oponou trhnul – a hle, máme tu kapitalistu nejtvrdšího ražení, který jako na povel zapomněl nejen na Marxe, na svou rodnou stranu, ale i na svou vlast. Jak jinak by mohl neprůhlednými čachry převést slovenský Petrimex do českého Agrofertu, z kterého se nyní stal téměř monopolní dodavatel potravin, chemických postřiků a rozšiřovatel polní žluté barvy. Agrofert, který po podivné privatizaci Unipetrolu, vydělal díky tehdejšímu předsedovi vlády, nějakému Zemanovi, několik miliard korun. No a s tímhle majetečkem se už mohla chobotnice pomalu a jistě rozrůstat. Způsob získávání konkurenčních firem není nepodobný divokému a naprosto bezohlednému konání, známého nám pouze z béčkových amerických gangsterek. Agro Jevišovice, Kostelecké uzeniny, Fau Přerov, VHS-ROPa Plus, Naryner Construction, LIJA, Vyrtych a OLEO Chemical. Někde stačilo mít na někoho mezi estébáky tak oblíbenou složku, někde se spálí pole totálním herbicidem a někde se jenom zakleklo. Jakákoliv chyba v účetnictví a tzv. zajišťovací příkaz vaši firmu okamžitě zlikvidoval. Bohužel, většina potravinářských podniků se skvělou tradicí a neméně skvělým sortimentem se v zájmu okamžitého zisku stala okamžitě velkovýrobnou fekálií, lidskému zdraví nedoporučovaných. A to již nemluvím o těch otrocích, kteří dřou za nuznou mzdu, třeba ve Vodňanské drůbeži.

Kdepak Andrej, ten měl vždycky rád lidi…

Milí Koblížci, já vím, že my Češi nejsme národ závistivý, a proto tu mohu nanést nějaká čísla:

Firma Agrofert (pozor, nezaměňovat s Babišem. Firma je totiž bezpečně ukotvena ve svěřeneckém fondu, který vede Babišova manželka a jeho právníci, takže se dá předpokládat, že je naprosto nezávislý a neovlivnitelný).

To byl samozřejmě fór! Zeptejte se schválně, komu jdou nakonec výnosy ze zisků.

Takže firma Agrofert:

* Vlastní přes 250 firem a její majetek je 170  miliard korun.

· Firma je největším zaměstnavatelem v zemi. S počtem zaměstnanců 30 941 sesadila z prvního místa i Českou poštu. Nikde v civilizovaném světě nemůže mít případný předseda vlády tolik zaměstnanců. Výjimkou jsou sultáni a emíři v orientálních despociích.

· V roce 2017 tržby firmy činily 155,1 miliard korun. V roce 2020 161 miliard a v roce 2021 už 184, 8 miliard korun.

· Firma obdělává 118 tisíc hektarů půdy, z čehož přímo vlastní 15 400 hektarů půdy. (Více než měl tehdejší arcivévoda František Ferdinand.)

· V roce 2017 čistý zisk činil 4,8 miliardy korun. V roce 2020 – 7,8 mld. a v roce 2021 už 8,3miliard korun. A v roce 2022 12,97miliard Kč. Oficiální výsledky za rok 2023 zatím nejsou k dispozici.

· Stát po dočasné likvidaci firmy Kratolia odebírá od Agrofertu až 87% biopaliv.

· V roce 2017 brala firma na dotacích 1,9 miliard korun, přičemž na daních zaplatila pouze 739 milionů. V roce 2020, tzn. za předsednictví AB dotace vzrostly již na 2,3 miliardy korun a zaplacené daně činily 1,32 miliardy.

· Ve stejném období měla 800 státních zakázek za 8 miliard korun.

Jeden by si myslel, že bohatý muž nebude krást. A vy, Koblížci, jste s tím také operovali.

Ha ha ha!

Naše soudy sice rozhodli, že se o žádný podvod s dotacemi na Čapí hnízdo nejedná, i když kupodivu komise EU má zcela odlišný názor. Někde se zasekly však i jiné kauzy: korunové dluhopisy, pochybný prodej firmy Pofrost, daňové úniky a v neposlední době i nepřípustný střet zájmů. I té sladké Francii se nezdají finanční machinace při koupi tam se nacházejících nemovitostí a úpěnlivě žádá naše orgány o zaslání doplňujících dokumentů, by mohla vynést konečný verdikt. (Prý již byly odeslány.)

Bohužel vy, milí Koblížkové, se o tom asi nedovíte. Tiskové impérium (Lidové noviny, Mladá fronta Dnes, Metro, internetové portály Rajče.net, IDNES, LIDOVKY.cz, tv stanice Óčko, rozhlasové stanice Impuls a Rock zone a dlouhá plejáda časopisů pro ženy, přehledy tv programů či časopisy auto-moto) vás do těchto tajemství určitě nezasvětí a komerční televizní stanice raději v zákrytu čekají, jak se situace vyvine. Momentální prodej Mafry je bohužel dosti neprůhledný, takže osazení redakcí věrnými pisálky je zatím nezměněno.

Shrňme si tedy, co by pro nás další vláda Andreje Babiše znamenala:

1) Obrovskou kumulaci moci, která by dusila svobodné poměry a férovou soutěž.

2) Vůdcovský princip, jenž mění politický systém

3) Pohrdání pravidly, což ohrožuje právní stát.

4) Ovládnutí médií by ještě více snížilo míru svobody slova

5) Státní dirigismus, zhoršení podmínek pro malé živnostníky.

6) K moci se vracejí síly minulosti. Komunisté a estébáci mění orientaci země. Zesílí i hlasy fašistických uskupení.

7) Po současném urovnání mezinárodních vztahů se opět zhorší pověst České republiky.

Navíc pokrevní spojenectví podunajských bratří (Babiš, Fico, Orbán) zcela jistě zavede naše země do ekonomické i politické izolace. EU si možná nakonec oddychne, až takoví potížisté se sami odplíží pod vliv Matičky Rusi, kde je nebude čekat nic jiného, než postupné rozmělnění v tak mohutném slovanském proudu.

Já tuším, že jsem vás tímto asi moc nepřesvědčil. Pětikolková propaganda a zbytečné politické kecy. Vždyť přece kradou všichni a vláda nejvíc! Politika je svinstvo, a proto buďme rádi, že se máme, jak se máme. Práce je, nějakej ten peníz taky a voni si to tam nahoře vždycky udělaj, jak chtěj. A co důchody? Kdo nám dal kdy víc?

A dal nám někdo víc?

V době krize (Pozor, ministrem byl ten hroznej Kalousek!) byl procentuální rozdíl mezi průměrnou mzdou a důchodem menší než teď. Ano, Babiš sice přidával. Hodně. Hlavně ve státním. Přidávalo se tak, až se roztočilo kolo inflace. A vy nakonec zjišťujete, že si za ten důchod najednou koupíte méně než před léty. A bude líp? Vypadá to, že ano. Inflace klesá, státní dluh se nepatrně zmenšil, a když tato bohužel také chybující vláda dostane další příležitost, měli bychom to brzy poznat i na cenách.

I když ceny? Kdo nejznatelněji určuje ceny? Ten kdo vyrábí hnojiva, kdo prodává osev, kdo mele a zpracovává nejen mouku, ale i syrové maso. A představte si, že tento člověk pak zákeřně ječí ve Sněmovně: „Fialá, dělaj něčo s těmi cenami!!!“

Přitom jenom Lovochemii vzrostl zisk o 1225%, což je v podstatě více než dvanáctkrát.

Je samozřejmé, že zvýšené náklady od takového dodavatele se logicky promítly i do konečných cen zemědělců, zvláště když ti od nikoho jiného potřebné suroviny neseženou. Ovšem museli být potom v navyšování marže hodně opatrní, neboť jinak by jim potravinářská divize Agrofertu plodiny nevykoupila. Však manažeři holdingu si všechno dodatečně vynahradili a ceny si ještě „přiměřeně“ přizvedli. Proto cena kuřat z Vodňanské drůbeže šla nahoru o 33%, mléka o 42%, mouky o 70%, stolního oleje o 59% a cukru o 41%.

No, nekupte to!

Zisk celého Agrofertu, který ještě stále čerpá dotace určené malým a začínajícím farmářům, činil po zdanění 12, 97 miliard korun, což je oproti roku 2021 (8,03 miliard) docela slušný přírůstek.

A ještě pár slov o řepce. O tom smradlavém sajrajtu, kterého se u nás pěstuje čtyřikrát více než v ostatní Evropě. A kdo ji pěstuje? Zase Andrej! Kdo vyrábí v chemičkách bionaftu? Andrej! Kdo si na to dával i státní dotace? No, hádejte!

Navíc ta žlutá bestie zabijí polní zvěř, včelí roje, devastuje půdu a napomáhá vysoušení krajiny.

Milí Koblížkové, jestliže je toho na vás moc, zkusím vás na závěr trochu rozesmát, byť je to humor poněkud hořký až smutný. Možná že se pletu, ale mně připadá náš bývalý premiér i trochu hloupý. Trochu dost. Jako by používal stále stejné vzorce chování, stále stejný styl debaty, stálé a nepřetržité skákání do řeči. Jakmile však dostane otázku, kterou bohužel na těch svých grafech nemá zakreslenou, začne koktat, přidá tu něco slovenštiny a možná že zabrousí i do zjednodušených neandertálských metafor. Logika pro něj přestane existovat a jeho slovní zásoba se zúží na slova: kampáň, účelovka a Fiala.

Ovšem naplno rozvinul Babiš své IQ už v prezidentské kampani, když neuváženě navštívil jednu základní školu, aby ukázal všem voličům, jak má rád děti a jak děti mají rady jeho. Andrej byl připraven vyprávět budoucím potencionálním voličům pohádky o jedinečnosti svých snů, však nečekal, že děti, ty všetečné děti budou mít nějaké otázky i k němu.

Děti: Jak se jmenuje nejznámější dílo Jaroslava Haška?

Babiš: Tak to teda nevím.

Děti: Kolik žaludků má kráva a k čemu slouží?

Babiš: Tak to taky nevim. Asi k trávení a výrobě mléka.

Děti: Můžete vyjmenovat nějaké dílo Karla Čapka?

Babiš: Tak taky nevim.

Dět:. Aspoň jedno.

Babiš: Asi válka s mloky.

Děti: Co je napsáno na oponě Národního divadla?

Babiš: Tak to nevim, ale my sme teď dokončili tu rekonstrukci Národního muzea a opery… (Takticky sklouzává do agitačního blábolu.)

Děti: Můžete vyjmenovat planety sluneční soustavy?

Babiš: Ježišmarjá! Měsíc, Mars, Slunce, Pluto, Saturn…

(Některé děti se již otevřeně smějí a ty druhé sedí bez hnutí a s hrůzou hledí k tabuli, kde by měl coby kulturní vzor národa viset právě tenhle člověk.)

Ano, i ty bojlery z legendárního projevu Milouše Jakeše na Červeném Hrádku jsou proti takovýmto znalostem téměř inženýrskou terminologií. Škoda, že se diplomová práce Andreje Babiše jakoby náhodou ztratila. Možná že bychom se pobavili ještě více.

Doufám, že jste se, milí Koblížkové, neurazili, že jste i vaše pojmenování vzali s humorem a že se přece jenom aspoň trochu zamyslíte nad současným bláznivým chodem světa, nad naší zoufalou politickou scénou a uznáte, že s populismem nic, ale opravdu nic nevyhrajeme.

A vy, které jsem nepřesvědčil, kteří stále sníte o časech minulých, přesněji řečeno, o dobách bezčasých, o rudých vlajkách, o domovních důvěrnících, a o stranou organizovaných prvomájových průvodech - vy si vyližte marmeládu!

Jaroslav Kmenta, Boss Babiš

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz