Hlavní obsah
Názory a úvahy

Druhý povinný jazyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přátelé, bylo by zásadní chybou zrušit výuku druhého cizího jazyka.

Článek

Podle mých zkušeností (odvolávám se na moji předcházející pedagogickou činnost na vysoké škole, střední škole a nyní i na druhém stupni ZŠ) by byla velká škoda přejít na systém zvažovaný MŠ, tj. nechat volbu na rozhodnutí žáků-rodičů-školy. Vycházím z toho, že i sebemenší díl poznání dalšího cizího jazyka je pro žáky vždy obohacující (a to nejen z hlediska lingvistického). Samozřejmě je na pedagogovi, aby intuitivně dokázal rozlišit, kolik a v jakém tempu jsou jednotliví žáci schopní látku zvládat. Žáci by měli mít radost i ze skromnějších výsledů své práce (nesmí se takzvaně „tlačit na pilu“). Vždy vše zaleží na přístupu pedagoga, ale i na profilu schopností dané skupiny žáků. Potom, kromě samotných jazykových dovedností, mohou být očekávaným výsledkem i druhotná pozitiva (např. poznávání historie, kultury, tradic, atd…).

Výsledky práce ve třídě nemusí být vždy „oslnivé“, ale moji žáci (španělský jazyk) mají ze své práce upřímnou radost a možná se někteří z nich k druhému jazyku v životě i rádi vrátí.

Je mi velmi blízký názor paní Saskie Hájkové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám