Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nedělní politické pořady TV stanic ukázaly velkou bídu naší politické vládní scény

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Čeští politici se v  nedělních TV pořadech ukázali jako bezvýznamní lidé, kteří jen vydělávají peníze a mají jich neustále tak málo, jako běžní občané, kteří mají na výplatnicích několikanásobně méně. Z pořadů se dozvídáme zajímavé věci.

Článek

Nedělní politické pořady na TV stanicích opět ukázaly tu bídu a vyprahlost České politické scény. Moderátoři pořadů, tak jak celé současné období jsou jasně na straně vládních koaličních politiků, ale už asi nic více nemohou dělat pro své obdivovatele, protože oni jsou nejlepší, oni jsou ti pravdomluvní, oni jsou ti vyvolení, ale veřejnost jejich výsledky hodnotí velmi negativně . Průzkumy veřejného mínění toto potvrzují a výsledky parlamentních voleb za rok v listopadu 2025 už jsou víceméně reálné ve prospěch opozice. Také dnešní lidský projev pana předsedy Babiše na CNN Prima News a jeho vysmátost naznačovala, že celá vládní koalice vč. další nové opozice Pirátů dělá na plný úvazek pro jasné volební vítězství hnutí ANO . Vždyť i předseda klubu Pirátů p. Michálek řekl v Otázkách Václava Moravce, že předsedou vlády není p. Fiala, ale ve skutečnosti ministr financí p. Staňjura, který prý rozhoduje 98% vládních rozhodnutí a premiér pouze 2%. To jsou zajímavé věci, které se veřejnost dozvídá jen proto, že předseda Pirátů p. Bartoš byl nedemokraticky odvolán z funkce vicepremiéra vlády pro digitalizaci a ministra regionálního rozvoje. Zajímavě se také odvíjí digitalizace stavebního řízení, kdy vláda rozhodla o úplném zrušení minulého systému, který bude nahrazen jiným systémem, který bude plnit nová skupina vzešlá z nového výběrového řízení. Nový ministr regionálního rozvoje p. Kulhánek však ale říká, že asi z časových důvodů nebude současná vláda schopna ani podepsat tendr na výběrové řízení. Z uvedeného lze předpokládat, že celý proces vč. možné nebo nutné novely stavebního zákona bude řešit již nová vláda s novým termínem dokončení celého složitého procesu do roku 2028. Takže, když převezme vládní odpovědnost ANO, ztratila naše země čtyři roky zjednodušeného stavebního řízení a věru alespoň 500 milionů Kč přímých nákladů digitalizace, ale několik desítek miliard Kč za příjmy z DPH a spotřební daně. To je přímý důsledek vlády jednoho ministra za Piráty. Tento stav stavebních řízení ještě zvýší cenu metru čtverečního stavby, protože se nadále prohloubí bytová nouze. Možná, že další ztráty pro ČR se v budoucnu objeví i u Ministerstva zahraničí, kde není zahraniční politika vyvážená a že především zaostává ekonomická politika v zahraničí.

Od předsedy hnutí ANO se dozvídáme, že naši vládní představitelé dělají jen na sebe a nic neorganizují a neřídí a podle něho by bylo pro stát výhodnější, že by nadále dostávali ty tučné platy, ale nechodili by do práce. Nakonec však lze hodnotit, že dnešní pořad moderátorky T. Tománkové byl objektivní a vyvážený.

Dnes opět na TV v pořadu Otázky Václava Moravce zářil svým umem, politickým přehledem a znalostmi Karel Havlíček, který se však zbytečně pouštěl do sporů s vyhořelým a nic neříkajícím politikem ODS, předsedou Senátu p. Vystrčilem, kde si musíme připomenout, že se jedná o druhého nejvýše postaveného politika v ČR, hned po přímo zvoleném prezidentovi ČR. Poslouchám-li p. Vystrčila a jeho argumenty , musím si připomenout tu upřímost, pravdivost a lidskost bývalého předsedy Senátu , také člena ODS p. Kubery, velkého demokrata u kterého bylo nemyslitelné a pod jeho úroveň takto řešit opoziční spory.

Chci zde říci, že se naši současní politici, a dnes to ve všech politických relacích znovu prokázali, že neumí řídit, organizovat a vést naši zemi k úspěšnému zvládnutí hospodářské politiky a k růstu životní úrovně tak, jak to např. předvádí v přímém přenosu Polsko, kde vykazují 6% nárůst HDP proti kladné nule v ČR. Polsko, jako málo průmyslová země v socialismu využila přednosti tržní ekonomiky a tedy kapitalismu v rámci EU a předčila nás v HDP na hlavu, což je velká kritika na naši vládu a na její možnost setrvání ve vládních pozicích. Toto konstatování je jasný vzkaz vládních koaličních politiků pro nás občany.

Já bych zde při této příležitosti velmi rád sdělil našim politikům návrh na jejich odměňování. Politik je poslanec, senátor, hejtman, primátor, starosta a nebo uvolněný radní. Jedná se tedy o volené zástupce lidu s posláním dělat politiku v zájmu občanů pro jejich blaho a kvalitní životy v demokratické a kapitalistické společnosti. No a proto všechno je nemohu zařadit na běžnou výplatnici státních zaměstnanců, i když ze státních peněz placeni jsou. Podle mého logického a selského rozumu mi pro jejich honorování vychází následující systém platů:

Zvolený politik v tomto případě poslanec PSP ČR má stabilní plat stanovený na celé funkční období:

1) poslanec bez funkce předsedy nebo místopředsedy výborů má koeficient 3, tedy trojnásobek průměrného platu v době konání voleb.

2)poslanec s funkcí předsedy nebo místopředsedy výboru nebo podvýboru PSP má koeficient 3,5 tedy trojapůlnásobek průměrného platu v době konání voleb. Takovýto plat mají stanoveni i místopředsedové sněmovny.

3)poslanec s funkcí předsedy PSP ČR má koeficient 4, tedy čtyřnásobek průměrného platu v zemi v době konání voleb.

Můj návrh vychází z toho, že funkce jsou dobrovolné a většina poslanců si ponechává určitý úvazek své bývalé činnosti jako např. lékaři, právníci, vysokoškolští učitelé atd. Už proto, aby si zachovali svoji odbornost a praxi v případě návratu do těchto funkcí, čímž získávají za tuto práci další finanční příjmy do svých rozpočtů. Jejich výše platu tím může být velmi vysoká a mnohdy může být vykonávána i na úkor práce v PSP ČR. Protože poslanec má své politické poslání od voličů, kteří mají po celou dobu jeho volebního období mu sdělovat jejich potřeby, připomínky a názory, které má přenášet na jednání výborů, komisí a schůzí Sněmovny. K takovému to výkonu kvalitní práce poslance je nezbytně nutná pravidelná účast v jeho regionální kanceláři a to každé pondělí až do večerních hodin tak, aby mohl přijít jakýkoliv občan z jeho volební oblasti a projednat s ním vše, co chce poslanci sdělit. V RK by měl být asistent s provedením zápisu, jehož kopii by měl obdržet občan a aktivní ochranka, tedy např. příslušník městské nebo státní policie. Předsedové poslaneckých klubů, musejí každý měsíc dostávat kopie jednání poslanců s občany a nejen v regionálních kancelářích v pravidelných dnech. Návštěvu si může poslanec objednat, rezervovat termín a čas, ale může přijít každý občan i bez ohlášení. V případě, kdy se nemůže poslanec svého poslaneckého dne v regionální kanceláři zúčastnit (zahraniční cesty, návštěvy lékaře) musí být kancelář pro občany přístupná alespoň za účasti asistenta, který sepíše pro svého poslance zápis, do kterého uvede v případě potřeby občana náhradní termín jeho návštěvy. Uvedené věci zde popsané se často neplní, poslanci jednání s občany často přenášejí na starosty, primátory a krajské zastupitele, což je také nutné, aby byl regionální poslanec schopen pomoci regionu ve Sněmovně, ale především se musí poslanec soustředit na potřeby lidí, které při jednání na půdě Sněmovny zobecní tak, aby jim mohl společně se svými kolegy vyjít vstříc v jejich životních potřebách, a to dlouhodobě. Protože poslanec je silná politická osoba , může pomoci rodině např. se zdravotním vyšetřením ke stanovení přesné diagnózy u některého specialisty z FN v Praze, Plzni, Hradci Králové, Brně a v Olomouci. protože lékaři z Krajských nemocnic mnohdy nemají takovou odbornost a zkušenost. I takovéto věci by měli poslanci pro své občany zajišťovat. Vím ze svých zkušeností, když dělali potencionální poslanci kampaně v terénu na ulicích i takovéto pomoci občanům nabízeli.

Tak proč v takovýchto záležitostech nepokračovat, když každá politická strana nebo hnutí má mezi svými kolegy lékaře, kteří umí prostřednictvím fakultních klinik udělat něco potřebného a důležitého pro své občany, kteří budou se svými rodinami hrdí na své poslance, kteří mají sociální cítění, pracují i takto konkrétně a pro své občany dělají. Proč by se tedy neměly takovéto platy nastavit? Určitě ne nějaké automaty, které jen a jen ukazují, že poslanci čekají na své almužny. Možná, že když bude takto stanoven plat na celé období, bude se vláda a všichni poslanci více snažit , aby nedocházelo k inflacím, aby byl stále udržen inflační cíl ČNB, což je inflace do 2 %. Takovéto hospodářské výsledky vč. růstu HDP musí být rozhodující úkoly všech vlád a všech politiků…Děkuji…

VM z KV

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz