Hlavní obsah
Lidé a společnost

Milenky nacistů: Lina Heydrich nasazovala katu českého národa ráda parohy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bundesarchiv / Volné dílo

Lina Heydrich, manželka Reinharda Heydricha svého muže plně podporovala v jeho krutovládě nad českým národem. Její život byl plný kontroverzí a skandálů, které ji provázely až do konce jejích dnů.

Článek

Lina Mathilde von Osten se narodila do zchudlé šlechtické rodiny. Již od brzkého mládí jí imponovala nacistických myšlenka. V devatenácti letech se zamilovala do nadporučíka německého vojenského námořnictva Reinharda Heydricha.

Lina manželkou Heydricha

Jejich vztah nebyl bez problémů, neboť Heydrich měl za sebou mnoho milostných avantýr a dokonce se objevilo podezření, že jeden z jeho dědů byl židovského původu. Lina však prokázala svou houževnatost a díky konexím své rodiny mu pomohla dostat se na vrchol nacistické hierarchie.

V roce 1931 se vzali a Heydrichova hvězda v NSDAP začala stoupat. Lina Heydrich byla známá svou sexuální náruživostí. Přestože svého manžela pobízela k větší oddanosti nacistickému režimu, jeho častá nepřítomnost jí rozhodně vadila.

Lina Heydrich měla mladého milence z SS

Měli spolu čtyři děti, ale Lina si i tak našla milence, mladého SS-Grupenführera Waltera Schellenberga.

Jejich vztah nebyl tajemstvím a Schellenbergova manželka Irena na něj reagovala velmi ostře, když mu jednou vchrstla do obličeje kyselinu solnou. V roce 1941 se Schellenberg rozvedl.

Tolerovala Heydrichovi milenku

Svého muže přes všechny své extravagantní zálety fanaticky podporovala i během jeho působení v Protektorátu. Tolerovala dokonce jeho milenecký poměr s Josefou Huliciusovou v Panenských Břežanech a nikdy neuznala, že by se její muž dopustil něčeho špatného.

Po atentátu na Heydricha se s německým státem později částečně úspěšně soudila o vdovský důchod. Lina se nevzdala života s jinými muži a po válce se znovu zasnoubila, tentokrát s rakouským šlechticem Leopoldem von Zanettim.

Nacistické myšlenky podporovala až do smrti

Ke svatbě však nedošlo, protože její snoubenec zjistil, že Československo usiluje o její vydání pro válečné zločiny.

Později se provdala za finského divadelníka Mauna Manninena a spolu koupili v roce 1965 penzion „Imbria Parva“ ve městě Burg na ostrově Fehmarn. Zde se scházeli bývalí příslušníci SS a vzpomínali spolu s Linou na „lepší časy“.

Prameny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz