Hlavní obsah
Názory a úvahy

Smrádek, ale teploučko: Poplatky ČT se mají pravidelně navyšovat o inflaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chmee2 / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Poplatky ČT a ČRo se mají od příštího roku zvednout. Zároveň se má zvýšit počet plátců a zaručit oběma institucím garantovaný nárůst poplatků v závislosti na inflaci.

Článek

Představte si, že jste podnikatel a zvýší se vám náklady. Pokud máte prostor a zákazníci vám to zaplatí, promítnete to do ceny svých produktů. Pokud ale existuje na trhu konkurence, nemůžete si to často dovolit. Musíte svého zákazníka udržet kvalitou či cenou, i kdybyste si měli snížit svou marži. Říká se tomu konkurenční prostředí.

Jeden by čekal, že se nominálně pravicová vláda bude tento koncept snažit prosadit i v přebujelém aparátu státních organizací a příspěvkových organizací státu. Opak je pravdou.

Platit bude muset téměř každý

Poplatky České televize a Českého rozhlasu se nezvyšovaly od roku 2008 (ČT), potažmo 2005 (ČRo). Za tu dobu se jejich reálná hodnota propadla na polovinu. Diskuse o navýšení současného poplatku je zcela legitimní. Plánem je navýšení na 150 Kč měsíčně za televizi a 55 Kč za rozhlas.

Co je ovšem velmi sporné, je plánované rozšíření počtu plátců. Nově mají poplatek hradit všichni, kteří disponují jakýmkoliv zařízením umožňujícím příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem, tabletem nebo počítačem. Defacto tedy každý.

Mantra o nezastupitelnosti

Proč? Argumenty o veřejnoprávnosti významně pokulhávají a jsou u většiny vytvářeného obsahu přestárlým konceptem. Ve chvíli živelných pohrom či politických debat je schopen podobnou službu nabídnout trh pomocí vlastního servisu. Stačí se podívat na nárust sledovanosti soukromých stanic během povodní a voleb, aby bylo každému jasné, že monitorovat události tohoto formátu se vyplatí i bez subvencí.

Stejně tak tzv. okrajová témata s dobře zacílenou cílovou skupinou, jsou při kvalitním zpracováním zastoupena na placených platformách jako houby po dešti. Prakticky jediným rozdílem je tak gigantický rozpočet nově zaručený povinným desátkem, který povede nevyhnutelně k neefektivnosti a pofidérní mantra o nezastupitelnosti role.

Smrádek, ale teploučko

Razítko na „pravicovost“ tohoto přístupu dává návrh na garanci navýšení poplatků o inflaci ve chvíli, kdy v součtu přesáhne 6 procent od posledního navýšení. Takovou jistotu by chtěl mít každý.

Jinými slovy, na rozdíl od soukromníků či zaměstnanců, kterým se v soukromém sektoru mzda nemusí zvýšit vůbec, České televizi a Českému rozhlasu příjmy od těchto povinných poplatníků, příjmy zaručeně vzrostou. V obou institucích může nadále platit „smrádek, ale teploučko.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz