Článek
Snad nic nám neevokuje vzpomínky na dětství jako vůně čerstvě připravované bublaniny z vlastnoručně natrhaného ovoce, kterou připravuje babička u níž trávíme léto na chalupě. Tento sladký dezert je zkrátka nositelem vzpomínek, klidu, léta a pohody.
Dokonale chutná s třešněmi ale použít jde i další letní ovoce, které zrovna seženete. Višně, jahody, maliny, rybíz, meruňky, broskve či švestky. Můžete také zkusit borůvky, ostružiny nebo směs lesního ovoce. Důležité je, aby pouze to, aby ovoce nebylo příliš vodnaté, aby se těsto nerozmočilo
Připravte si ji spolu s námi pomocí tohoto jednoduchého receptu, kdy si vše odměříte pomocí hrníčku. Stejně jako naše babičky.
Recept: Tradiční hrníčková bublanina dle naší babičky
Porce: 4
Doba přípravy: do 60 minut
Kuchyně: Česká
Ingredience
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 300 g vypeckovaných třešní
- 1 prášek do pečiva
Postup přípravy bublaniny
- Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr, mléko, cukr a olej. Vše důkladně promíchejte do hladkého těsta.
- Příprava formy: Vyložte plech pečicím papírem. Nalijte do něj připravené těsto.
- Přidání ovoce: Na povrch těsta rovnoměrně rozložte vypeckované třešně.
- Pečení: Vložte plech do předehřáté trouby a pečte při 180 °C přibližně 35 minut.
Tipy
- V létě použijte ovoce pro nejlepší chuť.
- Mimo sezónu lze použít ovoce kompotované.
A nezapomeňte, že bublaninu si nejlépe vychutnáte, když je čerstvě upečená. Dokonalá je, když ji posypete moučkovým cukrem a podáváte s šálkem čaje či kávy. A pokud si ji chcete opravdu užít, zkuste si ji dopřát spolu s kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny