Hlavní obsah
Internet a technologie

GPT 5. Kdy vyjde? Co bude umět? V čem se bude lišit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Bruk

GPT 5 – kdy vyjde? co bude umět? v čem se bude lišit?

Co vše doposud víme o chatu GPT-5? A jaké jsou jeho očekávané funkce?

Článek

Vydání modelu GPT-4 s sebou přineslo neuvěřitelnou vlnu nadšení, zděšení, řadu emocí mezi těmito dvěma póly a zásadní otázku. Kdy vyjde model GPT-5?

Prozatím toho moc nevíme, takže celý tento článek je poskládán ze spekulací, domněnek a kusých informací, které se objevily ve veřejném prostoru.

Vyjde někdy model GPT-5?

Model GPT-5 s největší pravděpodobností vyjde, byť momentálně není úplně na pořadu dne. Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman během svého rozhovoru s člověkem z The Economic Times přímo uvedl, že „systémy, které máme teď nejsou vůbec důležité. Časem se podíváme zpět na to, jak je Chat GPT-4 nedokonalý a řekneme si: „Ohledně toho jsme byli tak nadšení?“, je to jako když byste vzali dnes do rukou první iPhone, co vyšel.“

Dále Sam v rozhovoru zmínil, že jsme na začátku exponenciální vývojové křivky, jelikož má OpenAI algoritmus, který se umí:

  1. Učit a zlepšovat ve významu, jak těmto slovům rozumíme.
  2. Zlepšovat se tím, jak roste počet jeho parametrů.

Z těchto slov si pak odvozuji, že nás čeká nejen Chat GPT-5, ale GPT-6, GPT-7, GPT-8… a dále.

Kdy bude GPT-5 vydán?

Na základě předchozích vydání GPT modelů a současného napětí kolem AI se dá odhadovat, že GPT-5 nevyjde v roce 2023, jelikož zatím není na pořadu dne ani model GPT-4.5, který by měl vývoji GPT-5 pravděpodobně předcházet.

Někteří odborníci naznačují, že OpenAI by mohla představit mezilehlý model GPT-4.5 již v říjnu 2023, podobně jako tomu bylo u GPT-3.5, nicméně na to, zda jde o spekulaci nebo to tak opravdu bude, si budeme muset ještě počkat.

Co přinese mezimodel GPT-4.5?

Očekává se, že GPT-4.5 by mohl přinést dlouho očekávanou multimodální schopnost, která umožní analýzu jak obrázků, tak textu —> což jde v placené verzi již teď pomoci nástroje Avanced data analysis, dříve GPT Code Interpreter.

Funkce i rychlost vývoje však budou rozhodně do velké míry závislé i na schopnosti společnosti utišit obavy a kritiku veřejnosti, které OpenAI stále dost podléhá. A osobně si myslím, že GPT-4.5 bude spíše graduální vylepšení, než celkový přerod.

Jaké jsou očekávané funkce GPT-5?

Níže najdete základní seznam bodů, ve kterých čekám, že bude model lepší. Zároveň se dá i říci, že zlepšení v těchto bodech bude pravděpodobné i u jakékoliv další verze Chatu-GPT.

  1. Multimodální schopnostiGPT-5 by měl být schopen zpracovávat různé typy dat včetně textu, obrazů, videí a zvuku. Oproti GPT-4 jde o největší změnu, která by mohla otevřít naprosto nové způsoby využití a možnosti interakce s modelem.
  2. Faktická správnost a méně halucinacíGPT-5 bude mít za cíl být fakticky přesnější a méně halucinovat. Vzhledem k probabilistické nátuře velkých jazykových modelů k nepřesnostem a halucinacím přirozeně často dochází. A jelikož dá model na stejnou otázku pokaždé jinou odpověď, je snaha tvůrců o zvýšení přesnosti jedině logická.
  3. Dlouhodobá paměť a zlepšení udržení kontextuS trendem zvyšujícího se počtu znaků, které může vaše zpráva pro GPT obsahovat, jde ruku v ruce i trend, aby model udržel kontext vaší konverzace lépe a dále. GPT-5, dle mého, pak bude v tomto trendu rozhodně jen pokračovat.
  4. Rozšířená znalostní základnaJako u každé nové verze se i u GPT-5 očekává širší porozumění různým oblastem, včetně aktuálních událostí, vědeckého pokroku a populární kultury. Úspěch a možnosti tohoto kroku pak, dle mého, závisí především na postupu legislativy a na tom, zda bude mít tým GPT-5 možnost nechat model trénovat na korpusu aktuálních online dat.
  5. Přizpůsobení uživatele a jemné laděníGPT-5 by oproti svému předchůdci měla být zase o něco personalizovanější a lépe responzivní pro jednotlivé potřeby jednotlivých uživatelů.

Závěr

I když přesně nevíme, co bude GPT-5 umět, kdy vyjde a co přinese, jedno je jisté: velké jazykové modely změnily svět, jak jej známe a bude jen na nás, jak se s tím vypořádáme.

Stále se ve velké míře setkávám s tím, že se řada lidí upíná k dílčím nedokonalostem modelů a argumentuje, že jelikož GPT neumí X nebo Y, tak vlastně není k ničemu (přinejmenším pro ně). I když mají tito lidé pravdu, že zatím modely řadu věcí neumí, zapomínají na to, že jsme v exponenciální křivce vývoje a modely tyto věci (možná dříve než si myslíme) umět budou.

A z mého pohledu je velice dobrý nápad s tím počítat, připravit se na to a postupně se s modely a jejich využitím v běžném životě postupně spřátelit.

👇 A jak to vidíte s GPT-5 a vývojem jazykových modelů vy?

Anketa

Jak si myslíte, že velké jazykové modely (AI) ovlivní vaši práci?
Má práce se s příchodem velkých jazykových modelů totálně změní nebo už se změnila.
71,4 %
Velké jazykové modely nebudou mít na mou práci v podstatě žádný vliv.
28,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz