Hlavní obsah
Sport

7. září: tři jména, tři hvězdy, tři mistři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: dobryzpravy.cz

Mistři - národní tým na MS v hokeji 2010

7. září 2011 to bylo přesně 12 let, kdy se zřítilo letadlo Jak-42, na kterém se nacházel celý tým hokejového klubu hrající KHL, Lokomotiv Jaroslavl. Tragickou havárii přežil jediný člověk.

Článek

Věk zlatých hokejek

I tak by se dalo označit období od zisku olympijského zlata na turnaji století v Naganu, až po rok 2011, kdy cinkla na 10 let poslední medaile národního týmu v Bratislavě. Doba, kdy jsme byli zvyklí pravidelně bojovat o cenné kovy a patřili jsme ke špičce světového hokeje. Bylo vlastně téměř jedno, zda přijede tým složený z hvězd NHL, mixu nebo čistě evropských soutěží, Česká republika dokázala v tomto mezidobí několikrát namíchat vítězný koktejl, na který budou další generace s úctou a hrdostí v srdci vzpomínat. Součástí těchto vzpomínek hokejových fandů tak s naprostou samozřejmostí musí být i turnaj konající se v německých městech Kolín nad Rýnem a Mannheim, v roce 2010. Na turnaji, který znamenal pro Českou republiku možnost odzkoušet hráče evropských soutěží na mezinárodním klání s hvězdami ostatních týmů a pro tým Ruska jednu z nejlepších příležitostí dovršit zlatý hattrick. Vše se ale nakonec událo trochu jinak.

Rachna kachna, to to letělo!

Kdo by dnes neznal již legendární hlášku legendárního komentátora hokejových přenosů Roberta Záruby, ze semifinálového utkání proti Švédsku. Srovnání 7 sekund před koncem proti jednomu z nejméně oblíbených soupeřů národního týmu, právem patří do výkladní skříně momentů někam mezi nájezd Roberta Reichela v semifinále Nagana proti Kanadě, nebo finálový gól Petra Svobody proti sborné.

Tým vedený Tomášem Rolinkem , který se mohl opřít pouze o dvě hvězdné posily z NHL (Rozsíval, Voráček) a který byl po překvapivé prohře ve skupině s Norskem na kraji vyřazení a historického nepostoupení do čtvrtfinále MS, se vzedmul k heroickému výkonu a postupné vyřazení Lotyšska, Finska, Švédska a nakonec Ruska, je dnes součástí historického úspěchu malé země uprostřed Evropy a hráčů, kteří více než kdo jiný definovali pojem „hra srdcem“.

Takoví obyčejní kluci

Členy výše zmiňovaného výběru a tragického letu byli také Karel Rachůnek, Jan Marek a  zlatý medailista z Vídně, Josef Vašíček. Skromní tahouni, jejichž stopa v klubech i národním týmu byla více než znatelná. Jistě, již jsme zmiňovali Rachůnkovo vyrovnání 7 sekund před koncem se Švédy, ale mnohem ikoničtější je jeho souboj s obrem Arťuchinem, kterému se pomstil za surový zákrok v osmifinále a v boji o bronz s ním naprosto čistě a precizně vysklil sklo u trestných lavic - no radost pohledět a jako bonus se to obešlo bez jakéhokoliv trestu pro českého hráče. Jan Marek byl zase typem tichého a introvertního dříče, který na led vcházel jako první a odcházel jako poslední. S Lukášem Kašparem tvořili jistotu nájezdových exekutorů. Josef Vašíček platil za klidnou oporu, s jeho výškou 193 cm z něj šel patřičný respekt a svůj tým dokázal podržet i kanadskými body - v sezóně 2010/2011 vyhrál kanadské bodování play-off KHL.

Všichni tři stejně jako celý zbytek týmu, klubového personálu a posádky nastoupili do letadla na trase Jaroslavl - Minsk. Z něj už nikdy nevystoupili. Jakovlev Jak-42D se krátce po startu zřítil v těsné blízkosti Letiště Tunošna a částečně se roztříštil do řeky Volhy. Závěr vyšetřování ruské prokuratury? Selhání lidského faktoru - druhý pilot Igor Ževelov pravděpodobně při startu šlapal na brzdový pedál. Politováníhodná chyba, která však ukázala žalostný stav ruského letectví a částečně i stavu celé země. Koneckonců 12 let po této tragédii je ruská Potěmkinova vesnice rozbita napadrť a nezbyla ani zdánlivá iluze o postsovětském blahobytu a impériu.

Oběti leteckého neštěstí u Jaroslavle:

Posádka

Andrej Anatoljevič Solomencev

Igor Konstantinovič Ževelov

Sergej Valerjevič Žuravljov

Jelena Sarmatovová

Naděžda Muzafarovna Maksumovová

Jelena Šavinová

Vladimir Maťuškin

Hokejový tým

Hokejový tým

Alexandr Vjuchin

Stefan Liv

Pavel Trachanov

Jurij Uryčev

Michail Balandin

Robert Dietrich

Karel Rachůnek

Ruslan Salej

Maxim Šuvalov

Marat Kalimulin

Kārlis Skrastiņš

Sergej Ostapčuk

Ivan Tkačenko

Alexandr Vasjunov

Arťom Jarčuk

Vitalij Anikejenko

Gennadij Čurilov

Pavol Demitra

Nikita Kljukin

Jan Marek

Daniil Sobčenko

Josef Vašíček

Alexandr Galimov

Alexandr Kaljanin

Andrej Kirjuchin

Pavel Snurnicyn

Realizační tým

Brad McCrimmon

Igor Koroljov

Alexandr Karpovcev

Nikolaj Krivonosov

Jurij Bachvalov

Alexandr Beljajev

Jevgenij Kunnov

Vjačeslav Kuzněcov

Vladimir Piskunov

Jevgenij Sidorov

Andrej Zimin

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz