Hlavní obsah
Internet a technologie

Internetový folklor USA: Fenomén Slender Man

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrativní foto Slender Mana

31. 5. 2014 - Wakeusha, Wisconsin. Morgan Geyser a Anissa Weier se právě pokusily 19 ranami ubodat svou spolužačku, Payton Leutner. Všem dívkám bylo pouhých 12 let. Při výslechu vyšetřovatelům tvrdí, že pokus o vraždu byl proveden pro Slender Mana.

Článek

Internet jako živná půda

Internet a především platforma YouTube, se od počátku nového tisíciletí staly živnou půdou pro všechny možné virální fenomény, které později vstoupily ve všeobecnou známost. Jedním z takovýchto fenoménů je bezpochyby Slender Man, který vznikl pro potřeby internetového fóra Something Awful, které se zaměřovalo na vytváření a šíření obrázků s paranormálními jevy. Ten spatřil světlo světa 10. 06. 2009 a autorem je Eric Knudsen. Toho prý ke vzniku Slender Mana inspirovalo hned několik podnětů - The Tall Man, postava z filmu Phantasm z roku 1979, spisovatel H. P. Lovecraft nebo Stephen King, či survival hororové hry Resident Evil a Silent Hill. Jeho hlavním záměrem prý bylo vytvořit něco děsivého, co vyvolá v lidech neklid a zároveň bez jasné identity - proto jeho vymazaný obličej. Vznikl tedy hubený, vysoký, vyzáblý a chapadlovitý muž, který se zaměřuje především na únosy dětí.

Slender Man se brzy poté stal virálním a začaly se dotvářet další části jeho vymyšlené legendy. Stále k tomuto účelu sloužilo především fórum Something Awful, kde mohli uživatelé ve velkém diskutovat a kreativně dotvářet Slender Manův příběh. Ten prý sahá do Evropy 16. století a to konkrétně do Německa. Tam jsou uváděny první záznamy tajuplné postavy „Der Groẞman“, která by mohla mít přímou souvislost se Slender Manem. Další zmínky jsou z 19. století a to postupně z USA, Velké Británie, Ruska či Kanady. Pohybuje se prý primárně v zalesněných a neobydlených oblastech a je spojován s řadou neobvyklých zmizení a úmrtí. Přesto ale největším výskytem trpí právě Německo - snad prý Slender Manova rodná země?

Netrvalo dlouho a Slender Man se stal hlavním protagonistou několika internetových video projektů. Nejznámějším bude zřejmě poskládaná videosérie od tvůrců Marble Hornets, ve stylu „found footage“. Z pohledu první osoby tak můžeme sledovat amatérského filmaře, který při svém natáčení náhodou narazí na Slender Mana. Slender Man se ovšem dočkal také několika filmů či her, Slender: Eight PagesSlender: The Arrival.

Když se fikce stává nebezpečnou

Problém s takovými fenomény nastává ve chvíli, kdy vcelku snadno překročí hranici reality a lidé začínají zapomínat, že se jedná o fikci a zábavu. Takovýmto případem je jistě pokus o vraždu Payton Leutnerové zmíněný výše. Byť Payton Leutnerová dílem šťastné náhody či osudu (stačila se odplazit z lesa, kde jí spolužačky pobodaly a našel jí projíždějící cyklista, který zavolal záchrannou službu - pozn. autora), nakonec přežila, přesto případ sám o sobě je možná děsivější než celý fenomén samotného Slender Mana. Nejenom, že dívky při výslechu uváděly, že to udělaly proto, že by Slender Man vyraždil jejich rodiny, ale také, že je sleduje a umí číst myšlenky. Obě dívky nakonec skončily ve zdravotní péči se sazbou 25 a 40 let, jedna z nich, Morgan Geyser dokonce s diagnózou schizofrenie. Wisconsinský incident ovšem nebyl zdaleka jediný. V roce 2014 byla napadena žena v Hamilton County v Ohiu a to svou třináctiletou dcerou. Ta měla při útoku nožem na svém obličeji masku podobnou obličeji Slander Mana. Žena tvrdila, že dívka již dříve trpěla psychickými problémy. V podobné souvislosti zase jedna čtrnáctiletá dívka zápalila dům v Port Richey na Floridě, kde spala její matka i devítiletý bratr. Oběma se naštěstí podařilo uprchnout.

Všechny tyto události a především wisconsinský incident obrátily Slender Manův kult a fenomén vzhůru nohama. Lidé si najednou uvědomili přesah a že z pouhé internetové creepypasty (fiktivní hororové příběhy, tvořené na internetu - pozn. autora), může do té doby veskrze virtuální záležitost, skutečně zasahovat do našich každodenních životů a dokonce způsobit reálné tragédie. Slender Manova popularita když nezmizela, tak výrazně opadla. A to jak na internetových fórech, blozích, tak i samotném YouTube. Byť se ještě našly komerční pokusy jak od původních Marble Hornets, či dokonce filmové zpracování v roce 2018, o žádné výrazné zásahy již nešlo. Samotný film od Screen GemsMythology Entertainment, byl nemilosrdně strhán kritikou.

Můžeme se tedy zamýšlet nad vlivem internetového světa, samotným fenoménem či specifickou pop-kulturní povahou v rámci USA. Asi by bylo jednoduché výše zmíněné tragické události prostě jen svalit na internet a samotného Slender Mana. Na druhé straně, vytváření podobných negativně laděných fenoménů není vzhledem k současnému trendu ovlivnění diváka, konzumenta nebo lépe řečeno uživatele, možná úplně vhodné. Svalit vinu na neexistující zlo, se v dnešní době totiž zdá až příliš jednoduchou záležitostí.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Slender_Man

https://www.reflex.cz/clanek/filmy-a-serialy/106592/slender-man-zlo-od-digitalniho-taboraku-vtrhlo-do-zivota.html

https://theslenderman.fandom.com/wiki/Slender_Man

https://allthatsinteresting.com/slender-man

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz