Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kasai Rex: dinosaurus z Konga, nebo pouhý mýtus?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

„Kasai Rex“ v Africe - ilustrační foto

Je bájný „africký Tyranosaurus“ pouhou legendou, nebo se skutečně prohání po pláních jednoho z mála míst na planetě, kam téměř nevstoupila noha člověka - údolí Kasai ve středoafrickém Kongu?

Článek

Terra incognita

Údolí Kasai je pojmenované především podle řeky Kasai, která je jednou z nejdůležitějších vodních tras v povodí řeky Kongo, dlouhá více než 2000 km a její povodí má rozlohu 880 200 km². Pro region tvoří vodní tepnu zejména pro segment rybářství, nicméně se zde nalézají i četná naleziště diamantů a tři výkonné vodní elektrárny. Sama o sobě vytváří na mnoha místech peřeje a vodopády a přes planinu Lunda stéká ze severních svahů do Konžské pánve, kde se právě zmíněné údolí nalézá. První z Evropanů, který tuto řeku prozkoumal, byl proslulý Henry Morton Stanley, který se nejvíce proslavil pátráním po zmizelém Davidu Livingstonovi. Ten řeku pojmenoval v místním jazyce „Nkutu“, tedy „mocná a hluboká řeka“.

Foto: By Sagar Bhatt - Sunset view from Kalonda, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/

Řeka Kasai

Údolí, kde se člověk stává kořistí

V roce 1932 se rozhodl švédský průzkumník a dobrodruh John Johnson (někdy též zvaný Johanson) ulovit v Kongu jako trofej obrovského slona, a tak se i se svým sluhou vypravil z Kapského Města do bažin údolí Kasai. Po překročení močálu se dostali do samotného údolí, kde ovšem k jejich údivu nebyla žádná zvířata. Poté sluha upozornil Johnsona, když zahlédl dva slony, kteří zde ovšem byli osamoceni a odděleni od stáda. Zhruba 44 metrů od těchto slonů bylo v houštině něco, co je velmi upřeně pozorovalo. V jednom momentu toto stvoření rychle vyskočilo směrem ke zvířatům. Johnson se po prvním šoku probral a pokoušel se stvoření svou loveckou brokovnicí zastřelit. Ze tří výstřelů trefil tvora pouze jeden, do místa jeho zad a tvor uprchl. Johnson se se svým sluhou rozhodl vrátit a zhruba v polovině bažinatého močálu je překvapilo něco, co původně považovali za zvuky, které vydává krokodýl. Ovšem zhruba 22 metrů od nich viděli tvora ze savany, který stojí nad nosorožcem a vytrhává svou tlamou z jeho těla kusy. Vyděšený sluha utekl a Johnson zůstal v bažině sám. Nejprve chtěl tvora zastřelit, ovšem s jeho brokovnicí utekl jeho sluha. Vzpomněl si tedy, že má fotoaparát a při zvuku spouště se tvor lekl, skočil do jezera a zmizel. Johnson se poté vrátil do tábora, kde se vyčerpaný zhroutil a osm dní strávil ve vysokých horečkách. Poté o svém zážitku poskytl rozhovor pro noviny Rhodesia Herald, kde uvedl následující: „Mělo to černou barvu s červenými pruhy, dlouhý čumák a mnoho zubů“. Tvora také popsal jako 13 metrů dlouhého a jasně připomínajícího Tyranosaura a dodal: „nohy měl silné, připomínající lva, stavěného pro rychlost“.

Foto: Autor neznámý/Veřejná doména

Údolí Kasai

O rok později se skupina pytláků slonoviny rozhodla prozkoumat tvrzení, která Johnson uvedl v naději, že by z kůže tohoto tvora (domnívali se, že se jedná o obřího krokodýla - pozn. autora) mohl být značný zisk. Když dorazili do údolí Kasai a začali se brodit stejnými bažinami jako Johnson v minulém roce, cosi začalo vytvářet silné vlny vody, které jednoho z lovců odhodily a poranily. Ostatní čtyři se pokusili zvíře zasáhnout, ale neviděli téměř nic jiného než vodu. Když se zraněný muž pokusil dostat ke svým společníkům, tak se zvíře vynořilo z vody a přehradilo jim cestu. Poté se ukryli na blízké skále a nakonec se jim podařilo z údolí dostat. Uvedli, že zvíře mělo mimo jiné černou barvu a červené pruhy na ocasu.

Masakr druhé výpravy

Robert Henderson byl považovaný za zkušeného lovce a dobrodruha, který za svůj život nashromáždil více než 100 loveckých artefaktů. Je potřeba zdůraznit, že lov nebyl v první polovině 20. století považován za zločin, nýbrž za oblíbenou zábavu a koníček v těchto částech světa. Rozhodl se, že pro další lovecké trofeje je ideální právě Kongo a oblast kolem řeky Kasai. Lákala ho představa objevení nových exotických druhů. Výprava byla nejprve naplánována v roce 1950, nýbrž kvůli úmrtí jeho manželky se uskutečnila až v srpnu roku 1951. Hendersonovi se v doprovodu domorodců a pomocí džípu podařilo dostat do údolí Kasai a zde se utábořil. Celé safari mělo trvat celkem šest dní. Po šesti dnech, když se nikdo nevracel, se rozhodli domorodci ještě pár dní počkat, protože oblast zasáhly silné deště a zvýšila se i hladina řeky Kasai.

Nakonec vyrazila na záchranu skupina deseti domorodých průvodců a pěti vojáků místního britského kontingentu. Když vkročili do údolí Kasai, objevili výchozí Hendersonův tábor. Vše nasvědčovalo tomu, že se skupina vydala dále do vnitrozemí. Vyrazili tedy dále údolím a bylo neobvyklé, že se nikde nepohybovala žádná zvířata. Všude bylo pusto a ticho. Nakonec po několika kilometrech objevili Hendersonovu skupinu, ale ne tak, jak očekávali. Dočasný tábor byl zcela zničen a všude byly rozeseté zkrvavené části těl, takže ani nebyla možná identifikace. Od Roberta bylo nalezeno pouze předloktí, více z něj po masakru v táboře nezbylo. Při vyšetřování se jevily jako pravděpodobné pouze dvě hypotézy. První byla, že Robertovu skupinu napadli překupníci slonoviny, nicméně rány na tělech neodpovídaly nožům nebo střelným zbraním. Druhá hypotéza předpokládá, že byl tábor napaden zvířetem. Tomu napovídá fakt, že některé části těl vypadaly jako rozžvýkané a všude byly rozeseté nábojnice z Robertovy brokovnice. Nikde nebylo nicméně nalezeno žádné zvířecí tělo. Po několika letech bylo vyšetřování uzavřeno bez jasného a definitivního závěru.

Legendy vs. věda

Pokud bychom skutečně přistoupili na tvrzení, že se jedná o relikvii z dob před vymřením těchto zvířat, patrně by se nejednalo o Tyranosaura. Kosterní pozůstatky tohoto monumentálního predátora nikdy nebyly nalezeny na africkém kontinentu a to ani jiného teranosaurida. Daleko pravděpodobněji se jeví teropod, který se co do podobnosti Tyranosaura nezapře a jeho výskyt je potvrzený v Africe, v době Křídy. Je jím stejně vrcholový predátor, Carcharodontosaurus saharicus. Dalšími adepty, i když už ne tak pravděpodobnými, mohou být Spinosaurus aegyptiacus či Baharisaurus ingens. Skeptici, kteří zpochybňují existenci afrického teropoda, poukazují na fakt, že nejpravděpodobněji se zvíře jeví jako velký druh varana i vzhledem k tomu, že tito tvorové umí stát na zadních končetinách a taktéž umí plavat (což by odpovídalo výpovědi Johnsona i pytláků slonoviny o zvířeti z močálu a jezera). Někteří lovci záhad poukazují na záměnu s další legendou z Konga, Mahambou (mýtický 15 metrů dlouhý krokodýl z bažin - pozn. autora). To je ovšem zase jiný příběh. Důvěryhodnosti nepřidávají ani dvě časem zveřejněné fotografie (dvě další, které vznikly až po první Johnsonově fotce - pozn. autora), které byly nakonec jasně prokázané jako podvrh.

Foto: Depositphotos

Carcharodontosaurus saharicus - ilustrace

Pokud byste se ptali na můj osobní názor, tak věřím, že jak Johnson, tak Henderson narazili na zvíře, které jsme doposud nezaznamenali. Zda se jedná o afrického teropoda či nový velký druh varana, již nechám na každém z vás.

Poznámka autora: Požádal jsem kongresovou knihovnu ve Washingtonu D.C., zda by byli schopní vyhledat původní článek a rozhovor s Johnem Johnsonem z roku 1932 (zdá se, že mimo jiné drží i archiv Rhodesia Herald). Pokud se mi podaří kopii originálu získat, v dalším článku rozhovor přeložím a uveřejním.

Zdroje:

https://cryptidz.fandom.com/wiki/Kasai_Rex

https://cryptozoologycryptids.fandom.com/wiki/Kasai_Rex

https://en.wikipedia.org/wiki/Kasai_River

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz