Hlavní obsah
Umění a zábava

Klepání na nebeskou bránu? Čtyř akordová píseň, která dobyla svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Je rok 1973 a americký písničkář Bob Dylan dopisuje píseň pro soundtrack k filmu „Pat Garrett and Billy the Kid.“ V té době ho asi ani ve snu nenapadne, že „Knockin' On Heaven's Door“ nakonec dobude svět a přezpívá ji Eric Clapton či Guns N' Roses.

Článek

V jednoduchosti je krása

A skutečně i takto podobným způsobem to nazval životopisec Clinton Heylin, když popisoval, v čem je genialita této slavné písně. Své by o tom jistě mohl vyprávět i Rudy Wurlitzer, který Boba Dylana poprosil o pár písniček pro právě vznikající snímek „Pat Garret a Billy the Kid“. Obě sloky jsou vlastně popisem posledních chvil šerifa ve filmu a jeho vyznání manželce, která měla přezdívku „mama“. Píseň se objevila nejenom jako soundtrack k filmu, ale dva týdny po premiéře vyšla také jako singl. Její slavné chvíle ale měly teprve přijít.

V roce 1975 ji přezpíval nejprve britský bluesový muzikant Arthur Louis, aby se jí vzápětí právě podle Louisova vzoru zhostil další anglický hudebník, kytarový virtuos Eric Clapton. Jeho verze se dostala do širšího povědomí, když se umístila na 38. místě „UK Charts“, nicméně v USA propadla, když se neprobojovala ani do „Billboard hot 100“.

Zbraně a růže

Skutečně globální se píseň stala až s coverem od americké hardrockové skupiny Guns N´ Roses. Nejprve vznikla v roce 1990 soundtracková verze pro film „Bouřlivé dny“ v hlavní roli s Tomem Cruisem a poté byla vydána s nepatrnými úpravami na desce „Use Your Illusion 2“ v roce 1991. V Británii a Novém Zélandu se umístila na 2. místě singlových hitparád a v dalších zemích jako např. Irsko, Portugalsko, Belgie hitparády převálcovala. Live performance této písně na události „Fredie Mercury Tribute“ patří dodnes k tomu nejlepšímu, co lze z živých vystoupení vidět.

Traduje se, že prý s návrhem coveru jeho vlastní písně přišel sám Bob Dylan, protože potřeboval peníze a líbil se mu Slashův kytarový styl. Jestli je to skutečně pravda, měl Dylan vynikající čuch na to, komu svůj klenot k přehrání propůjčit.

Klepání na nebeskou bránu

Píseň se mimo hudební svět dočkala své další stopy i v tom filmovém. Konkrétně je po ní pojmenovaná satirická krimi komedie v hlavní roli s Tilem Schweigerem a Janem Josefem Liefersem. Ti hrají dva čekatele na smrt, kteří se dozvěděli nezvratnou onkologickou diagnózu a hodlají splnit poslední přání jednoho z nich - aspoň jednou v životě vidět moře. Co ovšem čert nechtěl, ukradené auto na cestu patří gangsterům, kteří do něj ukryli malé překvapení. Zkrátka taková evropská verze „Pulp Fiction“ s více dramatickým nádechem, ale skvělými herci v hlavních rolích.

Píseň se mimo jiné stala symbolem piety „masakru v Dunblane“, kdy 13. března 1996 zavraždil Thomas Hamilton na základní škole v Dunblane ve Skotsku 16 dětí a jednoho učitele a dalších 15 lidí zranil. Poté obrátil zbraň proti sobě. Na počest obětí složil skotský hudebník Ted Christopher se svolením Dylana svou vlastní verzi „Knockin' On Heaven's Door“, právě k tomuto účelu. Tato verze se v „UK Charts“ umístila na prvním místě a výtěžek z ní šel na charitativní účely.

V roce 2004 se píseň umístila na 190. místě v anketě „500 Greatest songs of all time“ prestižního časopisu Rolling Stone a tento úspěch znova zopakovala v roce 2010, kdy se ve stejném roce umístila na 192. místě.

Anketa

Znáte nějakou verzi „Knockin' On Heaven's Door“ a patří mezi vaše oblíbené písně?
Ano, znám a patří
94,1 %
Ne, neznám
0 %
Ano znám, ale není to můj šálek kávy
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17 čtenářů.

Zdroj:

https://en.wikipedia.org/wiki/Knockin%27_on_Heaven%27s_Door

https://en.wikipedia.org/wiki/Dunblane_massacre

https://www.csfd.cz/film/13186-klepani-na-nebeskou-branu/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz