Hlavní obsah
Finance

(Ne)důstojný život v Česku. Kdy se nám konečně podaří dohnat Západ?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Dle posledního ekonomického zhodnocení expertní platformy „MDM“ pro rok 2023, je minimální důstojná mzda 45 573 Kč, v Praze 47 718 Kč. Současně dle statistik na tuto mzdu nedosáhne 67 % obyvatel. Je toto ukazatel vyspělé nebo naopak zaostalé země?

Článek

Navrch huj a vespod fuj

Aspoň tak by se dal popsat proces posledních 34 let transformace české ekonomiky a společnosti. Navrch jsme se skutečně tvářili, že se nám životní úroveň zvyšuje, bohužel data mluví jasně - dle parity kupní síly jsme na podobných hodnotách jako Maďarsko či Polsko nebo Chorvatsko - za námi je Slovensko, výrazně před námi ze sousedů je Německo či Rakousko. U Maďarů či Poláků je potřeba zmínit díky zapojení obou států výrazně nižší dopad celkové inflace v roce 2023 a zároveň nižší náklady na bydlení a potraviny ve spotřebním koši. Dalším ukazatelem hodným porovnání je průměrná mzda států EU a schválně říkám průměrná mzda, nemluvím o informačně více validním mediánu. I zde jsme na chvostu států EU, kde s průměrnou hodinovou mzdou 13,60 EUR mírně převyšujeme Poláky (11,90 EUR) nebo Slováky (12,50 EUR). Smutný je pak z perspektivy ekonomicky aktivního obyvatele ČR pohled na Německo (31,60 EUR), Belgii (36,30 EUR) či Norsko (41,70 EUR).

Nejsme na tom lépe ani z hlediska možnosti pořízení vlastního bydlení, ve kterém jsme skutečný evropský a světový unikát - téměř tři čtvrtiny Čechů žijí v nějakém typu vlastnického bydlení a do budoucna chce do vlastního bydlení přejít více než polovina současných nájemníků. Bohužel náklady na bydlení jsou v ČR na pátém místě v rámci EU a  v rámci finanční dostupnosti jsme dokonce „jedničky“ - s téměř patnácti ročními platy máme nejnákladnější vlastnické bydlení v Evropské Unii.

Trochu divná satira českého typu

A tak se nad tím jako téměř dvaatřicátník vlastně sám v sobě zamýšlím - má cenu zde ještě vůbec zůstávat v situaci, kdy člověk v tomhle věku ovládá cizí jazyk a má zkušenosti s mezinárodním prostředím? Nemohu korporátům děkovat za mnoho, ale za toto určitě. Věc se má totiž poměrně jasně - pokud nepracuji v Praze, tak poměrně malé platy, drahé potraviny a nedostupné bydlení - tak se na to dívám pohledem (snad ještě) mladého člověka. A politici jakoby testovali naši odolnost a hranici, kam ještě mladí lidé mohou v rámci svého aktivního života ustoupit. Nevím jestli to skutečně není satira, ale dle současného vládního návrhu tzv. „penzijní reformy“, bych podle kalkulace šel do důchodu v 69 letech. Jako really? Když je průměrný věk dožití muže 77 let? To snad pánové a dámy v poslanecké sněmovně ani nemohou myslet vážně. A případnému čtenáři bych doporučil se skutečně důrazně zamyslet. On se totiž možná průměrný věk dožití bude zvyšovat, byť ani tomuto moc nevěřím, vzhledem k současnému hyper zatížení a stresovému faktoru v soukromé sféře, ale přesto to bude jako s tím průměrným platem a minimální důstojnou mzdou - téměř dvě třetiny obyvatel na něj zkrátka nedosáhne. A jelikož politická sféra v České republice je podobná scenérii prasátek ve vepříně - kdy stojí u koryt a ládují do sebe šrot dokud můžou, tady je to stejné. Dokud mohou, budou se držet u koryt a jakékoliv systémové řešení nebude reálné - např. v kombinaci s mírným zvýšením věku do důchodu, podpory penzijního spoření ale taktéž zdanění současných důchodců jako je to v našem oblíbeném Německu. Ono by totiž měli přijmout fiskální odpovědnost i jiní, než pracující, kteří jsou tady zdá se, nejtrestanější skupinou.

Anketa

Jste spokojení se svou životní úrovní (mzda, bydlení, možnost spořit..) ?
Ano, naprosto
33,3 %
Ne, vůbec
11,1 %
Ano, ale mohlo by to být lepší
33,3 %
Poslední vlna inflace mi výrazně snížila životní úroveň
22,3 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Zdroje:

https://www.penize.cz/nakup-a-prodej-nemovitosti/443333-cesi-dal-sni-o-vlastnim-bydleni-dosahnou-na-nej-nejhur-z-cele-eu

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2447481

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-prumerna-mzda-porovnani-eu-251373

https://www.dustojnamzda.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz