Hlavní obsah
Sport

První rána kapitána - jak se z „Červuse“ stal nezpochybnitelný lídr týmu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Александр Головко / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 Unported

Roman Červenka v KHL

Praha, MS v hokeji 2024 - Český národní tým právě hraje druhý zápas se zarputilými Nory a překvapivě prohrává 1:3. Lukáš Sedlák ovšem právě vybojoval puk za brankou Haukelanda, který posílá na Romana Červenku, a ten se z první nemýlí - 2:3.

Článek

Trpělivý dříč

Hráč, který se poprvé v seniorském A-týmu představil v sezóně 2003/2004, má svůj start kariéry pevně spjatý s klubem, který dnes hraje druhou nejvyšší soutěž (Chance liga) - HC Slavia Praha. Až na krátké mezi štace v Havlíčkově Brodě či Ústí nad Labem, byl stálicí tohoto pražského klubu, se kterým v sezóně 2007/2008 vyhrál extraligový titul. Po veleúspěšné sezóně 2008/2009, kde získal úctyhodných 73 bodů (30 gólů + 43 asistencí), se rozhodl pro zahraniční angažmá v KHL, klubu Avantgard Omsk. Premiérová sezona byl úspěch jako hrom - Červenka se stal kanonýrem ligy, když v 51 zápasech nastřílel 31 gólů. Musel se mu poklonit i známý kanonýr z UFA, Nor Patrick Thoresen.

V roce 2009 debutoval také na seniorském MS v hokeji ve Švýcarsku a v roce 2010 byl u „českého zázraku“, kdy náš národní tým překazil pokus Sborné o „tripl“ a ovládl MS v Německu. Památný bude jeho výkon v roce 2011, kdy náš národní tým rozstřílel ruskou reprezentaci v boji o bronz 7:4 a Romanu Červenkovi se podařil hattrick.

Evropská stálice

Přesto, že se mu v KHL dařilo, vydržel zde pouze tři sezóny. Po další přidané v Omsku, si zkusil také dosud jediný a dnes již neexistující český tým působící v KHL, HC Lev Praha. Za ten ale odehrál pouze pět zápasů a v sezóně 2012/2013 se konečně dočkal premiéry ve vysněné NHL. Nejlepší liga na světě mu ovšem po několika měsících náležitě zhořkla. Nedostatečné zápasové tempo a snad i netransparentnost klubu na straně jedné a nedůvěra na straně druhé, vedly Červenku zpět do Evropy. Zřejmě proto i takto odpovídal v rozhovoru na dotaz, zda ho hokej v NHL bavil - „Nebavil, protože jsem spoustu tréninků ani netrénoval v lajnách. Měl jsem jiné triko než všichni ostatní, a to vás pak prostě nebaví, když jste si na něco zvykli. Není vám osmnáct, abyste měl čas a trpělivost, že to za rok dva bude lepší.“. Červenkova cesta ho přivedla zpět do KHL, tentokrát do SKA Petrohrad. Po dvou sezónách v Petrohradu ho zlákali Piráti Chomutov a staronový trenér Vladimír Růžička. V Česku se ovšem „Červus“ moc dlouho ohřát neměl a další rok zamířil do zcela nového působiště, švýcarské nejvyšší hokejové ligy. Nejprve za tým HC Fribourg-Gottéron, poté ZSC Lions, až nakonec zahnízdil ve svém současném působišti - SC Rapperswil-Jona Lakers. A tam se mu daří výtečně. Za čtyři uplynulé sezóny nasbíral 215 bodů a potvrdil, že je skutečně klíčovým hráčem.

Srdíčko českého lva

Nevím, kde se to vlastně vzalo, ale bývávalo tradicí, že se každým rokem nominace Romana Červenky zpochybňovala. Ačkoliv se může pyšnit poměrně stabilní výkonností, vždy se objevili zlí jazykové a začali klasicky podrývat Červenkovo působení v národním týmu. Ten si z toho ale nic nedělal a každou výzvu do národního týmu vyslyšel a odmakal. Právě zápas s Norskem, byl jeho 200. zápasem v národním týmu. A při svém jubileu to byl právě on, kdo se v roli kapitána zhostil gólové zodpovědnosti. Nejprve za stavu 0:0 vymetl z otočky Haukelandovu pavučinu, aby pak řídil za stavu 1:3 vítězný obrat národního týmu. Roman Červenka ve svých téměř čtyřiceti letech ukazuje co je to hrát srdcem a vést svůj tým pevnou rukou k vybojovaným, ale důležitým vítězstvím. Český nároďák má tak po dlouhé době opravdu nezpochybnitelného lídra a kapitána.

Anketa

Je podle vás Roman Červenka dobrým kapitánem?
Ano, vede tým k medailovým bojům
100 %
Ne, představoval bych si někoho vhodnějšího
0 %
Je mi to jedno, prostě koukám na hokej
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Zdroj:https://cs.wikipedia.org/wiki/Roman_%C4%8Cervenka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz