Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tragédie v Mostě: otevře se znovu debata o kouření v restauračních zařízeních?

Foto: Pixabay.com

Tragédie na zimní předzahrádce v restauraci U Kojota, otevřela z mnoha stran debatu o zákazu kouření v restauracích a hospodách.

Článek

Už není smradlavo, ale voňavo

Předně je potřeba říci, že se tímto článkem nesnažím odklonit od příčiny tragické události v Mostě, která se stala před několika dny. Ani to zatím nechci jakkoliv hodnotit, dokud se k tomu nevyjádří skuteční odborníci a znalci přes bezpečnost. Z mnoha stran jsem ale zaznamenal názor, že by k situaci vůbec nedošlo, pokud bychom nešli s evropským trendem zákazu kouření v restauračních zařízeních , který u nás začal platit 31. 5. 2017. Od té doby jsme si všichni poměrně dobře zvykli, že v restauracích se nekouří a já jsem třeba zastáncem modelu, kdy si mohu v restauraci nebo hospodě vytáhnout elektronickou cigaretu, která skutečně není téměř vůbec cítit. Bezpochyby je příjemné, když člověk večer odchází z restaurace a nesmrdí jako popelník. To si stále živě jako kuřák pamatuji z dob již dávno minulých. A i jako kuřák (byť dnes již, jak říká můj otec, „analogu“ jen příležitostný) to nakonec s odstupem let musím ocenit. Pozitivně se určitě dá hodnotit i změna pracovního prostředí zaměstnanců v gastronomii, byť se jejich počty v rámci posledních let a především v důsledku opatření koronaviru povážlivě ztenčily. Co už není až tak příjemné, jsou hloučky diskutujících, mnohdy hlučných lidí už s určitou hladinkou alkoholu v krvi, co kolikrát v městských zástavbách ruší své spící spoluobčany, ale s tím se patrně přes drkotající zuby lidí bydlících v okolí hospod, nakonec dá nějak akceptovatelně žít.

Svoboda podnikání je také základní svobodou

O čem už se zas tak hlasitě nemluví a co ovšem bylo velkým tématem roku 2016 a 2017, byla povážlivá trhlina v rámci svobody podnikání. Skutečně, hospoda, ať si o tom myslíme cokoliv, není veřejný, ale soukromý prostor. Má svého majitele a provozovatele, který nese veškerá rizika a náklady vyplívající z provozu a činnosti podnikání a i on by si měl určit, jaký koncept v jeho restauraci bude platit. Stejně jako stát nemluví do skladby jídelníčku, neměl by mluvit ani do toho, zda se v restauraci bude kouřit. Jistě bychom našli spousty hlasů, které by řekly, že maso a uzeniny se podílí na vzniku onkologických onemocnění, kvůli tomu ale neuděláme všechny restaurace veganské a vegetariánské. Ta základní svoboda konceptu by měla být nedotknutelná. Pokud si živnostník zvolí, že chce mít spíše hospodu, pivnici či bar, kam se chodí primárně pít, hrát karty a kulečník, budou tito zákazníci spíše preferovat prostor, kde si mohou zapálit. Na druhé straně koncept luxusní restaurace, kde je hlavním lákadlem jídlo, pravděpodobně náruživé kuřáky lákat nebude. A myslím, že ta variabilita tu byla už před zákazem kouření. Pokud by se stát chtěl skutečně starat o lidské zdraví v celospolečenském měřítku, měl by zakázat tabákové výrobky na všech úrovních. Pak beru argument zdraví, ušetřených financí za léčbu různých typů rakovin onkologických pacientů, kde se vzhledem k jejich anamnéze dá předpokládat, že se na nemoci výrazně podílel nějaký typ tabákového výrobku, a sociálním dopadu - např. na začínající kuřáky a děti.

Pokud ale zakážeme kouření pouze v jednom určitém typu společenské instituce, zavání to spíše politicky přijatelnou diskriminací - tj. tou, která je vzhledem ke globálnímu trendu „omluvitelná“ a hlavně prosaditelná. Potom se ale nemůžeme divit, že tato debata ožívá i v situacích jako se stala v Mostě, protože je zkrátka na místě si položit otázku - pokud by měl majitel možnost si svobodně zvolit, vybudoval by zimní předzahrádku nebo nechal hosty kouřit uvnitř restaurace?

Anketa

Považujete zákaz kouření za diskutabilní?
Ano, majitel by měl mít možnost si to zvolit sám
71,6 %
Ne, je to takto v pořádku
27,8 %
Nevím, je to těžké určit
0,6 %
Celkem hlasovalo 1456 čtenářů.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/usti/zpravy/majitel-vyhorela-restaurace-u-kojota-pozar-predzahradka-most.A250113_102031_usti-zpravy_grr

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz