Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nastal čas na skutečně proevropskou politiku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vojtěch Kos

V tomto článku bych rád prezentoval vizi odlišnou od obou hlavních proudů současného politického smýšlení v Evropě - liberálního ‚proevropanismu‘ a národně-státní kritiky jednotné Evropy.

Článek

Národovci

V první řadě se musím vymezit proti národovecké opozici, věčně brzdící patama proti jakékoliv evropské integraci. Tito lidé, zaštiťující se zájmem svojí drahé zemičky, jsou v éře civilizačních států (jako USA, Čína, Rusko a Indie) podobní roztroušeným kmenům Nového světa, neschopným se sjednotit tváří tvář konkvistadorům. Ani nejmocnější a nejsilnější národní státy Evropy (Německo, Francie, Británie, Itálie) nejsou schopny jednotlivě konkurovat Rusku, natož Číně či USA.

V našich končinách je slepá vývojová větev politického smýšlení o naprosto nezávislém národním státu velmi hojně zastoupena, někteří politici tak z ní mohou bez větší námahy těžit bodíky. Realitou je, že „Česko mimo Evropu“ by bylo na současné mezinárodní scéně silou izolovanou, nerelevantní, neschopnou a obskurní, v horším případě i zkrachovalou.

Lidem z národoveckého tábora je často protistranou (liberálními samozvanými 'pro-Evropany') vytýkáno, že jsou „užiteční idioti Ruska“. Toto tvrzení je aspoň zčásti pravdivé, avšak není kompletní. Národovci sabotující či brzdící Evropu jsou užiteční naprosto všem neevropským a proti-evropským silám. Stejně tak jsou tedy i „užiteční idioti“ (zde nechci útočit na intelektuální schopnosti národovců, jde jen o ekvivalent k liberální průpovídce) Pakistánu nebo Ugandy.

Liberální ‚pro-Evropané‘

Dost už bylo kritiky národovectví. I přes všechny chyby se národovcům nemůže upřít přinejmenším nominální opozice vůči liberální, samozvaně ‚pro-Evropské‘ politice, která je mnohem destruktivnější a nebezpečnější silou, protože ty nejhorší excesy a svinstva zaštiťuje správnou myšlenkou Evropy. Pokud národovci brzdí patama kvůli špatné myšlence, liberální ‚pro-Evropané‘ skáčou s dobrou myšlenkou střemhlav do propasti a táhnou spolu všechny ostatní.

Povrchní liberální Evropskou jednotu a solidaritu jsme mohli všichni v ostrém provozu vidět během migrační, covidové či řecké dluhové krize. Jakmile jde do tuhého, všichni si chtějí urvat svoje nebo si hrají na svém písečku. Proč? Protože pro liberální ‚pro-Evropany‘ je Evropa jen nástrojem pro sebeobohacení či prosazování liberálního marasmu, jen druhotnou hodnotou, kterou se mohou ohánět v případě naprosto oprávněné kritiky. Kdo nesouhlasí s otřesnou liberální politikou je dezolát, dezinformátor, ruský agent, hybridní hrozba, šváb, sabotér a kolaborant.

NE! To vy ze všech nejvíc sabotujete Evropu. To vy jste ochotní ji okamžitě prodat za krátkodobou výhodu o hodnotě zlámané grešle. To vy jste ochotní kdykoliv upozadit Evropské zájmy - pro jiné země, pro mezinárodní korporace, pro oligarchy, pro migranty z neevropských zemí (kteří Evropu nenávidí)…

Jednotná Evropa nemůže být vystavěna jen na jednotném trhu, zájmech oligarchické třídy a odporu k Rusku - na věcích podružných. Jednotná Evropa může vzniknout jen z ryze pro-evropské politiky. Evropa musí být sjednocena kvůli Evropě samotné a pro ni. Ne pro kšeft, ne pro osobní realizaci politiků druhé či nižší kategorie, ne pro pouhou znouzectnost, ne pro liberální sociální inženýrství, ne jako pilíř americké hegemonie. Evropa nemůže existovat jen jako pouhá reakce na vnější okolnosti či výmysl za účelem jiným než Evropa sama.

Body skutečné pro-Evropské politiky

1. Naprostá svrchovanost Evropy

Evropa musí být alfou a omegou evropské politiky.

Import cizích zájmů, hodnot, norem, ideologií a kultur musí být omezen. Kulturní výměna a obohacení může probíhat, ovšem ne naprostou amerikanisací, rusifikací či islamizací Evropy. Evropa se musí reevropanisovat, nové obrozenectví a avantgarda musí proniknout do všech oblastí života.

Proti-evropské zákony a normy, systémy a instituce, ať už vzniklé historickou vynuceností cizími mocnostmi či importem cizích zájmů, ideologií a hodnot musí být revidovány či nahrazeny. Evropa musí být velmoc, pravá velmoc schopná prosazovat své zájmy. Žádný Evropan se nemůže smířit s Evropou jako druhými houslemi USA.

Je také třeba podporovat evropskou tvořivost, kulturu lidovou i vysokou. Evropské filmy, skutečné kinematografické umění, musí nahradit tupé a tisíckrát stejné hollywoodské snímky. Příští bezduchý marvelovský žvást nesmí spatřit světla evropských kin. Stejně tak musí americká hudba ustoupit evropskému revivalu. Už ani jeden koncert Taylor Swiftové na půdě Evropy, teď se bude poslouchat Wagner! Aspoň dokud se nenajdou další Wagneři.

2. Změna nefunkčního a nesprávného ‚systému‘ Evropy

Současný evropský ‚systém‘, či to, co se za systém vydává, je hanbou každého Evropana. Už jen naprosto do očí bijící nefunkčnost systému by byl dostatečný argument pro jeho změnu. Nevolení politici druhé nebo třetí kategorie nemohou již nadále vést Evropu. Evropské instituce nesmí být azylový dům či odkladiště pro zbytečné existence jako jsou tito ‚politici‘ či zástupy eurokratů sepisujících miliony lejster o prodeji veganských párků.

Evropské instituce nesmí být chaotické, neprůhledné, prodejné, nesmí se přít o pravomoce a nesmějí se Evropanům těmito chybami vzdalovat. Naopak, instituce musí být jasné, čitelné a jednoduché. Tento ‚systém‘ se musí změnit a oprostit se od anglo-amerického vlivu, jak materiálního (ať už v podobě institucí, supply-chainů nebo vojenských základen) tak ideologického.

Chce snad někdo tvrdit, že Evropa, dřív domov tolika plodných filozofů, vědců, novátorů, politických myslitelů i praktiků, vojevůdců, umělců a obecně největšího výkvětu lidské civilizace, není schopna vymyslet lepší systém než je toto politické smetiště pro nebezpečný odpad? Není nám všem Evropanům stydno, pokud lidé v Indii či Rusku mohou (aspoň teoreticky, o férovosti voleb lze polemizovat) volit své čelní představitele, avšak nám je tato možnost upírána? Země kde je normální kálet na ulici a země jejíž hrdinové kradou pračky z okupovaných území předčily Evropu v demokracii, politické kultuře, funkčnosti a kompetenci. Hanba nám, hanba nám všem. Tuto potupu snad nemůže nikdo ignorovat. Jasná, transparentní, odpovědná, štíhlá avšak silná Evropa je jediná možnost prosazování skutečné proevropské politiky.

3. Ekonomická výstavba a masivní investice do produktivních kapacit a infrastruktury všech členských zemí, především zemí východní a jižní Evropy, za účelem zvýšení a sjednocení životní úrovně a posílení Evropy jako celku

Není možné ani žádoucí, aby evropský lid žil na základě geografické lokace v diametrálně odlišných podmínkách. Nelze nadále nechávat méně rozvinuté územní celky Evropy ležet ladem (či je dokonce plundrovat a sabotovat za účelem dalšího obohacení již bohatých částí Evropy za úplatu místním oligarchům). Politické vedení Evropy nemůže být nadále slepé, hluché, němé a chromé.

Všichni doktoři, inženýři a další kvalifikovaní pracovníci Evropy nemohou pracovat v Německu, je třeba ukončit brain drain a odliv produktivních lidí z východu a jihu. Nelze se zaštiťovat volným trhem a vnitřní konkurencí, přesně to činí v dnešní době Evropu jako celek nekonkurenceschopnou.

Naprosto mylné je rozprodávání strategicky důležité výroby a infrastruktury, nesmí být možné, aby evropské ocelárny vlastnili Indové a evropské přístavy Číňané. Evropští lídři mají povinnost zajistit výstavbu sjednocené Evropy. Potenciál jižní a východní Evropy musí být realizován.

4. Prorodinná politika na všech patrech

Demografie je budoucnost. Žádná evropská země nemá v současné době dostatečně vysokou porodnost pro pouhou náhradu populace. Evropa stárne, chřadne a vymírá, ztrácí tak na síle a relevanci. Chce snad někdo slabou a irelevantní Evropu? Něco takového si mohou přát pouze konkurenti či nepřátelé Evropy.

Řešením rozhodně být nemůže víc migrace z neevropských zemí. NEEVROPSKÁ MIGRACE JE PRO EVROPU VE VŠECH OHLEDECH NEGATIVNÍ JEV (napsáno velkým písmem protože tato věta by se měla tesat do kamene!), společensky i ekonomicky, krátkodobě i dlouhodobě.

Všechny evropské instituce musí materiálně i kulturně podporovat rodinu, ideologie milionů gendrů musí být upozaděna a stát se okrajovou záležitostí.

Závěrem

Bodů by se určitě našlo více, avšak doufám, že všem čtenářům je základní myšlenka jasná jen z těchto pár odstavců. Budu rád za všechny komentáře či odezvu k této blogátorské prvotině. Díky za pozornost a Evropě zdar!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám