Hlavní obsah
Názory a úvahy

Systém pro politickou vyváženost a nezávislost veřejnoprávních médií

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Česká televize, hlavní veřejnoprávní médium v Česku - jedni jej vyzdvihují, druzí zavrhují.

V tomto článku bych rád představil svou vizi pro reformu veřejnoprávních médií v Česku.

Článek

Financování ze státního rozpočtu nutí veřejnoprávní média spolupracovat s vládou/podřizovat se jí. Oproti tomu financování formou koncesionářských poplatků dovoluje v současném systému veřejnoprávním médiím vždy stranit liberálním stranám, ať jsou ve vládě či opozici. Nejde o názorovou nezávislost ČT, protože novináři ČT jsou obecně v naprosté většině případů pro-současněvládní liberálové.

Řešení: systém „názorových zastupitelů“

Větší objektivitu ČT by mohly přinést kvóty na „názorové zastupitele“. Zásadou financování veřejnoprávních médií by mělo být žádné zdanění bez zastoupení.

Tito zastupitelé - novináři či moderátoři - by měli povinnost říct lidem, jak smýšlejí a koho podporují. Střídali by se v pravidelné rotaci, aby byla zajištěna názorová pluralita, nestrannost a nezávislost médií. Zkrácenou verzi jejich názorů bychom mohli vidět na spodním panelu — Např. Jan Novák - zelený liberalismus (n. z. STAN), Antonín Kovář - národní konzervatismus (n. z. SPD), Eva Pokorná - centrismus (n. z. ANO), Milana Prachařová - sociální konzervatismus (n. z. KDU-ČSL), Karel Sova - marxismus-leninismus (n. z. KSČM) atd.

Případně by během diskuze mohly být na obrazovce zobrazeny názory zastupitelů na dané téma - např. během debaty o EU by o zastupiteli mělo být napsáno, krom obecného názoru a strany, jestli se cítí být europříznivcem nebo euroskeptikem a do jaké míry.

Jejich detailně elaborované politické pozice by pak měly být veřejně přístupné na internetu. Skoro nikdo by se tak nemohl cítít nereprezentován ČT, napadat její objektivitu a většina lidí by za takovou službu nejspíš ráda zaplatila.

Dále by politickou debatu měli vést vždy dva moderátoři - vládní a opoziční - ideálně názoroví zastupitelé stran jiných než přizvaní politici. Např. Debatu Petr Fiala vs. Andrej Babiš by mohli moderovat zastupitel Pirátů a SPD. Proč? Aby vládní zastupitel nešel vždy jen na ruku vládního politika a opoziční na ruku opozičního. Divák si zaslouží nejen vládní kritiku Babiše a opoziční kritiku Fialy, ale také vládní kritiku Fialy a opoziční kritiku Babiše.

Čtenář nyní může namítnout, že v Česku je volba tajná, a nutit novináře k odhalení podpory stran je nelegální. Ovšem zde nejde o nucenost, toto opatření by se nevztahovalo na všechny novináře ČT (protože při reportáži o zacpané dálnici, počasí, sběru hub nebo o tom, jak hasiči zachránili pejska, není třeba znát názor novináře), ale pouze na tyto specificky vybrané „názorové zastupitele“, kteří by se na tuto pozici hlásili s plným vědomím, co daná pozice obnáší. U politiků v televizi jasně vidíme příslušnost a víme, čí názory reprezentují, přesto nikdo nenamítá, že napsat ke Karlu Havlíčkovi že podporuje a reprezentuje ANO je porušení jeho práva.

Názorový zastupitel hlásící se k určité straně by také musel být danou stranou schválen a mohl by na její podnět být odvolán, pokud by její stanoviska nereprezentoval dost dobře. Jelikož by v zájmu každé strany bylo, aby byl její názorový zastupitel co největší kapacita, aby ji reprezentoval co nejlépe, aby jí dělal dobré jméno a pouze se nepředváděl, neprovokoval, či nejednal neurvale, vedl by dle mého názoru tento systém i ke zlepšení kvality vysílání. Strany by také měly incentivu názorové zastupitele neodvolávat jak na běžícím páse, protože by to poukazovalo na neschopnost strany najít pro sebe schopného a dobrého zastupitele.

Další námitkou čtenáře může být, že navrhovaný systém by možná zlepšil politickou debatu, avšak ostatní vysílání by zůstalo stejné. Osobně si myslím, avšak tento návrh bych považoval za samostatný, že názoroví zastupitelé by se také mohli podílet na programu vysílání. Byl by přidělen jednotný čas pro vysílání z popudu názorových zastupitelů (aby například vysílání dominantních stran jako ANO nebo ODS neprobíhalo vždy ve hlavním vysílacím čase a vysílání Pirátů nebo Přísahy-Motoristů ve 3 ráno).

Žhavým kandidátem pro zavedení takového formátu je bezesporu kanál ČT2, kde se snad celý den vysílají jen dokumenty o Hitlerovi a leteckých katastrofách. Pravidelný divák ČT2 tak už nejspíš ví i kdy chodil Hitler na záchod a letecká neštěstí vyjmenovává chronologicky i ze spánku. V alokovaném vysílacím čase by mohly být vysílány nové a zajímavější minisérie či filmy - např. v čase Přísahy-Motoristů by se mohly vysílat dokumenty o dějinách automobilů nebo krimithrillery, v čase Pirátů třeba dokumenty o informatice nebo experimentálně umělecké filmy o problematice života queer osob - jednoduše to, co by zastupitelé při tvorbě programu uznali za vhodné.

Co si o systému názorových zastupitelů myslíte vy? Jak by se dle vás měla reformovat ČT? Budu rád za všechny vaše komentáře či reakce a děkuji vám za pozornost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám