Hlavní obsah
Lidé a společnost

Agnieszka Kotlarska mohla být úspěšnou modelkou, kdyby ji neubodal stalker

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Wikipedia Commons/volná licence

Agnieszka Kotlarska na Miss Polski v roce 1991

Už je to 28 let od vraždy nadějné světové modelky Agnieszky Kotlarske. Během svého krátkého života nasbírala tři tituly v soutěžích krásy.

Článek

Agnieszka Kotlarska se narodila 15. srpna 1972. Už od dětství ohromovala okolí svou krásou. Byla to velmi vysoká a zelenooká dívka s dlouhým hnědými vlasy. Mimo to oplývala neskutečnou inteligencí a tak nebylo divu, když se rozhodla studovat vysokou školu.

Krásná princezna svého skřítka nechtěla

Při studiu na Vědeckotechnické univerzitě ve Vratislavi si Agnieszka přivydělávala modelingem a v té době si ji zamiloval Jerzy Lisiewski na fotce vystavené za výlohou svatebního salónu. Rozhodl se, že obdivovanou modelku najde a zjistí si o ní, kdo je, kde bydlí, kam chodí do školy i jakým jezdí autobusem. Brzy se jí stal stalkerem, kterého potkávala na každém kroku. Vytrvale jí psal dopisy s výhrůžkami a zároveň zamilovaná přáníčka. V dopisech se označoval za skřítka a Agnieszku za svou princeznu. Aby ho Agnieszka všude poznala, za skřítka se začal převlékat, nosíval červenou bundu a čepici s bambulí.

Po vítězství Miss International se Agnieszka s přítelem Jarosławem přestěhovala do Ameriky a Jerzy musel na nějakou dobu se svým stalkingem přestat. To ale neznamenalo, že by nesledoval její kariéru alespoň v médiích. Znovu ji osobně vyhledal v roce 1996, kdy už natrvalo s rodinou bydlela v městské části Vratislavi. V té době ji obtěžoval především telefonáty. Občas se potuloval kolem domu.

Úspěchy v soutěžích krásy

Agnieszka vyhrála v roce 1990 Miss Wroclav. Následovala soutěž krásy Miss Polski, kterou vyhrála v červenci 1991. A díky tomu se zúčastnila i mezinárodní soutěže Miss International v japonském Tokiu téhož roku. Tuto soutěž také vyhrála a stala se tak první polskou vítězkou v historii. Soutěže krásy Agnieszce slibně nastartovaly kariéru světové modelky s možností cestování po světě. Létala do Milána, Paříže i Ameriky. Brzy zdobila titulní strany prestižních módních časopisů jako Vogue, Playboy i Cosmopolitan. Objevovala se v reklamních kampaních módních domů světoznámých značek jako Calvin Klein a Ralph Lauren.

Krátký rodinný život

V roce 1992 se v New Yorku provdala za svého přítele Jarosława Świątka. Toho poznala v roce 1990 během kvalifikačních kol Miss Wroclav, kterou pomáhal organizovat. V roce 1994 založili rodinu, vrátili se do rodné Vratislavi a v prosinci se jim narodila dcera Patrycja. Agnieszka začala pracovat velmi brzo po porodu, už na jaře následujícího roku letěla zpět do Spojených států.

O vlásek unikla smrti v letadle, aby byla ubodána

Po své práci v New Yorku měla Agnieszka letenku na let TWA Flight 800, na který naštěstí nenastoupila. Toto letadlo totiž 17. července 1996 explodovalo nad Long Islandem a nikdo nepřežil. Bohužel v letadle seděl její hlavní fotograf Rico Puhlmann.

27.srpna 1996 Agnieszku navštívil její stalker Jerzy Lisiewski. Ona seděla zavřená v autě před domem a čekala s dcerou na manžela. Jerzy si chtěl s Agnieszkou jen promluvit, ale křičel na ni nadávky. Její manžel Jarosław zasáhl a Jerzy ho proto bodl loveckým nožem do nohy a Agnieszku, která šla manžela bránit, třikrát bodl do hrudníku. Krvácela na chodníku před svým mužem a dvouletou dcerou a ve 24 letech zemřela při převozu do nemocnice. Jerzy po útoku v klidu odešel a cestou neznámé ženě oznámil, že vraždil. Následně počkal doma na příjezd policie. Jerzy byl odsouzen jen k 15 letům vězení s odůvodněním omezené příčetnosti při činu. Trest mu skončil v roce 2012. Svým spoluvězňům se měl svěřit, že chtěl zabít manžela i dceru Agnieszky. Manžel Jarosław s dcerou Patrycjou se po útoku odstěhovali z Polska a změnili si jména.

Agnieszka byla hlavní předlohou filmu Budu tě milovat až do smrti z roku 2013.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz