Hlavní obsah

Christlhof: Temná historie samoty Pohádka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Samota Pohádka za křovím

Pohádku uprostřed luk s krásnými výhledy v Pošumaví nedaleko Čachrova proslavil sériový vrah Roubal. Záhady se tam děly, ale už mnohem dříve.

Článek

Stařenka nebo čarodějnice

Podle pověsti osadu Christlhof proklela stařena Růžena, údajná čarodějnice, která bydlela nedaleko. Prý uměla uvařit lektvary a znala byliny, které pomáhaly třeba kravám nadojit více mléka. Uměla vyrobit i amulety proti ohni. Lidé se jí báli a neměli ji rádi. Místní ji obviňovali ze své smůly a proto, když došlo k nedalekému požáru v roce 1828, lidé Růženu nařkli z viny. Dav ji vyhnal na louku, bil ji a kamenoval, až ve velkých bolestech umírala a z posledních sil samotu i její současné i budoucí majitele proklela. Vrahové vhodili stařenu do její chatrče a tu potom zbořili. Od těch dob se na Pohádce dějí zlé věci a řádí negativní energie.

Z historie do současnosti

Původní dvůr Christlhof čítal 3 stavení. Pravděpodobně ho nechal postavit Bader Christel v 16. století, vzhledem k zachovávání názvů stavení podle jména prvního majitele. Německá rodina Pangerlových žila na dvoře Christlhof od 17. století. Pohádka je nejmladší stavbou a byla přistavena v 19. století. Tato rodina tady dlouho hospodařila. Jak postupně vymírala, využívala už jen v 1 stavení, další 2 nepoužívána zchátrala. Pangerlovi byli odsunuti až po 2. světové válce k dožití na malé hospodářství u hranic v Německu. Na statku se jeden z Pangerlových oběsil. Vlastníci Pohádky se po válce často střídali, nikdo nevydržel dlouho. Jeden z dalších majitelů se údajně oběsil a jeho žena se zbláznila, ale někdo říká, že spáchal sebevraždu, když jeho žena s dětmi odešla do lesa a nevrátili se. Další majitelka se ve snech viděla jako vražedkyně místních zbloudilých vesničanů a pro své dobro se s rodinou brzy odstěhovala.

Nyní nastává velká souhra náhod nebo je Pohádka opravdu prokletá? V 80. letech si samotu pronajali tři kamarádi, kteří ji opravili a brali na ni své rodiny na dovolenou a na víkendy. První kamarád zemřel tragicky při vojenském výcviku výsadkářů a jeho žena do roka a do dne spáchala sebevraždu požitím léků a pořezáním žil. Druhý kamarád zemřel při potápění a jeho žena poté při tragické autonehodě. A třetímu kamarádovi onemocněl syn srdeční vadou a druhý se stal kriminálníkem. Přijde vám to ještě málo? Kriminální syn třetího kamaráda si zkoušel rallye, nezvládl řízení a zemřel a v dalších letech druhý syn skočil ze skály z cílem se zabít. Ale lékaři ho zachránili. Tuto minulost pohádky potvrzoval i šumavský kronikář Vilém Kudrlička.

V letech 1991-1994 zde žil v nájmu a zřejmě i vraždil známý sériový vrah Ivan Roubal. Na samotě choval vietnamská prasata, drůbež a koně. Během života na Pohádce započal svou vražednou činnost, kdy tam v roce 1991 měl zabít dva své známé, Františka Heppnera a jeho ruskou přítelkyni. Tato vražda mu nebyla nikdy prokázána, protože těla se nenašla. Roubal se měl svým příbuzným zmínit, že mrtvými nakrmil prasata. Roubal však vraždil i v jiných částech republiky. V roce 1994 byl zatčen, ale až v roce 2000 byl odsouzen na doživotí za pět prokázaných vražd. Po jeho zatčení zvířata zůstala na Pohádce svému osudu a hlady zemřela v chlévech.

V roce 2010 zapálil samotu žhář. Dnes postupně chátrá a bývá často navštěvována dobrodruhy, lovci duchů a paranormalit i jen zvědavými lidmi, protože se říká, že na samotě a v okolí uslyšíte kroky nebo naříkání hlasů.

Pohádka není na žádné značené turistické trase. Dostanete se sem po lesních cestách pěšky a nejlépe s navigací. Nejkratší cesta vede od Mladotic asi 2 kilometry lesem a přes louky s nádhernými výhledy do okolí.

Nedoporučuji návštěvu lidem se slabší povahou, protože na místě mi běhal mráz po zádech a cítila jsem nepříjemnou energie a toto sychravé období ji ještě umocňuje. Důležité je zmínit i bezpečnost, protože samota se velmi rozpadá.

Zdroje:

Veronika Rubínková - Samota Christlhof, Moba, ISBN 978-80-243-9425-1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz