Hlavní obsah

Gianni Versace: Největší módní ikona

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Atelier Versace Store Plate v Miláně

Světový módní návrhář, díky kterému se zrodil kult topmodelek.

Článek

Giovanni Maria ‚Gianni‘ Versace se narodil 2. prosince 1946 v jihoitalské Kalábrii. Založil značku Versace, pod kterou se vyrábí luxusní móda, vůně, make-up, módní a bytové doplňky. Byl prvním návrhářem, který propojil módu s hudebním světem. A navrhoval i divadelní a filmové kostýmy.

Záliba, později práce

Gianni vyrůstal se svými rodiči, starším bratrem Santem a mladší sestrou Donatellou. Jeho matka Francesca byla krejčová s vlastním ateliérem, kde šila pro aristokratickou klientelu. Když si Gianniho sourozenci hráli venku, on nejraději trávil čas v ateliéru své matky, kde nejprve sledoval techniky šití, později se učil i práci s látkou. Svůj první model navrhl už v devíti letech.

Než se Gianni vnořil do světa módy, začal nejprve studovat architekturu. Tomuto oboru se ale nikdy nevěnoval. V roce 1972 se přestěhoval do Milána, aby se mohl věnovat módnímu návrhářství. Velmi rychle začal tvořit semišové a kožené návrhy pro Genny a Callaghan. Ze své první přehlídky se těšil v roce 1977 a o rok později otevřel na promenádě Via della Spiga v Miláně svůj první vlastní butik.

V té době se stal hvězdou mezinárodní módní scény. Za podpory své rodiny vytvořil společnost Versace se symbolem zlaté hlavy medúzy. Ten, kdo na ní spočinul pohledem, neunikl. Jeho sestra Donatella se stala viceprezidentkou a kreativním dohledem a bratr Santo prezidentem. Rodina pro něj byla vším, a proto postupně zaměstnal i svého švagra, synovce a neteře. Během prvních deseti let vybudovali multimilionové impérium.

Styl milovaný i kritizovaný

Gianni nejprve přetvářel sportovní oblečení do luxusních materiálů. Vznikaly mu pod rukama bombery z hedvábí nebo džíny z kůže. Později byly Versaceho inspirací kalábrijské prostitutky, které v mládí vídal. Největší múzou pro něj ale byla jeho sestra Donatella. Vytvářel sexy střihy, kde převládala jednoduchost s tlumenými barvami v osvěžujícím kontrastu se živými barvami a výraznými potisky. Byl známý tím, že nectil pravidla módy, která podporovala spíše minimalistické střihy s nenápadnými barvami. Gianni vytvářel vlastní, mnohdy divoké modely a tím vzbuzoval kritiku. Kombinoval nekombinovatelné nebo propojoval módu s hudebním světem. „Raději šlápnu se svým viděním světa úplně vedle, než abych se, byť v jediné kolekci opakoval,“ říkal.

Ikonický pojmem „ty šaty“ se ujal na premiéře filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb, kde Versaceho vynesla Liz Hurley. Měla na sobě černý sexy model sepnutý velkými zlatými špendlíky. Zajímavé je, že ve skutečnosti tyto šaty na Liz jaksi zbyly, protože jakožto v té době neznámé herečce jí jiná světová značka šaty nepůjčila.

V roce 1982 se sourozenci rozhodli pro rozšíření podniku o šperky, luxusní nábytek, porcelán a doplňky do domácnosti. V roce 1989 potom vznikl pod Gianniho rukama haute couture, exkluzivní špičkový design na míru z drahých látek, složitých výšivek doplněných o drahé kameny.

Gianni oblékal a posazoval i do prvních řad svých přehlídek světové celebrity jako princeznu Dianu, Madonnu, Whitney Houston, Kate Moss, Eltona Johna, Tupaca a mnoho dalších, kteří se stali zároveň jeho blízkými přáteli.

Gianni se zasloužil o kult supermodelek 90. let tím, že na svých molech představil obyčejné modelky Naomi Campbell, Lindu Evangelistu a Christy Turlington a později Kate Moss. Své oblíbenkyně si držel i pro reklamní kampaně, ve kterých se objevovaly i celebrity jako Madonna, Jennifer Lopez, Lady Gaga nebo Beyoncé.

Předčasná smrt

Gianni žil se svým partnerem Antoniem D´Amicem v Casa Casuarina na floridském Miami Beach. Ráno 15. července 1997 si šel do nedaleké kavárny pro časopisy. Při návratu vyšel mramorové schody a otevíral železnou bránu ke svému sídlu, když byl dvakrát střelen do hlavy sériovým vrahem Andrewem Cunananem. Ten před ním zavraždil čtyři muže a osm dní po poslední vraždě se střelil do hlavy stejnou zbraní. Proč ho zabil? Nikdy to nebylo osvětleno.

V závěti Gianni odkázal polovinu své módního impéria neteři Allegře, má tak největší podíl. Zbytek byl rozdělen mezi jeho sourozence. Santo se stal výkonným ředitelem a Donatella uměleckou ředitelkou a hlavní návrhářkou. Tímto břemenem se prohloubily její deprese, které ukájela kokainem. Díky tomu společnost v roce 2004 skoro zbankrotovala. Donatella naštěstí nastoupila léčbu a společnost se ze svých problémů brzy dostala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Versace
Gianni Versace
Donatella Versace
Topmodelky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz