Hlavní obsah

Kernberg: Nejkrásnější lom v západních Čechách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Podzimní lom Kernberg

Vydejte se se mnou do oázy klidu s průzračnou vodou. Máme štěstí, že v Krušných horách příroda vytvořila toto jedinečné místo.

Článek

Lom Kernberg je v opuštěném kamenolomu u silnice z Jindřichovic do Rotavy v Krušných horách. Původně byl kopec Kernberg vyhaslou sopkou.

Historie lomu

V roce 1905 zde vznikl největší lom s parní drtírnou a třídírnou v Československu a na kopci začala těžba nefelinitického bazanitu, který je podobný čediči. Vyráběly se tu dlažební kostky pro celou monarchii a s vývozem i do ciziny. Jak to tak bývalo, těžba nebyla nijak šetrná. Odlamovaly se sloupce vysoké až 40 metrů. Později probíhalo jámové odstřelování až do 65 metrové hloubky. Během obou světových válek v lomu pracovali váleční zajatci. Těžba trvala až do roku 1995, kdy větší část kopce byla odtěžena a zásoby vyčerpány.

Dokonalý odpočinek v ledové vodě

Lom Kernberg byl ponechán samovolnému zatopení podzemními i srážkovými vodami a dnes je to jámový lom s ojediněle odkrytým sopečným jícnem a půvabným jezírkem obklopený vysokými stromy. Voda je tady úžasně průzračná. Prý je kvalitativně na úrovni pitné vody. Já to nemohu posoudit, ochutnali ji jenom psi.

Toto oblíbené místo navštěvují nadšenci celoročně ke koupání i otužování, protože voda tady má konstantně jen kolem 6 stupňů. Nedivte se, pokud narazíte na potápěče. I oni milují nejkrásnější lom západních Čech.

Chtěli byste také vidět, jak to vypadá v jádru sopky? Tak nezapomeňte plavky, potápěčské brýle a nebojte se vyrazit i teď na podzim.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám