Hlavní obsah
Cestování

Malé Javorské jezero s romantickými plovoucími ostrůvky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto:Pixabay

Malé Javorské jezero je ledovcového typu na německé straně Šumavy v Bavorském lese u obce Lohberg.

Článek

Německy Kleiner Arbersee se rozléhá nadmořské výšce 918 metrů na severozápadním svahu hory Velký Javor. Je nejníže položeným šumavským jezerem. Maximální hloubka v jezeře je kolem 10 metrů. Z jezera teče potok Seebach, který se vlévá do řeky Bílá Řezná. Jezerní stěna se tyčí nad západním břehem.

Své nynější velikosti jezero dosáhlo až v roce 1885, kdy malé jezírko o necelých 3 hektarech bylo přehrazeno a uměle zavodněno kvůli plavení dřeva. Tím vznikly tři plovoucí ostrůvky pohybující se podle kolísání hladiny vody a směru větru. Na těchto ostrůvcích rostou zakrslé smrky i řada vzácných a ohrožených druhů jako blatnice bahenní, rosnatka okrouhlolistá, kyhanka sivolistá a další. Jezero se svým okolím patří do Přírodní rezervace Kleiner Arbersee. Na ostrůvky je zákaz vstupu.

Letos probíhá v lesích kolem jezera velká těžba dřeva kvůli uschnutí stromů napadených kůrovcem.

Trasa

Malé Javorské jezero není tak dobře přístupné jako to Velké, které má parkoviště hned u jezera. Ale můžete se sem dostat velkým množstvím tras. V létě k němu jezdí z obce Lohberg vláček, to je velmi zajímavé hlavně pro děti a lidi s omezením chůze.

Příjemná trasa vede od placeného parkoviště u střediska Brennes lesem kolem restaurace Mooshütte. Odtud klesáme opět lesem k jezeru. Celá trasa byla asi 3 kilometry a řídili jsme se rozcestníky. U jezera je chata Seehütte a restaurace. Celé jezero se dá obejít dokola hezkou stezkou. Zhruba v polovině jezera jsou krásné malé vodopády. Zpět jsme se vraceli stejnou cestou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám