Hlavní obsah
Cestování

Máte rádi výšky? Zkuste stezku korunami stromů v sousedním Německu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pixabay

Stezka korunami stromů v německém Národním parku Bavorský les je necelých 25 kilometrů od hraničního přechodu Strážný v České republice.

Článek

V Centru národního parku Luzný stojí kolem tří mohutných stromů jedinečná 44 metrů vysoká vyhlídková věž ve tvaru vejce. Stezka byla otevřena v roce 2009 jako nejdelší na světě. Projdete se po 1300 metrů dlouhé lávce, která se zdvihá do výšky 8 až 25 metrů nad zemí. Součástí stezky jsou informační i zážitkové zastávky s lanovými a balančními prvky a balkony s hrami zručnosti a lezením pro zabavení dospělých i dětí. Od roku 2015 je součástí lávky také lesní ostrov o rozloze 270 metrů čtverečních ve 20metrové výšce. Na něm je odpočinkové místo uprostřed korun stromů jako stvořené pro příjemný piknik. Bezpečnost trasy zajišťují sítě na zábradlí. Z horní vyhlídky je neuvěřitelný pohled na Bavorský a Český les, na pohoří Rachel a Luzný a za úplně jasného počasí i na hřebeny Alp. Tato stezka nás seznamuje s přírodou Bavorského lesa a s důležitostí ochrany přírody.

Přímo u vstupní věže stezky je cesta k úžasné lesní obory, kde na 200 hektarech ve velkých přírodních výbězích žije kolem 40 druhů savců a ptáků Bavorského lesa. Je velká šance, že uvidíte třeba rysa, medvěda, vlky, losy, zubry, tetřevy, vydry a spoustu další zvěře. Okružní trasa po oboře je asi sedm kilometrů dlouhá, ale můžete si ji klidně zkrátit.

U východu ze stezky v korunách stromů je Hans-Eisenmann-Haus. Tady je velké návštěvnické centrum, které zabaví interaktivními expozicemi, kinem a poučí o fauně, flóře a ekosystému Bavorského lesa. Můžete zavítat i do prodejny suvenýrů a kavárny. Za zmínku stojí i venkovní botanická a geologická expozice rozléhající se kolem Hans-Eisenmann-Haus na čtyřech hektarech. Můžete tady vidět přes sto druhů rostlin a nerosty, které mohou být staré přes 500 milionů let.

Stezka korunami stromů Neuschönau je otevřená celoročně s malými výjimkami jako velký vítr, náledí a krupobití. Okouzlí vás v létě svou nepřebernou paletou zeleně a v zimě při troše štěstí zasněženou krajinou. Vstupenky na stezku si můžete koupit přímo na místě nebo online, což se nejvíce hodí v létě, kdy nemusíte stát frontu u pokladny, ale rovnou jdete na stezku.

Foto: Foto: Pixabay

Stezka korunami stromů Neuschönau

Psi na stezku nesmí, ale v areálu jsou pro ně připraveny kotce s vodou.

Kompletně celý areál je bezbariérový, tedy vhodný pro kočárky a vozíčkáře. Kromě parkoviště a stezky v korunách stromů je přístup zdarma.

Doporučuji si na výlet vyhradit celý den, protože stezka korunami stromů Neuschönau zabere minimálně dvě hodiny, zoo klidně čtyři hodiny a pokud máte děti, tak v Hans-Eisenmann-Haus vydržíte také klidně dvě až tři hodiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz