Hlavní obsah

Muzeum historických motocyklů a jízdních kol

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Máte rádi motorky? Jedno z  nejstarších soukromých muzeí historických motocyklů a jízdních kol v České republice je k vidění v Kašperských Horách a v dalších dvou pobočkách.

Článek

Zdeněk Bálek otevřel muzeum historických motocyklů a jízdních kol v roce 1990 v Kašperských Horách. Postupně vytvořil další dvě muzea tohoto typu v Železné Rudě a Bečově nad Teplou. V současnosti v těchto muzeím můžete vidět jednu z největších soukromých sbírek historických motocyklů v České republice, čítá přes 200 kusů. Mimo to je součástí sbírky i přes 80 historických jízdních kol a v některých prostorech i historické automobily, motory a další příslušenství.

A jak to začalo? K majitelům muzea se první vrak historického motocyklu dostal v polovině 70. let. Díky nadšení z úspěšné renovace vznikla jedna z největších sbírek v tehdejším Československu a pokračuje až dodnes. Sám majitel bere práci jako koníček, 90 procent sbírky jsou opravené vraky, které získal na různých burzách nebo inzerátech.

Muzeum historických motocyklů a jízdních kol v Kašperských Horách se nachází v domě ze 14. století, kde v mládí bydlel s rodiči spisovatel Karel Klostermann. Ten byl známý svou láskou k Šumavě a to se odrazilo do jeho děl a právě jemu je na budově muzea věnována pamětní deska. Výstavní prostory jsou situovány do atypického prostoru staré půdy s výškou krovu až 14,5 metru. Tento krov dokázali šumavští tesaři postavit bez jediného kovového hřebíku.

Muzeum je vytvořeno k zaujetí znalců i lajků. Expozice je situována tak, aby si návštěvník připadal, že prochází ulicemi města, kde jsou zaparkováné stroje.

Foto: VP

JAC 500

Významným exponátem tohoto muzea je motocykl JAC 500 vyráběný v Horažďovicích ve třicátých letech, jediný dochovaný stroj této značky na světě prezentuje významného nositele kulturně-historického dědictví českého národa. Dalším zajímavým kusem je motocykl Čechie (Böhmerland), nejdelší sestrojený motocykl na světě, vyrobený pro tři osoby, ale uvezl i čtyři. Nejstarším motocyklem sbírky je FN z roku 1911. Unikátem je čtyřválcový Ariel nebo řemenový Wanderer z roku 1913. Samozřejmě jsou součástí i legendární výrobci jako Jawa a ČZ. V oblasti jízdních kol vyčnívá vysoké kolo značky Kohout z roku 1890, kardanové kolo firmy Fendt nebo dřevěná draisina - odrážedlo barona von Dreise, které bylo předchůdcem kol.

Foto: VP

Vysoké kolo značky Kohout

Muzeum historických motocyklů v Železné Rudě založené v roce 2004 se nachází v jedné z nejstarších staveb v centrální části Šumavy, v bývalém loveckém zámečku z roku 1690. V tomto velkém prostoru je místo i na několik historických automobilů. K vidění je první vyráběný automobil Škoda nebo rozkošná Aerovka z roku 1931. Z motocyklů je ve sbírce kratší sportovní verze motocyklu Čechie nebo motocykl Görner z roku 1921, vyráběný v Klatovech.

Foto: VP

Čechie červenožlutá

Muzeum historických motocyklů v Bečově nad Teplou bylo založeno v roce 1999 v budově bývalého soudu, která je památkové chráněna. Ve druhé patře této stavby na návštěvníky čekají motocykly Čechie, kterými se vyznačují všechny pobočky muzea. Na celém světě jediný dochovaný kus motocyklu Wagner 500 ccm OHC, který vyrobila horažďovická firma Adolf Wagner. Nejstarším motocyklem je zde FN z roku 1910, první sériově vyráběný čtyřválec. Unikátní je první vyráběný motocykl německé značky DKW, malý automobil rakouského výrobce PUCH 500 se čtyřpístovým dvouválcovým motorem a další stroje a motory.

Všechna tato muzea je možné navštívit v pravidelné otevírací době nebo pro skupiny nad 10 osob po předchozí domluvě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám