Hlavní obsah
Cestování

Naučná stezka Vchynicko-tetovský plavební kanál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Stezka v NP Šumava seznamuje s Vchynicko-tetovským plavebním kanálem, mimořádnou technickou a vodohospodářskou památkou.

Článek

Naučná stezka kopíruje celý Vchynicko – Tetovský kanál od Rechle až do blízkosti Srní a je dlouhá 18 kilometrů. Potkáme 10 informačních tabulí a na mnoha zastávkách jsou lavičky a vyhlídková zastavení. Značeno je turistickou zelenou značkou. Dozvídáme se historické, přírodopisné, kulturní i technické údaje. Stezku mohou využívat nejen pěší, ale i cyklisté a v některých rovných částech i vozíčkáři. Stezka je dlouhá, ale nenáročná.

Začínáme na parkovišti u hradlového mostu Rechle, dále podél kanálu přes Klostermannovu vyhlídku na Sedelském vrchu, Vodní zámek a nádrž pro vodní elektrárnu Vydru až do Srní. Stezka nás dovede na Rokytu, kde se nachází geologická expozice a informační středisko.

Délka kanálu je přibližně 15 kilometrů. Koryto je částečně vyzděné a místy až 5 metrů široké. Vybudován byl podle návrhu inženýra Rosenauera na přelomu 18. a 19. století a až do začátku 20. století sloužil k obcházení nesplavné části Vydry. Kanál spojoval Vydru a Křemelnou. Kanál, sloužící dříve k plavení šumavského dřeva, je dnes je využit jako vodní přivaděč malé elektrárny v Čeňkově Pile.

Kanál začíná 2 km od Modravy pod bývalou osadou Vchynice-Tetov. V místě odbočení kanálu byla řeka Vydra přehrazena hradlovým mostem. Most byl určen jako hráz, která zamezovala pronikání plaveného dřeva do nesplavného balvanitého koryta řeky Vydry.

První 2 km vede kanál podél Vydry až nad dvorec Antýgl, kde se prudce stáčí zpět a vede podél Rokyty a kolem Kostelního vrchu k osadě Mosau. Tady překračuje silnici Srní – Prášily a pokračuje pod Spálený vrch. Tady končil přes Sekerský potok v řece Křemelné.

Na několika místech po trase kanálu se dochovaly původní klenuté kamenné mosty a na mnoha místech zbytky vyzděného koryta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám