Hlavní obsah
Cestování

Naučná stezka Velhartice k chatě Jana Wericha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Naučná stezka prochází okolím Velhartic v plzeňském kraji.

Článek

Velhartický hrad a zámek, sloužící jako úkryt pro korunovační klenoty, byl založen Buškem z Velhartic na přelomu 13. a 14. století. Vypínána skalnaté ostrožně nad levým břehem řeky Ostružná v nadmořské výšce 640 metrů. Dominantou hradu je zřícenina starého gotického paláce Rajského domu s protější věží Putnou, které jsou propojené kamenným mostem s lomenými oblouky.

Na stezce potkáme 7 zastávek s informačními tabulemi. Trasa je dlouhá kolem 3 kilometrů a orientace je podle mapy na infotabuli nebo po modré turistické značce. Je vhodná i pro kočárky.

Zaparkujeme pod hradem Velhartice, kde začíná stezka a pokračujeme památkovou zónou středu města okolo kostela Narození Panny Marie. Dále údolím řeky Ostružné, územím přírodní rezervace Borek u Velhartic. Ostružná protéká přímo pod hradem. Potkáme i studánku. Podíváme se na štolu se mřížemi a přijdeme k chatě Jana Wericha, který tu trávil mnoho času a na říčce za chatou prý rybařil. Chatu si nechal navrhnout podle chaloupky Karafiátových Broučků. Dnes chata a její okolí nevypadají nijak udržovaně. Na poslední dvě zastávky se vydáme kolem pily.

Foto: VP

Werichova chata

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám