Hlavní obsah
Cestování

Navštivte úchvatnou stezku Haus zur Wildnis

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

V Národním parku Bavorský les nedaleko obce Ludwigsthal asi 12 kilometrů od Železné Rudy najdete naučnou stezku, kde je možné pozorovat divoká lesní zvířata a navštívit věrnou kopii francouzské jeskyně v Chauvet.

Článek

Architektonicky poutavé návštěvnické středisko „Haus zur Wildnis“ neboli Dům v divočině je skvělým zázemím k odpočinku. Můžete tady navštívit obchod s originálními suvenýry nebo si vychutnat kulinářské speciality v bio restauraci. V infocentru je umístěna nádherná interaktivní expozice o Národním parku Bavorský les a Šumava s 3D filmem o divočině. Význam lesů je demonstrován na částečně zpřístupněném modelu listnatého stromu. Je zkoumáno také tlející dřevo. Celá expozice evokuje pocit podzemního bludiště. Velká zábava čeká i na děti v herní a dobrodružné místnosti a nebo na venkovním lesním hřišti. Všechny popisné i poslechové informace jsou i v češtině, což je velké plus nejen pro děti.

Foto: VP

Stezka Haus zur Wildnis

V Centru národního parku Falkenstein určitě zahlédnete ve velkých přírodních výbězích rysí rodinku a smečku vlků typické pro Bavorský les. U vlčího výběhu je vyhlídková věž, ze které je vidět vrchol Javoru. V další části stezky navštívíte pratury, kteří v místních lesích žili v raném středověku a poslední zastávkou jsou divocí koně, kteří obývali stepní oblast v době poledové. U těchto výběhů nakoukněte do kopie francouzské jeskyně v Chauvet, která je proslavená nástěnnými malbami s motivy zvěře a jejího lovu ze staré doby kamenné.

Foto: VP

Kopie jeskyně v Chauvet

Okružní naučná stezka Haus zur Wildnis je necelé tři kilometry dlouhá. Kromě pozorovací věže je od parkoviště celá bezbariérová a můžete ji navštívit i s pejskem na vodítku. Obora s naučnou stezkou je celoročně přístupná, návštěvnické středisko je uzavřeno od poloviny listopadu do 26. prosince a věž je z důvodu bezpečnosti v zimě zavřená. Celá stezka je přístupná zdarma. Parkoviště je za 10 Euro na den.

Vyhlídková věž na vlčí výběh prochází rekonstrukcí a měla by být otevřena v polovině listopadu 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz