Hlavní obsah
Cestování

Obří hrad a Keltové na Šumavě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Obří hrad je pozůstatkem pravěkého keltského hradiště na Obřím vrchu (1005 m. n.m.) nad údolím říčky Losenice u šumavské osady Popelná nedaleko Kašperských hor.

Článek

Obří hrad je chráněn jako kulturní památka České republiky od roku 1958 a nachází se v I. zóně Národního parku Šumava v nadmořské výšce 940-980 metrů. Je nejvýše položeným hradištěm a nejstarší známou dochovanou stavbou tohoto druhu v České republice.

Vzhledem k tomu, že se zde nenašly skoro žádné předměty po obyvatelích a žití v těchto místech by kvůli klimatu bylo značně obtížné, většina archeologů se přiklání k tomu, že mohlo jít o kultovní a shromažďovací místo. Někteří ho označují strážním místem okolních nalezišť zlata, ale nic z toho nebylo potvrzeno.

Hradby hradiště byly postaveny nasucho kladenými kameny, zajištěnými z obou stran lícovanou zdí a meziprostor vysypaný kamením. Do opevnění byly využity i zdejší skalnaté útvary. Dodnes zůstaly kamenné valy široké 7-12 metrů a vysoké až do 5 metrů. Ohrazení se skládá z vyvýšené akropole a předhradí. Uvnitř hradiště je ještě patrný kamenný stůl, údajně obětní oltář. Na svazích je potom kamenné moře a rašelinné porosty.

Podle pověstí Obří hrad postavili obři, protože tady místní lidé údajně kdysi vykopali tři metry dlouhou kost a použili ji jako most před říčku Losenici.

Foto: VP

Kamenné moře u Obřího hradu

Trasa k Obřímu hradu vede po žluté turistické značce z osady Popelná naučnou stezkou Keltové na Šumavě. Stezka je do prudkého kopce a tam i zpět 2,5 kilometru dlouhá se třemi informačními panely. Seznámíme se s historií osídlení Šumavy a se zbytky hradu a s výsledky výzkumů, které na hradišti dlouhodobě probíhají. Na vyhlídce se pokocháme nádherným pohledem na hrad Kašperk.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám