Hlavní obsah

Pojďme naučnou stezkou Klokočské skály

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Naučná stezka potěší milovníky procházek malebnou přírodou, protože prochází přírodní rezervací Klokočské skály v severní části chráněné krajinné oblasti Český ráj.

Článek

Klokočské skály jsou od roku 1985 přírodní rezervací pro ochranu křídových pískovcových skalních útvarů, zbytků reliktního boru a lesního ekosystému. Rozprostírají se na ploše okolo 235 hektarů. Dvě na sebe navazující členitá území Betlémských skal se sloními hřebeny a Klokočských skal s jeskyní Postojna a Klokočskými průchody se tvořila zvětráváním druhohorních pískovců, vzniklých na dně moře. Zajímavostí je výška některých skalních věží až 35 metrů.

Naučná stezka nás provede necelými čtyřmi kilometry okolo osmi informačních tabulí o přírodě a geologii oblasti. Zdejší stezka je velmi netradiční, protože po ní nejdeme jen jedním směrem nebo okružně, ale hned u rozcestí Klokočské průchody se dělí na dvě trasy. Jedna trasa nás vede po červené a druhá po žluté turistické značce. Stezku nedoporučuji návštěvníkům s kočárky a vozíky, protože scházíte a vycházíte kamenné a dřevěné schody s převýšením až 300 metrů. Cyklisté mají přímo na stezku zakázaný vstup.

Vyrážíme od hospody Pod Průchody v obci Klokočí po červené turistické značce na první zastávku s informacemi o tvarech a zvětrávání skal. Odtud stoupáme do kopce mezi skalami až projdeme 70 metrů dlouhé Klokočské průchody, kde se na rozcestí stezka dělí a my pokračujeme první částí po žluté turistické značce. Po mírném klesání potkáváme druhou zastávku o Reliktním boru až dojdeme k pseudokrasové jeskyni Postojna zvanou také Amerika, která byla osídlena v době kamenné a je největší jeskyní v Českém ráji.

Foto: VP

Jeskyně Postojna

Zajímavé je, že při průchodu Zeleným dolem je o dost nižší teplota než na skalách. Při pozorném zkoumání můžeme vidět kapradinu žebrovici různolistou, ta roste v celém Českém ráji díky správnému vlhkému klimatu jen na tomto místě. Cílem této části je zastávka Prameny a odtud se vrátíme na rozcestí, abychom šli druhou část po červené turistické značce. Tady na skalách potkáme spoustu vyhlídkových míst. Jdeme kolem tektonického zlomu Lužické poruchy na Pánvičku a k rozcestí Zdenčina Skála. Odtud si určitě dojděte až ke skále, kde si vychutnáte nádherný pohled do okolí na desetimetrovém skalním útvaru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám