Hlavní obsah

Prašivice: Procházka pohádkovým lesem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Kamenný drak v pohádkovém lese

Chcete zažít pohádkovou cestu k hradu, který stráží drak s obrovskými zuby? Vezměte děti a vyrazte na vrchol Prašivice v Nalžovských Horách.

Článek

V pohádkovém lese na vás čeká mnoho sbíhajících se cestiček s výhledy na zajímavé skalní útvary a krásnou zříceninu hradu. Tu si nechal postavit hrabě Ludvík Taaffe v 19. století jako věrnou kopii svého rodového irského hradu Ballymotte. Tato zřícenina, která vypadá skoro 200 let od postavení nádherně, nikdy skutečným hradem nebyla. Je postavena ze čtyř kamenných věží propojených zdmi a vstupní bránou. Ruiny původního hradu jsou k vidění dodnes v irském městě Carlingford v hrabství Louth.

Foto: VP

Zřícenina hradu Ballymotte

Kolem hradu hrabě Taaffe nechal také vybudovat romantický anglický park s jezírkem a altánkem. V parku bylo vysazeno velké množství dřevin. Převážně smrkový les doplnily listnaté stromy a vznikl lesopark s důmyslnými alejemi, který neměl na Plzeňsku obdoby. Pozůstatek jezírka najdeme i dnes, ale rozbořený altánek se zatím nedočkal obnovy.

Děti nejvíce pobaví skalní útvary pomalované do tvarů zvířat. Tyto sochy byly do parku zasazeny zároveň se stavbou Ballymotte. Najdeme tady velkého zeleného draka s obřími zuby, obrovskou kamennou želvu nebo žraloka, který by měl být možná druhým drakem na hlídce u hradu. Rozpadlé zbytky dalších zvířat jsou také patrné. Kdysi tady býval i čáp, dřevěné muchomůrky a trpaslíci.

Foto: VP

Kamenná želva

K lesnímu parku i ke zřícenině se dostaneme z města Nalžovské Hory po modré turistické značce směrem na Pačejov. Stezka je asi dva kilometry dlouhá a po deštích je jedna část lesní cesty v parku hodně bahnitá. V suchém období je trasa vhodná i pro kočárky a vozíky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz