Hlavní obsah
Cestování

První most přes řeku Otavu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Paštěcký most je bránou do okouzlující přírody řeky Otavy a Křemelné. Je to první a nejvýše položený most na Otavě.

Článek

Paštěcký most byl postaven ve 30. letech 20. století jako samonosný železobetonový oblouk o síle přes půl metru a rozpětí 25 metrů rozpínající se na obou březích Otavy, kde je vklíněn do skály. Vozovka o šířce přes čtyři metry a délce 39 metrů je dlážděná žulovými kostkami. Z vnějších stran je prostor mostu vyzděn kameny, tzv. kyklopským zdivem. Šachty s odvodněním jsou přístupné přes poklopy ve vozovce. Zábradlí mostu je tvořeno betonovými sloupky spojenými železnými trubkami.

Dříve na jihovýchodních svazích řeky Křemelné sídlily osady Přední, Prostřední a Zadní Paště, které jsou dnes už zaniklé. Osidlování v této oblasti podnítil zlatý kov ukrytý ve zdejších svazích. Před stavbou mostu byly tyto osady přístupné cestou od Stodůlek nebo lávkou u Zaječího Mlýna, přes můstek u Polalmühle v hlubokém údolí Křemelné a také po jednoduché pěší lávce u Myších Domků přes Otavu nedaleko Rejnštejna.

V současnosti most slouží pouze pro pěší nebo cyklisty. Po zelené turistické značce se tudy dostaneme do oblasti zaniklých osad Paště, Stodůlek a až do Prášil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz