Hlavní obsah

Rabí: Nejrozsáhlejší středověký hrad v Čechách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pixabay

Zřícenina hradu Rabí je dominantou horního Pootaví. Tyčí se na vyvýšeném ostrohu ve stejnojmenném městě nedaleko Sušice.

Článek

Historie hradu

Hrad Rabí vznikl budováním strážní tvrze nad řekou Otavou pravděpodobně pány z Velhartic na začátku 14. století. Tvrz chránila obchodní cestu mezi Sušicí a Horažďovicemi a také rýžoviště zlata. Následně vznikaly obytné a reprezentativní prostory a rozšiřoval se obranný systém se schodišťovou věží. Po Velhartických převzal hrad rod Rýzmberků a ten si ho držel jako své reprezentativní sídlo až do 17. století. V letech 1420 a 1421 hrad obléhal Jan Žižka, který se ho pokusil dobýt dokonce dvakrát. Při druhém útoku zde údajně přišel o oko. Po tomto nájezdu Jan Rabský z Rýzmberka hrad nechal opravit. V druhé polovině 15. století komplex převzal Půta Švihovský. Za jeho vlády bylo podhradí povýšeno na město, které bylo obestavěno dalšími hradbami současně s další pozdně gotickou přestavbou obytných prostor hradu. Tím vznikla dvě předhradí s velkým pevnostním systémem. A hrad tak patřil mezi nejvyspělejší rezidence a pevnosti ve střední Evropě.

Úpadek

Během třicetileté války byl hrad vypleněn. Od poloviny 16. století už hrad nesloužil jako rezidenční sídlo, ale zůstávali na něm jen úředníci současných majitelů, kteří se často měnili a postupně chátral. V první polovině 18. století vypukl na hradu požár, který ho připravil o střechy a části ze dřeva. V této době byl hradní komplex opuštěný a stal se tak zdrojem stavebního materiálu pro okolní obyvatele.

Obnovení památky

Poslední šlechtičtí majitelé Lamberkové darovali zříceninu za symbolickou jednu korunu československou v roce 1920 Spolku pro zachování uměleckých, historických a přírodních památek v Horažďovicích. Spolek hned zahájil opravy společně s archeologickým průzkumem.

Státním hradem se Rabí stal od 50. let 20. století a v roce 1978 byl zařazený na seznam národních kulturních památek.

Hrad Rabí poskytuje mnoho zajímavých kulturních akcí a tři prohlídkové okruhy.

Vydejme se na okruh věž, palác nebo nádvoří.

Gotická hradní věž – donjon je dominantou hradu. Z věže se skýtá dokonalý pohled na celý prácheňský kraj.

V hradním sále je expozice středověkých kachlí s replikou pozdně gotických kachlových kamen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz