Hlavní obsah
Cestování

Rotavské varhany: Skrytý poklad Krušných hor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Rotavské varhany

Chtěli byste stát uprostřed obřího kamenného orchestru, který nad vámi vytvoří úchvatnou podívanou?

Článek

Jedním z nejúžasnějších geologických útvarů v České republice jsou právě rotavské varhany. Najdeme je poblíž Rotavy v Karlovarském kraji. Je to impozantní skalní stěna, která vznikla v bývalém kamenolomu.

A jak toto dílo mohlo vzniknout? Zdejší kopec byl vyhaslou sopkou a čedičové sloupy vznikaly právě chladnutím lávy. Ta se smršťovala a praskala do pravidelných šestiúhelníkových sloupů zdvihajících se do několikametrové výšky.

Už v 18. století se tady začalo kopat do země, aby se dostalo na tvrdý a odolný čedič. Ten se pak využíval ve stavebnictví, na dlažbu a obrubníky. Těžba tu opravdu rozkvetla v 19. a na začátku 20. století. V roce 1905 tu dokonce vznikl jeden z největších lomů v celém Československu, kde se čedič drtil a třídil pomocí parního stroje. Po válce se ale těžbě přestalo dařit, protože se našly levnější materiály. V 90. letech 20. století byl lom zatopen a proměnil se v úžasné rekreační místo.

Místo je zajímavé hojným výskytem silně ohrožené kapradinky skalní a ožanky lesní. Při podrobném zkoumání můžete najít i prhu arniku. Holé skály jsou zase domovem pro sleziník severní. Vrcholy skal a suťovité svahy zase zarůstají smrkem ztepilým, břízou bělokorou nebo javorem klenem. Z chráněných zvířat můžete při velkém štěstí zahlédnout zmiji obecnou.

Zbytky po těžbě a samotné čedičové varhany se staly významnou geologickou památkou. Přírodní památkou byly vyhlášené 11. července 1978.

Rotavské varhany jsou skutečným přírodním pokladem a stojí za to je navštívit. Jsou snadno dostupné autem i veřejnou dopravou. V okolí varhan je vybudovaná naučná stezka, která nám přibližuje geologickou historii tohoto místa.

Zdroj: Informační tabule naučné stezky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz