Hlavní obsah
Cestování

Rozhledna Špičák

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Výhled na Čertovo jezero ze Špičáku

Rozhledna na vrcholu Špičáku u Železné Rudy v Královském hvozdu Chráněné krajinné oblasti Šumava.

Článek

Už v roce 2006 vznikl záměr společnosti vlastnící skiareál zrealizovat 35 metrů vysokou turistickou dřevěnou rozhlednu, podobnou té na vrcholu Boubína. Správa národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava tento záměr dlouho odmítala vzhledem k ohledu na chráněné ptactvo oblasti. Po dlouhých jednáních byl původní projekt změněn tak, aby více vyhovoval vlivu na životní prostředí. Z projektu byly odstraněny malé stavby a došlo také ke snížení výšky rozhledny. Změnil se i materiál původně celodřevěné stavby kvůli nákladům a povětrnostním podmínkám. V roce 2011 společnost získala stavební povolení a stavební práce mohly na podzim roku 2013 začít.

Rozhledna Špičák, dokončená v roce 2014, je železnou stavbou s dřevěným opláštěním. Tyčí se v nadmořské výšce 1202 metru asi 50 metrů od konce sedačkové lanovky. Vydáte se do výšky 26,5 metru po zdolání 135 schodů. Vrchol převyšuje všechny okolní stromy a dokonalý rozhled je do všech světových stran. Nádherný výhled je do údolí Úhlavy s vodní nádrží Nýrsko, na Velký Javor a Čertovo jezero, na vrchol Ostrý, Pancíř, Můstek, Prenet, Čerchov, Poledník, Roklan a další a za nejlepší viditelnosti i alpský Dachstein. Zajímavostí jsou volně přístupné dalekohledy.

Foto: VP

Rozhledna

Rozhledna je otevřená od poloviny června do poloviny září. U rozhledny je občerstvení, toalety a dětské hřiště, kde si děti můžou vyzkoušet jízdu na minibikové sráze nebo bobování na tubingové dráze. Na vrchol se můžete svézt sedačkovou lanovkou, která vyveze i kočárek nebo kolo nebo se projít od parkoviště lyžařského areálu po modré turistické značce asi 1,5 kilometru.

Můj tip: Nedoporučuji lidem, kteří se bojí výšek nebo mají slabý žaludek, protože při větru je cítit pohyb rozhledny a není zrovna nepatrný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám