Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Slon africký spí dvě hodiny denně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pixabay

Slon africký

Co jste možná nevěděli o slonovi africkém – největším suchozemském savci.

Článek

Kdysi bylo na planetě 25 druhů z řádu chobotnatců. Dnes najdeme poslední tři druhy slonů a ten africký je z nich největší. Samci vyrostou až do výšky čtyř metrů s hmotností okolo 6 tun. Dožívají se až 75 let. Domovem slonovi kdysi bývala celá Afrika, dnes jeho populace poněkud řídne a vyskytuje se jen na vybraných místech. Slon je velmi přizpůsobivý tvor, a proto mu nevadí deštný prales, ale ani savana nebo horská oblast.

Organizace Great Elephant Census zveřejnila průzkum, který udává, že v letech 2007 – 2014 klesla populace slonů o 30 procent, což bylo o 144 tisíc jedinců. Výzkumem z roku 2016 potvrdili, že na 18 územích žije přes 352 tisíc slonů a 84 procent z nich je v chráněném území. Přesto jsou sloni stále zabíjeni pytláky kvůli slonovině.

Pojďme mrknout na rekordy a zajímavosti ze sloní říše

Největší jedinec byl tak obrovský, že měl výšku 3,96 metru a skoro 10,5 tuny.

Nejlepší imunitní systém se vyznačuje odolností proti velkému množství nemocí, a dokonce i rakovině.

Největší roztomilí suchozemští obříci dosahují porodní váhy kolem 100 kilogramů.

Nejdelší doba těhotenství suchozemských zvířat je u slonic dlouhá 22 měsíců. Musí se se svými potomky nosit nepředstavitelně dlouho.

Největší mozek může vážit i šest kilogramů. Inteligence slonů je opravdu veliká. Dokáží třeba větví v chobotu odhánět mouchy.

Nejdelší kly byly tři metry dlouhé a vážily 70 kilo.

Chobot funguje i jako ruka a může mít až dva metry s váhou přes 130 kilogramů. Dospělci můžou chobotem nasát až několik litrů vody najednou, ale slůňata do půl roku života ho neumí používat.

První slůně v České republice se narodilo 6. 6. 2024 ve zlínské ZOO. Jmenuje se Zyqarri a chovatelé mu říkají Zyky.

Dospělci vypijí skoro 200 litrů vody za den a přes 300 kilogramů jídla. Pochutnávají si pouze na vegetariánské stravě založené na trávě, listí, ovoci a větvích.

Penis je dlouhý jeden metr.

Ve volné přírodě spí jen kolem dvou hodin za den. V zoo si dáchnou na čtyři až šest hodin.

Mají přísnou matriarchální hierarchii. Hlavou rodiny je nejstarší samice rodu. Velká stáda sestávají ze samic a jejich potomků. Samci žijí v oddělených skupinách nebo sami a přidávají se jen v období říje a zrovna v té době bývají velmi agresivní.

Slyší trávu růst a vycítí blížící se déšť, ale se zrakem už to taková sláva není.

Jsou velmi citliví. Pokud ve stádu někdo uhyne, vytvoří kolem něho kolečko a něžně ho hladí choboty a postrkováním se ho snaží vzbudit.

Jsou úžasní plavci. Sloni milují vodu a dokáží v ní trávit doslova moře času. Velmi jim pomáhá chobot, který používají jako šnorchl.

Rádi se starají o svoji kůži. Jako máme my různé krémy, masky a peelingy, tak sloni mají bahno a rádi se v něm rochní. Navíc pro ně funguje jako přírodní repelent a opalovací krém v jednom.

Možná vás udiví, že takový kolos dokáže běžet poměrně rychle, a to až 40 kilometrů za hodinu, ale běžně chodí šest kilometrů za hodinu elegantní chůzí.

V dřívějších dobách byli samci využíváni ve válečných taženích, ale díky své nepředvídatelnosti byli nebezpeční i sobě navzájem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz