Hlavní obsah
Cestování

Stifterova stezka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Stifterův rodný dům

Okružní naučná stezka nás provede oblíbenými místy Adalberta Stiftera chráněnou krajinnou oblastí Šumava východním okolím Horní Plané u Lipna.

Článek

Šumavský básník a spisovatel Adalbert Stifter se v Horní Plané narodil v roce 1805. Stifter se zajímal o mnoho oborů, jako student se věnoval právu i přírodním vědám. V dospělosti měl malířské ambice a literární nadání, které se projevilo v jeho životě jako nejdůležitější, se objevilo nejpozději. Jeho osobnost i dílo si můžete prohlédnout právě v jeho rodném domě číslo 21 ze 17. století, který slouží jako muzeum od roku 1960. Stifterova rodina zde žila a hospodařila až do začátku 19. století a během té doby se vystřídalo šest generací rodu. Dnes přízemí domu obývá muzeum se stálou památeční expozicí „Adalbert Stifter a rodný kraj“ a ostatní prostory jsou využívány pro pořádání výstav a kulturních akcí. Dům je zapsán do památkově chráněných objektů a nyní je pobočkou Regionálního muzea v Českém Krumlově.

Okružní stezka je asi čtyři kilometry dlouhá po zelené turistické značce s devíti informačními tabulemi a je určena spíše pro pěší turisty.

Foto: VP

Stifterův pomník

Začínáme u Stifterova rodného domku přes náměstí. Projdeme se Stifterovým parkem, který byl založen v roce 1884. Alejí s různorodými dřevinami přijdeme k bronzové soše Adalberta Stiftera z roku 1906. Kolem krásného přírodního bludiště se podíváme ke kapli Panny Marie Bolestné pod horou Dobrá Voda a pokračujeme při jelení oboře. Na vyhlídce si užijeme pohled na Trojmezenskou hornatinu. Dále navštívíme bývalé místo Stifterova smrku, který padl náporem silného větru, ale dříve to býval jeden z nejstarších stromů zdejšího kraje. Odtud scházíme na lesní cestu a dojdeme na vyhlídkové místo s označením panoramata hraničních hor, kde vidíme Plechý, nejvyšší horu Šumavy a při dobré viditelnosti můžeme zahlédnout i žulový obelisk Adalberta Stiftera.

Foto: VP

Torzo Stifterova buku

Následující cesta nás povede okolo torza Stifterova buku, který patřil k nejsilnějším stromům tohoto kraje. Byl náporem vichřice rozlomen a dalším silným větrem padl. Přijdeme až k dřevěné minirozhledně Jezerní vyhlídka. Tady nás okouzlí pohled na Vítkův hrádek s rozlehlou plochou lipenské přehrady. A procházku ukončujeme opět návratem k muzeu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám