Hlavní obsah
Cestování

Šumavský vrchol Svaroh

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto:Pixabay

Hora Svaroh (Zwercheck) leží přímo na hranici s Německem v Královském hvozdu nedaleko Železné Rudy. Je to jedna z nejvyšších hor Šumavy a Bavorského lesa.

Článek

Svaroh je plochý vrchol tyčící se nad Černým jezerem v nadmořské výšce 1334 metrů v severozápadní části Šumavy. Na nejvyšší skalce české strany jeho vrcholu se tyčí vrcholový kříž a na skále je pamětní deska ve vzpomínce na Arnyho Juránka, který se zasloužil o stavbu Juránkovy chaty. Malá dřevěná chatička byla postavena pro turisty a lyžaře Českým Ski klubem Plzeň v roce 1922. V roce 1931 vyhořela a následující rok byla vystavěna znovu jako velká třípatrová turistická chata. Na konci druhé světové války byla chata odstřelena a v roce 1945 stavěna potřetí. Bohužel po únoru 1948 nebyl do oblasti povolen vstup a proto chata zchátrala a byla rozebrána na materiál. Dnes jsou vidět jen sutiny.

Na bavorské straně Svarohu je vrcholová skála s malým železným křížem. Můžeme z ní vidět široký rozhled na kamenná moře Jezerní hory, Velký Javor, Falkenstein i Roklan a Luzný, do údolí Weißer Regen, Hohen Bogen a na Velký a Malý Ostrý.

Z české strany nevede žádná oficiální turistická trasa. Proto se vydejme z německé strany příjemnou cestou z parkoviště skiareálu na sedle Scheibensattel po lesní cestě po červené značce asi 2 kilometry. Tato trasa je vhodná i v zimním období, ale spíše se sněžnicemi nebo nesmeky. Trasa je určena pouze pro pěší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám