Hlavní obsah
Cestování

Túra krásami nejmenšího městečka v Čechách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Seznamte se s městskou památkovou rezervací Rabštejn nad Střelou s pozoruhodnou koncentrací historických, přírodních a uměleckých památek, zajímavostí a romantickým údolím řeky Střely.

Článek

A jak to s tím nejmenším městem je? Nyní je Rabštejn nad Střelou součástí Manětína, ale kdysi to bylo nejmenší historické městečko v Čechách i ve střední Evropě.

Naučná stezka je dlouhá osm kilometrů kopcovitým terénem a potkáme na ní 15 informačních tabulí.

Stezku začínáme na náměstíčku u muzea v centru Rabštejna. Tady hned narazíme na první tabuli o historii Rabštejna od roku 1269. V těch dobách tady stál pouze hrad s podhradím na skalním ostrohu. Hrad byl za své největší slávy nejpevnějším a nejrozsáhlejším v Čechách, sahal až do areálu dnešního zámku, který byl později vybudován na zbytcích gotického paláce. Později z významných staveb přibyl klášter, barokní zámek a loretánská kaple. Postupujeme z kopce zástavbou se zbytky hradního opevnění a roubenými a hrázděnými domy z 18. a 19. století, které jsou významnou památkou lidového stavitelství.

Foto: VP

Kamenný most v Rabštejně nad Střelou

Přejdeme most přes řeku Střelu. Tento kamenný most ze 14. století je dost možná starší než Karlův most v Praze. Tím by byl druhým nestarším kamenným mostem v Čechách. Dostáváme se do přírodní rezervace Střela, kde uvidíme ještě patrné základy mlýnů i s náhony. Stoupáme lesní pěšinou až na Hraběcí vyhlídku. Je tady památný kříž v upomínce zvířeti, které zachránilo svého pána. Odpočineme si v turistickém přístřešku před další cestou a kocháme se nezapomenutelným pohledem na dominanty Rabštejna – zbytky hradu s opevněním, zámek a klášter na skalním ostrohu nad řekou Střelou a budovou Muzea Rabštejn. Odtud nás čeká klesání lesem až do údolí, kde mineme opevnění z let 1936 – 1938 - řopík je betonový bunkr, který byl součástí obranné linie Plzeňské čáry. Při příchodu k řece vidíme zdi Horova mlýna a seznámíme se s historií mlýnů na Střele u Rabštejna. Dáme se přes ocelovou lávku přes Střelu, která je nazvána jako Frankovka a byla sem dána v roce 2006. Dříve tady na kamenných pilířích stávaly dřevěné lávky, které vždy poničila nebo odnesla velká voda.

Foto: VP

Židovský hřbitov

Od lávky procházíme pěšinou kolem pastviny a cestou do kopce k židovskému hřbitovu ze 17. století, jehož zajímavostí je, že jeho starší část byla pro další využití vyvýšena. Za hřbitovem se dáme doprava ke klášteru, kde se poučíme na tabuli o místních stráních teplomilné vegetace. Pěšina nás vede svahem kolem lomů, kde se těžila pokrývačská břidlice. Rabštejnská břidlice byla použita jako střešní krytina na významných stavbách Českého království jako je chrám sv. Víta a Prašná brána v Praze nebo hrad Karlštejn. Mineme bývalý mlýn U Lišáka, který je roubeným stavením na kamenné podezdívce a od jezu pokračujeme skalnatým terénem při řece až se dostaneme k cestě nad loretánskou kapli, která také stojí za zastavení.

Foto: VP

Zřícenina hradu Sychrov

Můžete si také prohlédnout zříceninu hradu Sychrov, kde se zachovala už jen okrouhlá věž a vyhloubené prostory ve skále. Je odsud krásný výhled do údolí Střely.

Ač je Rabštejn nad Střelou opravdu malinké městečko, stezka nám zabrala více než 3 hodiny. Když už se sem vypravíte, zkuste si vyhradit dost času a podívat se na všechny pamětihodnosti i na celou naučnou stezku, protože místní příroda okolí Střely je vážně nádherná a nezapomenutelná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám