Hlavní obsah
Cestování

Tuvorovy malby na nebílovském zámku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Pohled na starou část zámku Nebílovy

Barokní zámek Nebílovy se nachází ve stejnojmenné obci na jižním Plzeňsku.

Článek

Původně stávala na místě renesanční tvrz, která byla přestavěna na arkádový zámeček s kaplí v 2. polovině 17. století. V roce 1705 objekt koupil Adam Jindřich ze Steinau a začal s přestavbou. Autorem návrhu byl pravděpodobně vídeňský dvorní architekt Johann Lucas von Hildebrandt a stavbu realizoval plzeňský stavitel Jakub Auguston, nejvýznamnější představitel barokních staveb. Stavba zápolila s velkými problémy a hrabě ze Steinau během ní zemřel. Panství s rozestavěným zámkem zdědila jeho dcera Marie Terezie se svým mužem Františkem Václavem z Wrtby, kteří nepokračovali v dostavbě a v roce 1715 objekt prodávají Antonii Josefě Czerninové z Chudenic. Ta zámek nechává dokončit a dílo je dokonáno před rokem 1720. Vzhledem ke statickým poruchám během stavby zámku, byl využíván jako obytný velmi málo. Czerninové se zdržovali na svých ostatních sídlech. Větších statických i stavebních oprav se zámek dočkal až v 2. polovině 18. století, kdy se ho ujímá Vojtěch Czernin z Chudenic. Od roku 1816 ho získává rod z Waldsteina a ti ho využívají pouze jako hospodářství. V následujících 100 letech se budovy rozpadaly a zřítila se obě spojovací křídla. Od roku 1968 se zámek dostává do majetku státu a začíná jeho postupná obnova.

Zámek Nebílovy je v Čechách architektonicky unikátním představitelem vídeňského městského barokního paláce. Jsou to dvě proti sobě stojící podkovovitá křídla, která byla původně propojená jednopatrovými objekty po stranách nádvoří. Přední křídlo bylo určeno pro pobyt rodiny pána s menším sálem. Zadní budova pak byla reprezentativní a její součástí byl velký taneční sál a kaple svatého Antonína Paduánského. K areálu zámku přiléhal také hospodářský dvůr a upravená zahrada s ústřední fontánou a třemi pavilony. Velmi ojedinělé jsou restaurované Tuvorovy fantaskní nástěnné a nástropní malby v tanečním sále, které na 400 metrech čtverečních ukazují subtropickou krajinu se zvířaty a bujnou vegetací. Pokoje jsou zařízeny mobiliářem z konce 18. a začátku 19. století.

Foto: VP

Tuvorovy nástěnné a nástropní malby ve velkém tanečním sálu

Barokní zahrada zámku Nebílovy je nyní rekonstruována podle dochované historické dokumentace. K vidění budou upravené živé ploty a květinové záhony s množstvím cestiček a centrální fontánou. Kamenné obruby záhonů, schodiště a stěny fontány jsou z místní štěnovické žuly.

Areál zámku nabízí dvě prohlídky, okruh s průvodcem zámeckými interiéry v přední i zadní budově zámku a bezplatný okruh zámeckým nádvořím, kaplí, galerií a zahradou.

Na nebílovském zámku se často pořádají kulturní akce jako výstavy, vernisáže, koncerty a recitály, ale můžete si v tomto romantickém prostředí zařídit i svatbu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz