Hlavní obsah
Cestování

Vodopád Bílá strž na Šumavě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Bílá strž je nejvyšší šumavský vodopád a nalézá se v údolí Bílého potoka v nadmořské výšce 940 m.n.m.

Článek

Výška vodopádu dosahuje 7 metrů a s ostatními kaskádami dohromady 13 metrů. Pod hlavním vodopádem je několik menších kaskádek a peřejí. Po několika desítkách metrů následuje Klínová kaskáda ve skalní průrvě. Ta má dva horní stupně o výšce 1 a 2 metry, pod nimiž následuje podlouhlá kaskáda vysoká do 2 metrů. Dále jsou soustavy menších schodů. V řečišti najdeme tzv. Obří hrnce vyhloubené proudící vodou. U vodopádu je vyhlídková terasa, která nám umožňuje krásný výhled na tuto přírodní scénu. Vodopád je součástí národní přírodní rezervace Bílá strž, která rovněž chrání zbytky původního lesa (bukovo-jedlového porostu), který má pralesní podobu. Nejstarší porosty dosahují věku 220 až 240 let a zachovaly se právě v okolí vodopádu.

K Bílé strži můžeme dojít od Černého jezera po červené turistické trase (4 km). Další možnost je ze železniční stanice Hamry - Hojsova Stráž po modré turistické trase procházející přes obec Hamry - po šesti kilometrech dojdeme na rozcestí Pod Statečekem. Odtud po žluté dojdeme po 1,3 km k Bílé strži, je to ve velkém stoupání. Nebo také na kole ze Špičáku či Hamrů a v zimě kolem strže vedou i lyžařské běžecké trasy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám