Hlavní obsah
Cestování

Z Modravy na samotu Březník s kočárkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Informační středisko Březník se nachází v Luzenském údolí v bývalé zrekonstruované schwarzenberské hájovně na Březníku, známé z povídek Karla Klostermanna.

Článek

Březník je od roku 1804 šumavskou samotou a bývalou hájovnou pro správu tohoto polesí. V roce 1999 začala rekonstrukce objektu po revírnících a pohraniční rotě a v roce 2003 bylo otevřeno informační středisko s úžasným výhledem do Luzenského údolí a na horu Luzný. Středisko je zároveň expozicí spisovatele Karla Klostermanna.

Tuto trasu, Novou březnickou cestu, jsme si vybrali, protože jsme měli kočárek a psy, kteří měli celou cestu přístup k vodě. Bylo velké horko, tak jsme byli smířeni i s tím, že se možná budeme někde otáčet zpět. Trasa je zároveň cyklostezka a v zimě běžecká trať. Jedním směrem je asi 8 kilometrů dlouhá a přibližně jsme dorazili na místo po 3 hodinách. Stezka je to snadná, když se budete držet Modravského potoka, tak neuděláte nic špatně.

Foto: VP

Modravský potok

Od placeného parkoviště v Modravě jsme se vydali kolem restaurace U tří sluk po modré turistické značce. Je to asfaltová široká cesta po rovinatém a mírně stoupajícím terénu, která jde celou dobu při Modravském potoku. Po asi 2,5 kilometrech je odpočinkové místo s mostem přes Modravský potok, tady jsme se všichni ochladili ve vodě a pokračovali při potoku další 3 kilometry k dalšímu odpočinkovému místu, kde se na naši trasu napojuje i Stezka Českem.

Stoupání terénu se trochu zvýšilo. Po 7 kilometrech chůze jsme už viděli na hájovnu a o kousek dál je altán a další lavice venku u pomníčku obětem komunismu.

Z cíle naší cesty jsme se radovali a pak jsme si vzpomněli, že nás čeká s celou značně unavenou smečkou ještě cesta zpět.

Musím říct, že nejen výhledy od Březníku, ale především mě okouzlilo okolí Modravského potoka. Nikde nebyl žádný nepořádek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám