Hlavní obsah
Cestování

Zámek Březnice s pozoruhodnou Lokšanskou knihovnou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VP

Podzim zámku Březnice sluší

V Březnici vás čeká opravdový umělecký skvost. Ať dáváte přednost interiérům, nebo radši procházkám okolím pamětihodností, tady určitě nešlápnete vedle.

Článek

Historie

Na místě stávala původně gotická tvrz. Tu si nechal postavit rod Buziců v první polovině 13. století. Tvrz byla výhodně při historické obchodní Zlaté stezce. Jiří Lokšan z Lokšan, místokancléř Ferdinanda I., se zasloužil o přestavbu na renesanční zámek v druhé polovině 16. století. Tím město povznesl na významné rodové sídlo. Jeho zámecká Lokšanská knihovna je opravdovým skvostem z roku 1557.

Foto: VP

Zámek Březnice s kaplí Panny Marie

V první polovině 17. století se stal majitelem zámku královský prokurátor Přibík Jeníšek z Újezda. Nechal si na zámku postavit nádhernou barokní kapli zasvěcenou Panně Marii. A to ještě nebylo všechno. Postaral se i o stavbu městského chrámu svatého Ignáce a svatého Františka Xaverského a barokní jezuitské koleje u březnického náměstí. O století později do kaple přibyly krásné rokokové varhany. Vyrobil je šikovný Vojtěch Schreier z Kuksu. Od 18. století si zámek užívala rodina Krakovských z Kolovrat. Po nich ho získali Pálffyové z Erdönu, kteří tam bydleli až do konce druhé světové války.

Architektura

V průběhu století zámek ovlivnilo mnoho stavebně-uměleckých slohů. Gotickými prvky jsou kamenné lomené oblouky ze 13. století se špaletovými záklenky nebo fragmenty původního renesančního sgrafita ze 16. století. V té době vzniklo i hradební opevnění s dělostřeleckými baštami. Renesanční období dále zastupuje výše zmíněná Lokšanská knihovna. Ta je nejstarším zámeckým knihovním sálem v Čechách, který se dochoval v původní podobě z roku 1558. Zachovaly se z ní knihovní skříně a výmalby stěn, ale i původní trámový strop. Baroko na zámku prezentuje trámová sestava krovu střechy a kaple Panny Marie. V interiérech zámku jsou viditelné další slohy jako biedermeier a empír.

Prohlídky

Když se půjdeme projít po zámku, bude to jako kdybychom se vrátili v čase. Každá místnost je jako malý umělecký koutek, kde uvidíme, jak bydlívali šlechtici. Bude tam všechno možné, od gotiky až po biedermeier. A co teprve zbrojnice? Tam si budeme připadat jako v nějakém rytířském filmu. Kaple Panny Marie nám přiblíží všechny fáze baroka až po rokokové varhany. Nebo můžeme zkusit interaktivní audiovizuální okruh. A pro ty nejmenší je ve sklepeních připravena výstava Tajemné bytosti brdských lesů.

Foto: VP

Anglický park s pohledem na rybníky

Součástí zámeckého areálu je úžasný anglický park se dvěma rybníky a velkým množství dřevin, i těch vzácných. Podzimní atmosféra parku je jako stvořená pro příjemnou procházku.

Vedle zámku můžeme doporučit návštěvu Restaurace u Zámku, kde vaří jídla jako od maminky, točí místní pivo Herold a pro děti mají v areálu velké dětské hřiště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz