Hlavní obsah
Internet a technologie

Výpadek TV Barrandov aneb Jak vlastně fungují televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Výpadek vysílání TV Barrandov / Monoskop ČRA

Tyto barevné pruhy dnes po půlnoci překvapily diváky TV Barrandov

Včerejšího výpadku vysílání televizní skupiny Barrandov jsou plná média. Možná si ale říkáte, jak vlastně televize fungují a lze vůbec něčemu takovému spolehlivě předejít?

Článek

Tento článek nemá za cíl dál skandalizovat dění kolem Jaromíra Soukupa, jako spíš popsat co se stalo a zamyslet se nad tím, jak vůbec provoz televizního vysílání funguje a zda je možné podobným technickým výpadkům předejít.

Článek také popis určitých technologií zjednodušuje a je určen primárně pro neodborného čtenáře. Také se v něm dopouštím vlastních spekulací a skutečnost se tak může v detailech lišit.

Souhrn - co se stalo

Pár minut po jedné hodině v noci z pátka na sobotu se přerušilo vysílání všech třech programů televize Barrandov. Místo nich se objevily pruhy (tzv. monoskop), ale trochu jiné, než obletěly média. Nejdříve totiž byly bez časomíry, popisků a zvukového tónu. To bylo zapříčiněno odstávkou elektřiny v budově televize Barrandov v pražském areálu Filmových ateliérů Barrandov.

Po 05:30 monoskop zmizel, místo něj se objevila černá a popisek „HD“, vlevo nahoře tam, kde obvykle bývá logo televize (viz. výstřižek níže)

V 07:18 se na pár vteřin mezi „HD“ opět zobrazil čistý monoskop a od 7:20 už byl monoskop s popiskem, časem a zvukovým tónem tak, jak jste ho pravděpodobně už viděli.

Foto: z vysílání TV Barrandov

Výpadek vysílání TV Barrandov

Vysílání hlavního programu skupiny Barrandov, TV Barrandov, se opět vrátilo v 10:04 a stanice Kino Barrandov Barrandov Krimi se vrátily v 10:39, pár vteřin po sobě.

Jak funguje televizní vysílání obecně

Každá televize má své odbavovací pracoviště (tzv. MCR - Master Control Room, nebo v češtině OP), ze kterého se řídí vysílání televizních programů (až na výjimky, jako je slovenská Markíza - ta se odbavuje z pražské Novy, jelikož obě patří pod skupinu CME). Může se tak jednat o menší oddělené místnosti, kde se v každé obsluhuje jeden program, nebo může být třeba jedno velké pracoviště pro všechny programy. To záleží zejména na typu obsahu. Pokud se jedná např. o „lifestylový“ kanál, o zpravodajství, zda se vysílá obsah pouze ze záznamu, nebo v něm jsou i živé přenosy.

Kanál zpravodajství (typu ČT24 CNN Prima News), bude mít jistě velké odbavovací pracoviště, kde je spousta televizí, rozdělených „multiviewerem“ na menší dílčí okénka, ve kterých jsou vidět interní vstupy ze studií a externí vstupní trasy po satelitu z přenosových vozů, přenosových batohů po mobilních sítích, Skype hovorech a dalších zdrojích signálu. Můžou tam být i jiné přebírané živé přenosy. Pro navazování kontaktu ještě slouží oddělené spojovací pracoviště. Ve zpravodajském MCR jsou tak na jedné straně vstupy a na druhé výstupy. Zpravodajství je náročnější také do počtu pracovníků, protože je vyšší frekvence nutnosti obsluhy. Kanály se záznamovým obsahem, jako je Nova Lady, Prima Cool, a desítky dalších, které si domyslíte - těm by stačila jedna velká místnost, kde budou třeba jen dva pracovníci obsluhovat několik kanálů tohoto typu. Tímto způsobem to má například O2 TV Sport. Z jednoho velkého pracoviště obsluhují všechny své programy (článek). Nova Prima co do jejich podílu sledovanosti a potřeby dohledu nad vysíláním, budou mít u těchto stanic spíše menší, oddělené místnosti. Tak, jako to z dostupných zdrojů má třeba vysílání ČT1, ČT2 ČT :D / ART.

Foto: O2 TV Sport (se svolením)

Centrální odbavovací pracoviště O2 TV Sport

Z budov televizí následně vedou trasy do Českých Radiokomunikací (ČRA), a to od každého kanálu jistě více než jedna, aby byla možnost přepnutí na záložní trasu. Pokud se bavíme o terestriálním (pozemním) vysílání, pak se zkomprimovaný obraz a zvuk z každého programu paketizuje do programového streamu (PES) a spolu s dalšími aplikačními daty, jako je (nebo byl) teletext, či televizní program (EPG), a řídícími daty (název a identifikační číslo stanice, kontrolní součty atd.), zabaluje do multiplexu - souhrnného datového toku, který se moduluje a v každém multiplexu se tak pozemním vysíláním šíří několik televizních programů, případně i rádií. Popis „-18DBFS“, který jsme ve výpadku vysílání TV Barrandov viděli, byl právě údaj o modulaci.

Obsluha vysílání dříve a dnes

V době analogové se televizní vysílání odbavovalo ručně. Pokud si pamatujete léta, kdy byly pouze čtyři kanály - ČT1, ČT2, NOVA a PRIMA, pak vězte, že to byla pro televizní techniky úplně jiná disciplína než dnes. Každý archivní obsah, znělky a bloky reklam se přehrávaly z tzv. Betacamů. Dalo by se to přiblížit k toho času populárním VHS kazetám. Když jste si chtěli z VHS pustit film, museli jste jí mít přetočenou na začátek. Bety byly o něco spolehlivější než VHS kazety. I tak si ale představte, jak byste se zapotili, kdybyste měli před sebou třeba čtyři video přehrávače a připravovali si v nich co poběží dále, zatímco jeden z nich vysílá do éteru a vy mezi nimi musíte včasně přepnout, abyste zahráli reklamní blok. Z toho důvodu se přes noc nevysílalo a jediné co jste viděli, byla hláška o přestávce ve vysílání, v kolik začne ranní program a odpočet času. K tomu sloužily speciální jedno-účelné zařízení, které tento text a hodiny generovaly. Technici tak mohli jít po konci vysílání domů a televize zůstala prázdná až do příchodu ranní směny.

Za tu dobu se technologie posunuly a dnes je možné vysílat i přes noc. Respektive vysílání celkově jde u lifestylových stanic poměrně „s nohami na stole“. Dnes vysílání generují počítačové systémy, které si obsah načítají z lokálních serverů. Práce operátora vysílání tedy spočívá v tom, že obsluhuje počítačový terminál (tzv. playout), ve kterém vidí pořadník vysílaného obsahu, jeho náhled, popisky a odpočty časů. Jedná se o programový playlist, kterým se následně řídí vysílací systém a běží tak dlouho, dokud nedojde na jeho konec. Pokud se v noci nevysílá žádný živý přenos a není tedy potřeba předávat signály, je zde běžné, že si technik nastaví playlist dopředu a jde domů. Vysílání poběží podle playlistu samo až do příchodu technika ranní směny, který zkontroluje dopolední program a začne si skládat vysílání na zbytek dne. Teoreticky je tak možné nastavit si vysílání ze záznamu dopředu na libovolnou dobu.

Vedle toho, z jaké cenové kategorie používáte technologie, je důležité i jejich duplikování, pro možnost přepnutí na zálohu, pokud by se stalo, že vypoví službu systém, ze kterého se právě vysílá. Během několika vteřin se tak dá na matici vysílacího řetězce přepnout na záložní playout, který svůj obsah průběžně synchronizuje s hlavním playoutem a hardwarově běží odděleně. Standardem jsou také kontrolní systémy, které detekují chyby ve vysílání. Pokud jde do vysílání zvuk jen v jednom kanále, nejde vůbec, nebo se třeba zastaví obraz na víc jak 10 vteřin, spustí se na pracovišti alarm. To ale funguje, pokud není kompletní výpadek proudu.

Odbavovací pracoviště na Barrandově poodhalilo příhodně dnes zveřejněné video (s časovým razítkem v odkaze) na YouTube kanále Clash of the Stars, kde generální ředitel Jaromír Soukup představuje televizi. Toho tak kromě řešení aktuálních technických komplikací za 7 dní čeká v této soutěži boxerský souboj s youtuberem Alešem Bejrem.

Záloha elektřiny

Můžete se snažit, jak chcete a mít na všechno klidně několik záloh, ale pokud nemáte někde v suterénu dieselové agregáty a odpojí vás od elektřiny, je amen.

Serverovny mají velmi vysoký odběr a jsou plné výkonných zařízení, které je též potřeba chladit, protože generují hodně tepla, tudíž i výkonné klimatizace v nich musí rovněž fungovat spolehlivě a se zálohou. V praxi je potřeba spočítat celkový odběr serveroven a zapojit je do dostatečně výkonných záložních baterií (UPS), které jsou připojeny k elektrické síti, a to co do nich zapojíte dokáží po určitou dobu napájet. V tu chvíli by se měl automaticky poslat signál o výpadku proudu do agregátů, aby se v ten moment nastartovaly a začaly připravovat k nahrazení baterií. U zařízení UPS se obecně počítá, že jde o velmi dočasný zdroj energie. V kancelářích a osobních použitích jsou UPS spíše pro přepěťovou ochranu, probliknutí elektřiny, nebo pro možnost uložení si rozdělané práce a bezpečné vypnutí počítače.

Pro nemocnice je zcela nezbytné, aby měly záložní baterie a spalovací agregáty připravené k okamžitému provozu, jinak by výpadek elektrické sítě měl pro lidi připojené na životní podpoře smrtelný následek. Byl bych si jistý, že agregáty mají v záloze všichni tři naši hlavní televizní hráči.

Co se mohlo stát na TV Barrandov

Nutno zmínit, že příčinou výpadku u Televize Barrandov nebyla mimořádnost ze strany dodavatele energií, ale odstávka z důvodu neuhrazených faktur za elektřinu. Ze sdělení výkonné ředitelky TV Barrandov Andree Geyer pro ČTK vyplývá, že dodavatel jim to oznámil až o sobotní půlnoci, jen hodinu před odstávkou.

V tu dobu pravděpodobně v televizi nikdo nebyl. Jak jsem již zmínil, televize může přes noc vysílat samostatně bez obsluhy. Z mých pochůzek filmovými ateliéry na Barrandově bych i soudil, že z důvodů finančních úspor už v budově neudržují ani noční provoz recepce, která byla ještě před několika lety nonstop.

Foto: Pavel Vávra (vlastní foto)

Večerní pohled na budovu Televize Barrandov (červen 2021)

To, že se vysílání nepřerušilo hned s odbytím jedné hodiny ranní, ale pár minut po jedné, by potvrzovalo moji teorii o záložních bateriích. To, že se ve vysílání objevily pruhy - to by znamenalo, že systému u Českých Radiokomunikací přestal přicházet zdroj signálu a automaticky se nahradil monoskopem. Troufl bych si říct, že ČRA mají pracovníky pro dohled nad vysíláním všech stanic nonstop. Když si ale v noci všimnete, že vám přestane přicházet signál od některé z menších televizí, těžko se ten problém řeší. Dost možná se nikomu nedovoláte, jelikož tam nejspíš nikdo není. Nebo je celá budova bez proudu a nebude zvonit ani telefon. Odbavovací pracoviště mají běžně pro vnější komunikace pevnou linku. V ten moment si třeba ani nejste jistí, co dál pouštět do vysílání.

V 5:30 se monoskop změnil na černou obrazovku s popiskem „HD“. Zde už jen můžeme spekulovat o tom, co se dělo. Je možné, že se obnovil přívod elektřiny, naběhly zařízení přenosové linky a další jednodušší systémy, jako je zařízení pro generování vodoznaku „HD“ do tras, které se v HD vysílají, ale nevrátily se do provozu playouty a vysílala se pouze černá.

Foto: z vysílání TV Barrandov

Výpadek vysílání TV Barrandov

Nebo se HD vodoznak přidává až u ČRA do tras, které se vysílají v HD multiplexech. HD totiž bylo vidět i v překryvu textového monoskopu od 07:20, který už patrně ručně přepnul pracovník radiokomunikací.

Velmi pravděpodobné ale je, že Televize Barrandov spustila záložní zdroj energie ještě před 10. hodinou a než se v 10:04 a 10:39 obnovilo vysílání, byla potřeba nastavit playlisty, ze kterých následně vysílání běží.

Foto: Jan Kozák (se svolením)

Dva naftové agregáty, stojící před TV Barrandov (sobota 20.1. večer)

Co bude Barrandov dělat dál?

Před televizí na parkovacích místech vyhrazených generálnímu řediteli jsou od rána přistaveny dva naftové agregáty. Při současné ekonomické situaci televize mě překvapilo poměrně včasné obnovení vysílání a přičítám jim to k dobru.

Není to snad ani týden, co média obletěla zpráva, že Televizní skupina Barrandov je v exekuci, generální ředitel Jaromír Soukup dostal individuální moratorium jako ochranu před věřiteli a má měsíc na předložení návrhů, které povedou k revitalizaci televize. Můžeme se tak jen domnívat, jaké změny Barrandov čekají. Je tak i možné, že se vysílání v budoucnu ořízne třeba jen na jeden, nebo dva programy, jelikož i samotný provoz pozemního vysílání, musí stát pro tři stanice řádově stovky tisíc korun měsíčně.

Foto: Pavel Vávra (vlastní foto)

budova Televize Barrandov (květen 2022)

Rád bych poděkoval mému kolegovi Janu Sobotkovi, který se mnou polemizoval o tom, co se ve vysílání technicky mohlo stát a kolegovi Janu Kozákovi, který si udělal cestu kolem Televize Barrandov a pořídil fotku agregátů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz