Hlavní obsah
Cestování

Výstup na Veľký Tribeč přes divoké dubové lesy, ve kterých se záhadně ztrácejí lidé

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vyraž na výlet

Výhled z Veľkého Lysce na Veľký Tribeč (v pravé části snímku).

O pohoří Tribeč rozprostírajícího se severovýchodně od Nitry bylo napsáno i natočeno mnohé. Tribeč je považován za záhadné pohoří plné paranormálních jevů a proto se mu přezdívá slovenský bermudský trojúhelník.

Článek

Na internetu většinou narazíte na články o ztrácejících se lidech, o bludičkách, které vás připraví o rozum nebo o trhlinách v časoprostoru. Nevypravil jsem se do Tribeče za paranormálními jevy, ale abych poznal zdejší přírodu, která se od ostatních pohoří liší zejména svými hlubokými dubovými lesy. Doprovázel mě čtyřnohý Jerry, který měl za úkol rozehnat nebo případně roztrhat na kusy bludičky, které by se nám přece jen připletly do cesty. Níže uvádím několik vybraných případů záhadně ztracených lidí.

  • 1930: Mária Šlajzerová (18), Mankovce - zmizela po cestě mezi obcemi Mankovce a Zlatno. Rodiče se sousedy důkladně prohledali úsek mezi obcemi, její tělo se však nikdy nenašlo.
  • 1966: Ján (40) a Alena (37) Belanovičovi - hajný našel jejich zaparkované auto v lese za obcí Jelenec v zákazu vjezdu. Prohlídka auta a jejich bratislavského bytu neobjasnila příčinu zmizení. Osud manželů je dodnes neznámý.
  • 1995: Ján Šála (26) - jeho auto bylo nalezeno odemknuté u Skýcova s puštěným autorádiem a doklady, včetně tašky se značným obnosem peněz (někde uvedeno až milion korun). V ten den se měl vracet ze služební cesty. Jeho tělo také nebylo nikdy nalezeno.
  • 2012: Jaroslav Buránsky (59), Žirany - své manželce sdělil, že jde na hřiby. Policie se psovody a mnoha dobrovolníky prohledávala lesy několik dní bezvýsledně.

Šlo snad o nějaké vraždy, napadení medvědem, sebevraždy nebo o bludičky? Těžko říct, tito lidé nám to už nepoví. Celkem je k dnešním dnům nezvěstných 21 osob.

Foto: Vyraž na výlet

Tribečské dubové lesy. Zabloudíte a už vás nikdo nikdy nenajde.

Foto: Vyraž na výlet

Pohled na nejvyšší vrchol pohoří Veľký Tribeč (829m).

Níže přikládám mapu s trasou dvoudenního výletu, který jsem si naplánoval v pohoří Tribeč. První den jsem ukončil v obci Zlatno, kde se nachází luxusní turistická útulna. Druhý den jsem ze Zlatna vyrazil na Veľký Tribeč. Celková délka činila 47 kilometrů s převýšením okolo 1580 metrů.

Od hřbitova přes zříceniny hradů a prales s kaštany

Svou výpravu jsem zahájil v obci Oponice z parkoviště u místního hřbitova. V souvislosti s tímto pohořím jsem si teda nemohl vybrat lepší místo startu. Zelená značka, kterou jsem měl v plánu následovat až za Ďúň začíná pod kostelem sv. Petra a Pavla. První zpestření na trase je Oponický hrad. Písemné prameny se o něm zmiňují od roku 1300. Oponice jsou volně přístupné a prohlídka nezabere moc času. Jsou zde snahy hrad zrekonstruovat. Během naší návštěvy se všude povalovalo zednické náčiní a vysušený Jerry vypil kbelík vody připravený u jedné míchačky. Další kameny tak museli chudáci klást nasucho. S vodou se mi zdá, že je v tomto pohoří vcelku problém. Použitelných studánek bylo málo a s vodou bylo nutné šetřit.

Foto: Vyraž na výlet

Vstup do hradu Oponice.

Foto: Vyraž na výlet

Oponický hrad, je z něj pěkný výhled do okolí.

Od hradu Oponice stoupá zelená značka na vrchol Veľká Skala. Z vrcholové skalky se otevírá omezený výhled do okolí. Na další hrad Gýmeš je to z vrcholu 7 kilometrů, přičemž dobrých 80 procent tvoří lesní cesta a rovinatá pěšina v lese. Cestou jsem si všiml toho propastného rozdílu od jiných pohoří. Celé dva dny jsem byl v zajetí hlubokých listnatých lesů. Rozlehlé dubové lesy vytvářejí zajímavé monotónní prostředí. Stromy jsou přibližně stejně daleko od sebe a prostor mezi nimi pokrývá hustá tráva. Možná se ani není čemu divit, že se zde ztratilo tolik lidí.

Než jsem dorazil k hradu, tak mě pod ním čekal průchod přes velice zajímavou chráněnou rezervaci Jelenská gaštanica. Předmětem ochrany je porost kaštanů s jedlými plody, který pod hradem založil šlechtický rod Forgáčových ve 13. století. Šlo o snahu získávat plody jako krmivo pro lesní zvěř. Nyní zde můžeme pozorovat už třetí generaci kaštanů a je to jediná oblast na Slovensku, kde se kaštany v přírodě přirozeně reprodukují.

Foto: Vyraž na výlet

Houpačka pod hradem Gýmeš.

Pevnost Gýmeš

Za výstupem z kaštanového pralesa čeká hrad Gýmeš na vrcholu Dúň (513 m). Na první pohled se Gýmeš zdá být stejně velký jako Oponice. Zdání však klame a jedna se o rozsáhlou zříceninu. Věž uprostřed má dokonce přístupné horní patro. Gýmeš byl pravděpodobně vybudován v letech 1253 -1270. Pevnost se v průběhu staletí rozšiřovala, a to dokonce i po roce 1663, kdy hrad zpustošili Turci. Gýmeš se stal pustým až v 18. století poté, co se rod Forgáčů přestěhoval do zámku. Hrad vydá i za samostatný výlet s úžasnými výhledy do okolí.

Foto: Vyraž na výlet

Pevnost Gýmeš.

Foto: Vyraž na výlet

Výhled z hradu na další cíl pochodu.

Foto: Vyraž na výlet

Pevnost byla opravdu velmi rozsáhlá.

Přesun přes Veľký Lysec do hotelu ve Zlatnu

Pod Gýmešem jsme se ještě zastavili na Studeném hradu, odkud je ze skal výhled do okolí. Pak následoval sestup do obce Kostoľany pod Tribečom. Bylo nutné doplnit zásoby vody. Nesl jsem sice několik litrů, ale Jerry vypije za tři a na další etapu do Zlatna by to znamenalo jít po suchu. V obci nás však zachránila studánka pod kostelem (vodu jsem raději prohnal filtrem). Opravdový zázrak v tom hicu. Osvěženému Jerrymu se šlo hned lépe a mně naopak hůře, neboť jsem tahal kila jako na začátku.

Foto: Vyraž na výlet

Studánka v obci Kostolany pod Tribečom. Studánka se nachází na trase žluté značky.

Dalším cílem byl výrazný Veľký Lysec (547 m). Pod vrcholem se nachází výrazná skála s výhledem na Gýmeš a také na náš zítřejší Veľký Tribeč. Místo přenocování jsem zvolil Zlatno - na horním konci obce se totiž nachází pěkná turistická útulna. Od útulny nás však dělilo nějakých 10 kilometrů po asfaltové cestě. Ke konci se mi to zdálo nekonečné, ale to utrpení stálo za to. Spali jsme jako v hotelu.

Foto: Vyraž na výlet

Pohled na Gýmeš. Z tohoto místa je pořízena i úvodní fotografie.

Foto: Vyraž na výlet

Hotel ve Zlatnu.

Foto: Vyraž na výlet

Jerry se drží hesla, že kdo dřív usne, ten vyhrává. I on umí pěkně zachrápat.

Na vrchol Tribeče přes Čierný hrad

Ráno po sbalení jsme se zatavili v obchodě v centu Zlatna, kde hodná paní prodavačka načepovala Jerrymu vodu do jeho bandasek. Už jsem si byl jistý, že pochod nějak přežijeme, pokud by nám ovšem nepřekřížil cestu nějaký paranormální jev. S Jerrym jsme se neztratili a úspěšně dorazili na Čierný hrad, ze kterého zbyly příkopy a nějaká ta zeď. Tento hrad byl vybudován na základech pravěkého hradiště z doby bronzové a jeho výstavba pravděpodobně souvisela s ochranou rýžovišť zlata v okolních tocích. Hrad zanikl někdy v průběhu 16. století.

Foto: Vyraž na výlet

Čierný hrad, víc toho nezbylo.

Pod hradem jsme opustili žlutou značku a vydali jsme se kousek po lesní cestě směřující na zelenou hřebenovou značku. Za Medvědím vrchem (719 m) a Malým Tribečem (769 m) na nás čekal zlatý hřeb celého treku - výstup na nejvyšší vrchol pohoří. Vrchol přitahoval lidi od pradávna a někdy v pozdní době bronzové zde lužická kultura vybudovala vskutku monumentální opevnění. Celý vrchol je obehnaný dodnes patrným kamenným valem a areál má rozlohu 19,3 hektarů. Do hradiště se vstupovalo čtyřmi branami, každá o šířce 8 -10 metrů. Samotný kamenný val je široký 15 -25 metrů a to vše bylo vybudováno uprostřed hor ve výšce nad 800 metrů.

Foto: Vyraž na výlet

Jerry na hřebeni poblíž Malého Tribeče (769 m).

Foto: Vyraž na výlet

Obranný val prastarého hradiště. Val překročíte, ať už na Tribeč vyrazíte z kterékoliv strany. Jeho šířka dosahuje až úctyhodných 25 metrů!

Na vrcholu Veľkého Tribeče se nachází travnatá plošina obklopená lesem. Ideální místo na posezení a odpočinek. Z vrcholu sice není výhled, i tak má vrchol své kouzlo i bez něj. Zpět ke hřbitovu, tedy k autu, nám z vrcholu zbývalo necelých 9 kilometrů. Pohořím jsem byl mile překvapen. Vydat se zde určitě stojí za to, i když vrcholy nejsou nijak vysoké. Překvapí vás zdejší odlišnost lesů, velikost pevnosti Gýmeš nebo Veľký Tribeč s mohutným valem. Ovšem dávejte na sebe pozor, ať nedoplníte seznam o další jméno ztracených osob!

Foto: Vyraž na výlet

Na vrcholu Velkého Tribeče.

Zdroje:

Informační tabule u hradů a na jiných místech po trase.

https://www.physics.muni.cz/~lazar/tribec - detailně zpracované případy ztracených lidí v pohoří Tribeč

Článek je převzat a upraven z blogu https://vyraznavylet.cz/ -jsem autorem původního článku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám