Hlavní obsah
Cestování

Výlet v horkých dnech s kočárkem na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kraj pod Javořicí: Vysocina Tourism

Štamberk u Řásné a Lhotky nabízí úchvatné lomy, skály a lesy, spolu s zříceninou hradu. Pro děti je to ráj pro volný pohyb v přírodě, zatímco dospělí si mohou skvěle odpočinout.

Článek

Lomy, skály, lesy a jako bonus zřícenina hradu. Pokud máte rádi tyto přírodní krásy, vydejte se určitě na Štamberk u Řásné a Lhotky. Zde se děti mohou vyřádit v přírodě a vy si skvěle odpočinete.

Nejlepší volbou je auto, protože do vsí pod Javořicí nevedou železnice a autobusy jezdí málo. Můžete zkusit trasu vhodnou i pro kočárky. Za Řásnou se vydáte směrem na Lhotku a v zatáčce odbočíte doprava na původní cestu k lomu. Projedete okolo novostaveb a za chvíli narazíte na zákaz vjezdu, ale tam se dá zaparkovat a vyrazit po nové asfaltové cestě nahoru k zatopenému lomu. Alternativně můžete zaparkovat ve vsi a jít cestou mezi domy, abyste se napojili na tuto silnici. Nemusíte se bát ztratit.

U lomu uvidíte pozůstatky nedávné těžby, jako budovy, opracované kameny a potrubí. V lomu je také skvělé místo pro koupání, i když pro děti není úplně ideální kvůli vstupu do vody. Upozornění: Tento lom není vhodný pro neplavce. Je tedy potřeba mít odvahu a dobrodružnou povahu.

Jak se dostat na Štamberk?

Foto: Kraj pod Javořicí: Vysocina Tourism

Štamberk

Projdete okolo kamenného domku a za chvíli odbočíte doprava ke zřícenině. S kočárkem se můžete dostat jen k torzu zdi. Poté je vhodné použít nosítko, ale musíte být opatrní a počítat s tím, že se tam nedostanete všude.

Větším dětem od tří let se bude určitě líbit mezi skalami, ve stínu staletých buků a mezi zbytky zdí starého hradu. Je však důležité, aby byly velmi opatrné, aby neupadly. Doprovod dospělého je zde nutností. Můžete pokračovat do lesa, kde najdete další skály. Celý areál je rozlehlý a stojí za to ho projít celý. Objevíte zde tajemnou šifru a útočiště pro trampy. Dokonce uvidíte horolezce na skalách.

Pokud ještě není dobrodružství dost, můžete se vrátit na cestu k lomu a vydat se na druhou stranu. Tam najdete další odbočku, která vás dovede ke starému lomu, zatopené jámě, ohništi mezi skalními bloky a ke dvěma vyhlídkám. K vyšší vyhlídce se můžete dostat i s kočárkem. Druhá vyhlídka je níže a k ní se musíte sejít. I zde je spousta objevování.

Můžete si udělat delší turistické kolo a jít od Štamberku a lomu po modré trase k Velkému Pařezitému rybníku a poté po silnici zpět do Řásné.

Foto: Kraj pod Javořicí: Vysocina Tourism

Velký pařezitý rybník

Okolo rybníka Pařezák, jak se mu zde říká, vede zelená naučná stezka, na kterou se můžete také napojit během vaší cesty. Rybník nabízí výborné koupání a je vhodný i pro nejmenší. U rybníka se nachází celoročně otevřený kemp s kiosky a restaurací.

Pokud máte odvahu, můžete se na Štamberk dostat pěšky i ze Lhotky, ale tato trasa vede strmým kopcem a je určena pro zkušenější turisty. Po cestě uvidíte známé kamenné moře, které vzniklo díky pohybu ledovce. Další možností pro koupání je rybník Horní Mrzatec za Lhotkou, kde je možnost přespání v tábořišti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz